Sakaru speciālisti pilnveido iemaņas daudznacionālās mācībās

Ārvalstīs
Pēc eucom.mil materiāliem
Latvijas karavīri
Foto: Foto: eucom.mil

Trīsdesmit viena valsts, tai skaitā Latvija, un trīs starptautiskās organizācijas piedalījās ASV vadītajās mācībās „Combined Endevor 2014”, kas no 28. augusta līdz 15. septembrim norisinājās Grafenvoerhā, Vācijā.

Sakaru speciālisti pilnveido iemaņas daudznacionālās mācībās.

“Combined Endeavor” ir komandvadības, kontroles, komunikāciju un datorsistēmu mācības, kas tiek izmantotas, lai sagatavotu sabiedroto spēkus starptautiskām operācijām, pēdējos četros gados pievēršot uzmanību operacionālajai darbībai.

Mācību mērķis ir stiprināt reģionālo sadarbību un drošību, pārbaudot NATO un alianses sadarbības programmas „Partnerattiecības mieram” dalībvalstu stratēģisko un taktisko komunikāciju sistēmu savietojamību.

Sabiedrotās un partnervalstis no visas Eiropas trenējās izveidot, nodrošināt, aizstāvēt un vadīt komunikāciju tīklu.

Modernajās starptautiskajās operācijās komandieri paļaujas uz kibertelpu, lai apmainītos ar informāciju un izlūkošanas informāciju, kā arī komandvadības un kontroles datiem. Ņemot vērā sadarbību koalīcijā, kur ar datiem jāapmainās daudzām valstīm, šis ir arvien lielāks izaicinājums.

Triju nedēļu laikā mācību dalībnieki trenējās izstrādāt kopīgus drošības standartus, lai garantētu ne tikai drošus datortīklus, bet arī iespēju komandieriem pēc iespējas ātrāk sākt operācijas vadību, neskatoties uz pretinieka gatavības līmeni.

Mācībās „Cyber Endeavor”, kas ir daļa no „Combined Endeavor” mācībām, starptautiskie eksperti un pasaules labākie hakeri veica kiberuzbrukumus militārajiem tīkliem, savukārt mācību dalībnieki trenējās pamanīt šos uzbrukumus, novērst tos un aizstāvēt tīklu.

Latviju mācībās Vācijā pārstāvēja deviņi sakaru speciālisti no Sakaru un informācijas sistēmu atbalsta centra un Kājnieku skolas, kā arī viens Zemessardzes pārstāvis no nesen izveidotās Kiberaizsardzības vienības, nodrošinot divu operacionālo  īsviļņu tīkla kontroles staciju, kā arī bataljona/brigādes izvēršamo komandpunktu sakaru moduļa darbību. Savukārt mācību laikā Latvijā darbojās rotas līmeņa elements, kurš bija pakļauts Igaunijas bataljonam.

Veidojot vienu no mācību uzdevumu grupām Polijas Bruņoto spēku brigādes elementa vadībā, Latvijas pārstāvji Vācijā darbojās kopā ar Lietuvas, Igaunijas, Polija, Gruzijas, Serbijas, Slovākijas un Ukrainas bataljona līmeņa sakaru speciālistiem.

Latvijas bruņoto spēku sakaru speciālisti mācībās piedalās kopš 1996. gada, izņemot 2010. gadu, kad tas nebija iespējams finanšu un ekonomiskās krīzes dēļ.

Šogad mācības notika divdesmito reizi, noslēdzot 1995. gadā sākto mācību „Combined Endeavor” sēriju.

Dalies ar šo ziņu