Ģenerālleitnantu Graubi atkārtoti apstiprina bruņoto spēku komandiera amatā

NBS
LETA
Graube
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Saeimas deputāti šodien Nacionālo bruņoto spēku komandiera amatā atkārtoti apstiprināja ģenerālleitnantu Raimondu Graubi.

Ģenerālleitnantu Graubi atkārtoti apstiprina bruņoto spēku komandiera amatā

Iepriekš Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija vienprātīgi atbalstīja Saeimas lēmuma projektu par ģenerālleitnanta Graubes apstiprināšanu bruņoto spēku komandiera amatā.

Jau vēstīts, ka pēc atkārtotas apstiprināšanas viņa prioritātes būs karavīru noturēšana dienestā, iedzīvotāju iesaiste valsts aizsardzībā un Baltijas valstu sadarbības stiprināšana.

Pirmā prioritāte būs karavīru un zemessargu apmācība un noturēšana dienestā. "Tas ir komplekss pasākums, kā karavīru motivēt dienestā, tostarp ar sociālajām garantijām un apmācību pilnveidošanu, lai karavīrā ieguldītie līdzekļi tiktu pēc iespējas ilgāk izmantoti valsts aizsardzībā," iepriekš komisijā norādīja bruņoto spēku komandieris.

Otrā prioritāte ir turpināt ieviest bruņoto spēku attīstības plānu, jo mūsdienu drošības riski prasa koncentrēties uz valsts pašaizsardzības spējām, un minētais plāns to garantē.

Trešā prioritāte ir Latvijas iedzīvotāju iesaiste valsts aizsardzībā. Tas ietver sevī pilsoņu iesaistīšanu profesionālajā dienestā, Zemessardzē un jaunsargos. Šajā jomā noteikti netikšot aizmirsti no profesionālā dienesta atvaļinājušies karavīri. "Es to nosauktu par selektīvo mobilizāciju, proti, no profesionālā dienesta ir atvaļinājušies aptuveni 6000 cilvēku, no kuriem 720 ir kaujas misijas pieredze. Tikai 6% no šiem cilvēkiem turpina darboties Zemessardzē. Mums ir jādara viss, lai šos cilvēkus iesaistītu valsts aizsardzībā," iepriekš uzsvēra ģenerālleitnants Graube.

Ceturtā ģenerālleitnanta Graubes prioritāte būs Baltijas valstu sadarbības stiprināšana aizsardzības jomā. Bruņoto spēku komandieris atgādināja, ka jau patlaban Baltijas valstis ir paraugs pārējām NATO dalībvalstīm reģionālās sadarbības veicināšanā, kas ļauj ietaupīt valsts budžeta līdzekļus. "Es uzskatu, ka šajā jomā ir vēl tālāks ceļš ejams, un atsevišķās nozarēs varbūt jārunā par integrāciju un spēju sadarbību," piebilda ģenerālleitnants Graube.

Kā ziņots, Valsts prezidents Andris Bērziņš iepriekš nosūtīja vēstuli Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai, rosinot ģenerālleitnantu Graubi atkārtoti apstiprināt Nacionālo bruņoto spēku komandiera amatā.

Rosinājums tika izteikts, izvērtējot viņa līdzšinējo darbību un pieredzi. Bērziņš vēstulē Āboltiņu informēja, ka ģenerālleitnanta Graubes kandidatūru atkārtotai virzīšanai bruņoto spēku komandiera amatā atbalsta aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, kā arī šī kandidatūra ir guvusi Nacionālās drošības padomes atbalstu.

Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Graube amatā stājās 2010. gada 6. jūlijā. Nacionālo bruņoto spēku likums noteic, ka bruņoto spēku komandieri amatā apstiprina uz četriem gadiem.

Dalies ar šo ziņu