Vienoti kopējam mērķim bruņoto spēku karavīri un zemessargi sāk apvienotās mācības „Namejs 2014”

Militārās mācības
Sargs.lv
mācības Namejs
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

19. maijā Ādažu bāzē ar svinīgu ceremoniju sākās apvienotās bruņoto spēku mācības „Namejs 2014”, kurā piedalījās visu mācībās iesaistīto vienību pārstāvji, tostarp sabiedrotie no Valsts robežsardzes un ASV bruņotajiem spēkiem.

Vienoti kopējam mērķim bruņoto spēku karavīri un zemessargi sāk apvienotās mācības „Namejs 2014”

„Man ir patiess gods atklāt pirmās bruņoto spēku apvienotās mācībās „Namejs”. Ir ieguldīts nopietns darbs vairāk nekā divu gadu garumā, veicot sagatavošanās darbus, lai turpmākās nedēļas laikā vairāk nekā 2200 karavīru un zemessargu pārbaudītu savas profesionālās iemaņas un valsts aizsardzības spējas,” uzrunājot ceremonijas dalībniekus, sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis.

„Šo mācību uzdevums nav tikai pārbaudīt, kādi mūsu bruņotie spēki ir šobrīd, bet arī izvērtēt mūsu aizsardzības spējas un izvirzīt turpmākos mērķus, kādā virzienā mums jāattīstās”, sacīja ministrs. „Ņemot vērā aktuālos notikumus Ukrainā, vēl lielāka nozīme ir jāpiešķir mācību „Namejs” mērķiem un uzdevumiem. Mums ir jāstiprina sava drošība un aizsardzības spējas, esot gataviem dažādām situācijām, un jāturpina nemitīga attīstība,” norādīja ministrs.

„Šo mācību nosaukums ir simbolisks – tas atgādina gan par zemgaļu vadoni Nameju, kuram 13. gadsimta beigās bija lemts kļūt par vienu no spilgtākajiem vietējo tautu pretestības simboliem pret iebrucējiem, gan par Nameja gredzenu,” norādīja aizsardzības ministrs., paskaidrojot, ka Nameja gredzens ir savīts no trim pītām daļām, kas simbolizē gaisa, jūras un sauszemes elementu, tādejādi simbolizējot, ka tikai visi kopā esam spēcīgi, un tieši tāds ir šo mācību mērķis – būt vienotiem izpratnē un spēju realizācijā.

„Tādēļ šo mācību devīze ir „Vienoti kopējam mērķim”. Un to arī jums novēlu! Un pēc četriem gadiem, jau otrajā „Namejā”, lai jūs turpinātu nemitīgo attīstību – kā profesionālo, tā arī tehniskā nodrošinājuma,” uzrunu noslēdza aizsardzības ministrs.

„Atklājot mācības, es nodošu jums vislabākos Nacionālo bruņoto spēku komandiera vēlējums, kurš pildot starptautiskos pienākumus, šodien nevar būt kopā ar jums,” uzrunājot klātesošos, sacīja Apvienotā štāba priekšnieks brigādes ģenerālis Juris Zeibārts. „Būt izturīgiem, būt pārliecinātiem par sevi, parādīt to, ko jūs protat un varat, mācīties no tā, ko sasniegsim, un pilnveidot to, ko paši atklāsim mācību norises laikā! Šāds ir bruņoto spēku komandiera vēlējums,” sacīja Apvienotā štāba priekšnieks.

„”Vienoti kopējam mērķim” – šāds ir Nameja vadmotīvs, kurš ir vispiemērotākais šā brīža situācijai. Vienotība un pārliecība spēj vadīt karavīrus pretim veiksmei. Nekad neviena vienība nevar izpildīt uzdevumu, ja nav pārliecināta par to, ka vienība pa labi un pa kreisi, kā arī aizmugurē stāvēs un turēsies. Tā ir vienotība, kādai mums ir jābūt. Tas ir tas, ko mainīgā situācija šodien prasa no mums,” uzsvēra brigādes ģenerālis Juris Zeibārts.

„Mācības notiek tāpēc, lai mēs gūtu pārliecību par saviem spēkiem, un lai apliecinātu paši sev un sabiedrībai, ka mēs šodien esam labāk sagatavoti nekā bijām pērn. Mēs esam labāk sagatavoti nekā jebkad, ņemot vērā tos resursus, kādi ir mūsu rīcībā. Bet mums ir jābūt vēl labākiem!” klātesošos motivēja Apvienotā štāba priekšnieks.

„Mēs vērtēsim mācības, sapratīsim, kas ir jāuzlabo, sapratīsim, kas ir labs, bet galvenais jau ir sasniegts – mēs visi esam šeit kopā,” novēlot veiksmīgas mācības, uzrunu mācību dalībniekiem noslēdza brigādes ģenerālis Juris Zeibārts.

Apvienotās mācības „Namejs 2014” ir apvienotā un brigādes līmeņa komandpunktu mācības, iekļaujot arī jūras taktiskās grupas un bataljona līmeņa taktisko vingrinājumu, tādējādi uzsverot gan individuālās, gan arī visu līmeņu kolektīvās sagatavotības un kaujas gatavības nozīmi vienībai doto uzdevumu izpildē.

Mācības noritēs divās daļās. Tās sāksies ar komandvadības štāba mācībām un noslēgsies ar lauka taktiskais vingrinājumu, kas 24. maijā un 25. maijā galvenokārt norisināsies Ādažu poligonā. Savukārt jūras taktiskās grupas mācības noritēs pie Liepājas.

Ādažu, Garkalnes, Ropažu, Siguldas un Lielvārdes apkaimē mācību laikā notiks helikopteru un lidmašīnu, tostarp bezpilota lidmašīnu, lidojumi, bet uz valsts un vietējiem autoceļiem nelielu militārā transporta līdzekļu kolonnu kustība, netraucējot kopējo satiksmes plūsmu.

Militāro transporta līdzekļu pārvietošanās notiks arī Smiltenes, Apes, Alūksnes, Zeltiņu, Gulbenes, Lubānas, Madonas, Cesvaines, Varakļānu, Līvānu, Krustpils, Pļaviņu, Kokneses, Aizkraukles, Ērgļu, Jaunpiebalgas un Vecpiebalgas, kā arī Skrundas, Kuldīgas, Dobeles, Aizputes un Nīcas apkaimē apkaimē.

Šajos novados iepriekš saskaņotās militāro mācību norises vietās saistībā ar mācību munīcijas šāvienu un spridzināšanas darbu radīto troksni iespējama īslaicīgi paaugstināta trokšņu intensitāte. Tikmēr Pierīgā mācību vietās ārpus Ādažu poligona mācību munīcija netiks izmantota - karavīri un zemessargi galvenokārt izvērsīs komandpunktus un iekārtos pozīcijas.

Nacionālie bruņotie spēki atvainojas par iespējamām neērtībām, kā arī lūdz ar izpratni izturēties pret iespējamajiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem.

Mācību darbību pamatā ir izdomāts scenārijs, kam nav saistības ar pastāvošo ģeopolitisko situāciju.

Draudzīgo un nosacītā pretinieka spēku struktūra un organizācija ir mākslīgi radīta un pakārtota mācību mērķiem un uzdevumiem.

Kaut arī mācības "Namejs 2014" ir Nacionālo bruņoto spēku mācības, tajās tiek iesaistīta arī Valsts robežsardze un atsevišķas ASV militārās vienības.

Dalies ar šo ziņu