Kanādas karavīriem mācības Ādažos nesušas vērtīgu pieredzi

Militārās mācības
Sargs.lv
Kanādas karavīrs
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Kanādas rotas karavīru, kas ieradās Latvijā uz mācībām „Saber Strike”, pirmais uzdevums bija desantēšanās no „C-130” lidmašīnām Ādažu poligonā kopā ar Latvijas un ASV karavīriem.

Kanādas karavīriem mācības Ādažos nesušas vērtīgu pieredzi

„Tas bija viens no maniem labākajiem lēcieniem, ļoti mīksta zeme un ļoti profesionāls instruktors no Latvijas meklēšanas un glābšanas dienesta,” uzsver leitnants Maks Pitsma (Max Peetsma) no Kanādas, Edmontonas. „Mēs visi bijām gandarīti par šo starptautisko lēcienu, tā bija lieliska iespēja uzlabot savietojamību. Mēs parasti piedalāmies mācībās un desantējamies Kanādā, tāpēc bija ļoti aizraujoši piedalīties citās mācībās citā valstī."

Kanādas karavīri, kas parasti ir izvietoti Edmontonā, jūnija sākumā ieradās Polijā un tad divas nedēļas pavadīja Latvijā mācībās „Saber Strike 2014”.

„Pirmajā nedēļā mēs veicām uzdevumu kopā ar latviešiem, mums bija jādodas uzbrukumā lietuviešiem. Mēs līdz šim nebijām dienējuši kopā ar latviešiem un mūsu taktika dažkārt varēja atšķirties, bet latvieši ir ļoti profesionāli, mēs ļoti ātri sapratāmies un dienas beigās jau strādājām kā vienota vienība ar vienādu izpratni par mūsu mērķiem un kā tos sasniegt,” norāda leitnants M. Pitsma. „Es biju patīkami pārsteigts, ka tikai vienas dienas laikā mēs spējām kļūt par spēcīgu vienību. Mums izdevās izpildīt savus uzdevumus un tikt galā ar pretinieku, kas bija par mums daudz spēcīgāks.”

Kanādiešu rotai mācību lauka taktiskajā fāzē bija iespēja sadarboties gan ar Starptautisko bataljonu, gan Baltijas bataljonu, jo ASV un Kanādas karavīri tika pievienoti tam bataljonam, kam konkrētajā dienā bija plānots veikt uzbrukumu. „Mums bija lieliska iespēja sadarboties ar pilnīgi visām valstīm, kas iesaistītas mācībās „Saber Strike 2014”, turklāt divas reizes doties uzbrukumā, izmantojot dažādu taktiku un stratēģiju. Tas bija ļoti noderīgi,” uzsver kanādiešu leitnants.

Lēmums par Kanādas bruņoto spēku dalību „Saber Strike 2014” tika pieņemts pēc reģionālās drošības situācijas izmaiņām šajā gadā – Krimas krīzes un Krievijas agresijas Ukrainā. 

Dalies ar šo ziņu