Ādažos poligonā noris Latvijas un ASV karavīru apmācība ar "BLACK HAWK" atbalstu

NBS
Sargs.lv
karavīri
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

22. – 23. jūlijā Ādažos norisinājās Latvijā izvietotās ASV 91. kavalērijas pulka 1. eskadriļas karavīru apmācība, kurā piedalījās arī 2. kājnieku bataljona 2. kājnieku rotas karavīri. Apmācības mērķis - paaugstināt vienību savstarpējo sadarbību un savietojamību, izmantojot četrus ASV helikopterus "Black Hawk", kas Latvijā ieradās 21. jūlija vakarā.

Ādažos poligonā noris Latvijas un ASV karavīru apmācība ar "BLACK HAWK" atbalstu

Latvijas un ASV vienību rotu komandieru uzdevums bija plānot rotas uzbrukumu, izmantojot "Black Hawk" atbalstu. Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Mārtiņš Liberts minēja, ka kopš ASV karavīru dislocēšanās Ādažu bāzē, apmācību dinamika ir palielinājusies un kļuvusi vēl daudzveidīgāka, pateicoties pieejamiem tehniskajam atbalstam, ko sniedz ASV karavīri. „Apmācība ar desantēšanos no "Black Hawk" bija iespējama, tikai pateicoties sabiedroto klātbūtnei,” sacīja pulkvedis M.Liberts.

Tāpat pulkvedis M. Liberts uzsvēra, ka kājnieku brigādes karavīru apmācības plāns nemainās, bet zināšanas tiek papildinātas, piedaloties partneru apmācības ciklā. Iegūtās zināšanas un pieredze, izmantojot helihopteru atbalstu, noderēs mūsu karavīriem, pildot uzdevumus starptautisko operāciju rajonos.

Savukārt 2. kājnieku bataljona komandieris pulkvežleitnants Māris Gavrilko uzsvēra, ka, veicot kopēju apmācību, iespējams savietot atšķirības vienību lēmumu pieņemšanas procedūrās.

Kājnieku brigādes karavīriem jau kopš aprīļa iespējams papildināt savas zināšanas, piedaloties Ādažu bāzē izvietoto ASV karavīru apmācību posmā, savukārt sadarbības partneriem jaunā vide un Ādažu poligonā ir jauna treniņu vieta, kurā papildināt iemaņas.

„Mums jāzina un jāsaprot, kā ikdienā uzdevumus veic mūsu sabiedrotie, lai veiksmīgi varētu sadarboties starptautisko operāciju rajonos,” paskaidrojas ASV 1. eskadriļas komandieris kapteinis Patens. Vienības komandieris arī apliecināja, ka dalība apmācībā ļauj labāk novērtēt procedūras, kuras jāpapildina, lai sadarbība būtu efektīva.

Tāpat ASV un Latvijas karavīri uzlaboja desantēšanās prasmes no gaisa kuģiem. Šīs nodarības atbalstīja trīs ASV Gaisa spēku transporta lidmašīnas "C-130".

Jūnija beigās Ādažu bāzē rotācijas kārtībā ieradās ASV 91. kavalērijas pulka 1. eskadriļas karavīri, kuru pamatuzdevumi parasti ir izlūkošana, mērķu un novērošanas punktu identificēšana.

Dalies ar šo ziņu