Saistībā ar negadījumu laivu vadīšanas nodarbībās bruņoto spēku komandieris piemēro disciplinārsodus

NBS
Sargs.lv
Militārā policija
Foto: Foto: Anda Kukemilka

Ar aizsardzības ministra pavēli izveidotā dienesta izmeklēšanas komisija, kurai tika uzdots noskaidrot Speciālo uzdevumu vienības laivas vadīšanas nodarbībās 7. maijā notikušā nelaimes gadījuma apstākļus un atbildīgo amatpersonu atbildību, izmeklēšanu ir pabeigusi.

Saistībā ar negadījumu laivu vadīšanas nodarbībās bruņoto spēku komandieris piemēro disciplinārsodus vairākām amatpersonām

Tās sagatavotajā dienesta izmeklēšanas atzinumā, kas nosūtīts arī Militārās policijas Izmeklēšanas dienestam pievienošanai sāktajam kriminālprocesam, secināts, ka vienībā nav ievērota virkne normatīvo aktu un taktisko un tehnisko procedūru, kas saistīti ar RHIB tipa laivas vadīšanas nodarbībām.

Izmeklēšanā secināts, ka normatīvo aktu un procedūru pārkāpumu izdarījušas vairākas atbildīgās amatpersonas – vienības komandieris, štāba priekšnieks, plānošanas daļas priekšnieks, personāla nodaļas speciālists un kuteru atbalsta nodaļas komandieris, tāpēc izmeklēšanā izteikts priekšlikums par izdarītajiem pārkāpumiem pēc iepazīstināšanas ar izmeklēšanas atzinumu tās saukt pie disciplinārās atbildības.

23. jūlijā Nacionālo bruņoto spēku komandieris izdeva pavēli, ar kuru piemēroja disciplinārsodus piecām Speciālo uzdevumu vienības amatpersonām – divām amatpersonām – vienības komandierim un štāba priekšniekam – izsakot brīdinājumu par neatbilstību ieņemamajam amatam, bet parējām – izsakot rājienu.

Izmeklēšanā secināts, ka vienībā nepieciešams mainīt noteikto ziņošanas kārtību, kas attiecas tieši uz paaugstinātas bīstamības nodarbību norisi, samazinot ziņošanas laiku intervālu un adresātu skaitu, kā arī izstrādāt šādu nodarbību laikā notikušu ārkārtas gadījumu novēršanas rīcības plānu.

Savukārt pēc nelaimes gadījuma speciālās izmeklēšanas slēdziena sagatavošanas tika nolemts par kompensācijas 100 000 eiro apmērā izmaksāšanu bojāgājušā karavīra tuviniekiem.

Joprojām turpinās Militārās policijas sāktais kriminālprocess, kas tika sākts par laivas vadīšanas nodarbībās notikušā nelaimes gadījuma faktu.

Dalies ar šo ziņu