Mācībās "Baltic Bikini 2014" karavīri trenējas izdzīvot pēc piespiedu nolaišanās atklātā jūrā

Militārās mācības
Sargs.lv
Baltic Bikini
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

No 28. jūlija līdz 1. augustam Liepājā norisinās starptautiskās militārās mācības „Baltic Bikini 2014”, kurās piedalās vairāk nekā 80 Baltijas valstu karavīru. Mācības atbalsta divi Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopteri „Mi-17” un Jūras spēku flotiles kuģis „Virsaitis”.

Mācībās "Baltic Bikini 2014" karavīri trenējas izdzīvot pēc piespiedu nolaišanās atklātā jūrā

Mācību uzdevums ir trenēt apkalpi pamest ūdenī avarējušu gaisa kuģi un izmantot pieejamo glābšanas aprīkojumu, tai skaitā rācijas, signāllāpas un pilota laivu, lai noturētos virs ūdens vismaz vienu stundu – laiku, kurā iespējama meklēšanas un glābšanas helikoptera ierašanās avārijas vietā.

30. jūlijā mācībās "Baltic Bikini" notika treniņš atklātā jūrā, kur 46 mācību dalībnieki no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas trenēja izdzīvošanas prasmes.

Šo treniņu bija ieradušies vērot aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, Nacionālo bruņoto spēku komandiera vietnieksbrigādes ģenerālis Juris Zeibārts, Gaisa spēku aviācijas bāzes koamndieris pulkvedis Aivars Mežors un Lietuvas Gaisa spēku komandieris pulkvedis Audronis Navickas.

Mācību dienā visi mācību dalībnieki tika nogādāti uz kuģa, kur atrodas pilota kabīnes imitācija, kas līdzinās būrim ar diviem pilotu krēsliem.

Dalībnieki šajā kabīnē tika iegremdēti ūdenī apmēram divu līdz divarpus metru dziļumā.

"Pirmais, kas karavīriem jāizmanto, ir skābekļa baloniņš, kas nodrošina elpošanu, pēc tam jāatsprādzē siksnas, lai izkļūtu no krēsla un kabīnes. Pēc izkļūšanas virs ūdens karavīri piepūš glābšanas vestes un aktivizē glābšanas laivu, un gaida evakuāciju," stāsta mācību vadītājs virsleitnants Artūrs Tomkalns.

"Tas ir labs treniņš arī helikoptera pilotiem un meklēšanas un glābšanas vienībai, jo viņiem jāveic masveida evakuācija. Ar vinčas palīdzību glābējs tiek nolaists līdz cietušajam un uzliek glābšanas jostu, ar kuras palīdzību cietušo ceļ helikopterā."

"Ja ir lieli viļņi, uzdevumu ir izpildīt grūtāk. Zem helikoptera ir vēja plūsma, kas arī apgrūtina darbu, laiva ir viegla, un vējš to pūš prom. Glābšanas laikā var rasties arī dažādas problēmsituācijas, piemēram, trose aptīties glābējam vai glābjamajam ap kājām.

Svarīgi šādas mācības veikt regulāri, tās uzlabo gan glābēju prasmes, gan sniedz apmācamajiem būtiskas zināšanas un iemaņas, uzsver mācību vadītājs un piebilst, ka šādas mācības palīdz sagatavot cilvēkus stresa situācijām, jo šeit viņi mācās pārvarēt bailes no atrašanās zem ūdens, tumsā, slēgtā telpā.

Mācību dalībnieki atzīst, ka daudziem smagākais šajā uzdevumā ir brīdis, kad kabīne tiek iegremdēta dziļi zem ūdens, kā arī apziņa, ka atrodies atklātā jūrā mazā glābšanas laiviņā un saviem spēkiem krastā tikt nebūs iespējams.

  "Tā kā mācības ir starptautiskas, šī ir lieliska iespēja visu triju Baltijas valstu Gaisa spēku karavīriem uzlabot sadarbību, kā arī apgūt jaunas zināšanas un dalīties pieredzē," norāda virsleitnants A. Tomkalns. "Piemēram, pagājušogad, kad mācības notika Lietuvā, viens posms notika naktī, kas nozīmē vēl sarežģītākus mācību apstākļus."

Mācības norisinās vairākas dienas, un 29. jūlijā instruktori trenējās Jūras spēku flotiles mācību centra ūdenslīdēju skolā, kur tika līdzīgā vingrinājumā iegremdēti baseinā līdz pat piecu metru dziļumam. Pirms tam apmācāmajiem tika sniegtas teorētiskās zināšanas.

"Baltic Bikini" ir gadskārtējās mācības, kuras kopš 2004. gada rotācijas kārtībā notiek kādā no Baltijas valstīm, un tajās piedalās gaisa kuģu apkalpes – piloti, bortmehāniķi, kā arī glābšanas komandas. Šogad mācības tiek rīkotas jau desmito gadu. Šo gadu laikā apmācīti vairāk nekā 800 Baltijas valstu bruņoto spēku karavīru.

 No 1999. gada līdz 2003. gadam tās notika Dānijā Baltijas valstu un Dānijas bruņoto spēku sadarbības programmas ietvaros.

Latvijas Gaisa spēku aviācijas bāzes vēsturē nav gadījuma, kad lidaparāts būtu veicis piespiedu nolaišanos ūdenī.

Dalies ar šo ziņu