Starptautiskās mācībās „Open Spirit 2014” mazinās vēsturisko mīnu risku Irbes jūras šaurumā

Militārās mācības
Sargs.lv
Open Spirit
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

No 9. līdz 22. maijam Latvijas teritoriālajos ūdeņos notiks starptautiskās Jūras spēku mācības „Open Spirit 2014”, kuru mērķis ir meklēt un iznīcināt Baltijas jūras dzelmē no Pirmā un Otrā pasaules kara saglabājušos sprādzienbīstamos priekšmetus.

Starptautiskās mācībās „Open Spirit 2014” mazinās vēsturisko mīnu risku Irbes jūras šaurumā

Gadskārtējo mācību, kuras rotācijas kārtībā notiek kādā no Baltijas valstīm, uzdevums ir attīrīt kuģošanas ceļus un zvejošanas rajonus no jūras dzelmēs palikušajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem, tādējādi samazinot iespējamos riskus. Starptautiskā operācija palīdz pilnveidot štābu, mīnu kuģu un to ūdenslīdēju – atmīnētāju komandu sadarbību un savietojamību, taktiku un procedūras.

Latvijas Jūras spēku flotiles vadītajās mācībās piedalīsies 26 kuģi, piecas ūdenslīdēju komandas un štābu personāls no 13 valstīm, kā arī divām mīnu kuģu vienībām - Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras (BALTRON) un NATO 1.pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1). Mācību norisei sekos arī militārie novērotāji Turcijas un Ķīnas.

Mācību uzdevumus kuģi veiks vairākās grupās.

SNMCMG1 grupā iekļauts Norvēģijas Jūras spēku štāba un apgādes kuģis “Valkyrien”, kam ir pakļauts Nīderlandes mīnu kuģis “Makkum”, Beļģijas mīnu kuģis “Bellis”, Norvēgijas mīnu kuģis “Otra” un Igaunijas mīnu kuģis “Admiral Cowan”, Fracijas mīnu kuģis „Cassiopee” un „L’Aigle”, Polijas kuģis „Flaming” un Latvijas Jūras spēku flotiles kuģis „Tālivaldis”.

Ziemeļvalstu kuģu grupā darbosies Zviedrijas Jūras spēku kuģis „Trossoe”, „Vinga”, „Ulvoen”, „Sturkoe”, kā arī Norvēģijas kuģis „Hinnoey”.

Savukārt Vācijas – Polijas kuģu grupā mācību uzdevumus veiks Vācijas Jūras spēku kuģis „Elbe”, „Homburg”, „Datteln”, „Bad Bevenssen” un „Dillingen”, kuģis no Beļģijas „Crocus” un Dānijas kuģis „Thetis” ar divām pretmīnu dronām, kā arī BALTRON sastāvā esošie „Skalvis” no Lietuvas un Jūras spēku Flotiles kuģis „Viesturs”.

Mācību kuģu ūdenslīdēju – atminētāju grupu, kas izvietosies Liepājā, veidos Latvijas, Igaunijas, ASV, Kanādas un Polijas ūdenslīdēji, kurus atbalstīs Jūras Spēku Flotiles kuģis „Jelgava”.

„Open Spirit 2014” aktīvā – jūras – fāze noritēs no 12. līdz 22. maijam Irbes jūras šaurumā, kā arī Latvijas rietumu piekrastē netālu no Liepājas, kur darbosies kuģu ūdenslīdēju – atmīnētāju grupa. Pirms un pēc aktīvās fāzes kuģi atradīsies Ventspils ostā.

Ventspilnieki un pilsētās viesi ar vairāk nekā 20 mācībās iesaistītajiem kuģiem varēs iepazīties gan tiem ienākot ostā 9.maija rītā, gan arī Atvērto kuģu dienā, kas Ventspils promenādē notiks 10. maijā un 11. maijā no plkst.13 līdz plkst.16.

Mācības “Open Spirit” ir gadskārtējā Alianses programmas “Partnerattiecības mieram” operācija jūras mīnu un citu sprādzienbīstamo priekšmetu iznīcināšanai.

Pēdējo reizi mācības “Open Spirit” Latvijas teritoriālajos ūdeņos notika 2011. gadā, kad tajās piedalījās vairāk nekā 20 kuģu un 800 jūrnieku no 11 valstīm, atrodot un iznīcinot 45 jūras mīnas un divas torpēdas. Šogad plānotās mācības Latvijas vadībā notiks jau septīto reizi.

Dalies ar šo ziņu