Sešos mēnešos bruņoto spēku speciālisti iznīcinājuši 2855 sprādzienbīstamus priekšmetus

NBS
Sargs.lv
sprādzienbīstami priekšmeti
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Šogad Zemessardzes 54. Inženiertehniskā bataljona Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas karavīri jau ir iznīcinājuši 2855 Latvijas teritorijā atrastus sprādzienbīstamus priekšmetus.

Sešos mēnešos bruņoto spēku speciālisti iznīcinājuši 2855 sprādzienbīstamus priekšmetus

Karavīri devās 645 izsaukumos uz dažādām Latvijas vietām. Visvairāk izsaukumu ir bijis Vidzemē. Kurzemē šogad ir bijis mazāk izsaukumu, bet, neskatoties uz to, neitralizēto sprādzienbīstamo priekšmetu daudzums ir aptuveni trīs reizes lielāks nekā Vidzemē. Arī Latgalē šogad, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo pusgadu, izsaukumu daudzums ir krietni pieaudzis. Visvairāk šogad tika atrasti 2.Pasaules kara artilērijas un mīnmetēju lādiņi.

Izsaukumu skaits un atrasto sprādzienbīstamo priekšmetu daudzums ir palielinājies aprīlī. Tieši pavasarī un vasarā zemes augšējos slāņos nonāk daudz pasaules karos nesprāgušas munīcijas. Lielākoties tas ir saistīts ar sniega nokušanu, lauku un būvniecības darbiem, kā arī atpūtnieku aktivitātēm. Šobrīd ļoti daudz izsaukumu nāk no sēņotājiem un ogotājiem, kas mežos atrod sprādzienbīstamos priekšmetus.

Salīdzinot ar šī gada ziemas un pavasara mēnešiem, pērn šajā pašā laikā vienības speciālisti saņēma nedaudz mazāk izsaukumu – 528, un iznīcināja aptuveni 1500 sprādzienbīstamu priekšmetu.

Nacionālie bruņotie spēki lūdz iedzīvotājus būt uzmanīgiem un atrastos sprādzienbīstamos priekšmetus neaiztikt. Vieta, kurā tie atrasti, iespēju robežās jānožogo, jāiezīmē un par atradumu jāziņo tuvākajā Valsts policijas nodaļā (tālruņa numurs 110) vai zvanot uz tālruņa numuru 112. Pēc informācijas saņemšanas uz notikuma vietu dosies nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti, kuri atrastos priekšmetus neitralizēs.

Dalies ar šo ziņu