Karavīri apliecinājuši savu profesionalitāti sarežģītajā vingrinājumā „Operation Summershield"

Militārās mācības
Sargs.lv
karavīri
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

No 7.  līdz 17. aprīlim Ādažu poligonā norisinājās kaujas atbalsta speciālistu un vienību apmācības vingrinājums „Operation Summer Shield XI”, kurā piedalījās vairāk nekā 600 karavīru no Latvijas, Igaunijas un ASV bruņotajiem spēkiem.

Karavīri apliecinājuši savu profesionalitāti sarežģītajā starptautiskajā vingrinājumā „Operation Summer Shield XI”

„Esmu gandarīts, ka šīs mācības pāraugušas no bataljona līmeņa līdz starptautiskam vingrinājumam ar visu triju Baltijas valstu un ASV iesaisti,” uzsver vingrinājuma vadītājs pulkvežleitnants Gunārs Kauliņš. „Šis vingrinājums ir viens no sarežģītākajiem dažādo elementu klātbūtnes ziņā – mēs uzbrukuma operācijā vienlaicīgi integrējām dažādus kaujas atbalsta elementus, kas gan karavīriem, gan komandieriem ir liels izaicinājums.”

Mācību vadītājs norādīja, ka šogad – atšķirībā no pagājušā gada – ASV jūras kājnieki vairs nav ieradušies mūsu karavīrus mācīt, bet gan kopīgi trenēties, kas nozīmē, ka mūsu sagatavotība un spējas ir vienādā līmenī.

„Mūsu mērķis vingrinājumā „Operation Summer Shield XI” ir sadarbība ar mūsu NATO partneriem, lai mēs strādātu pēc vienotiem standartiem un trenētu vienotās procedūras. Īpašu uzmanību mēs pievērsām tam, kā integrēt kaujas atbalsta elementus, konkrēti uguns atbalstu no sauszemes un gaisa,” uzsvēra pulkvežleitnants Trevors Hols (Trevor Hall), Melnās jūras rotācijas spēku 14/2 komandieris no Jūras kājnieku 3.bataljona 8.pulka. „Sadarbība ar latviešiem ir bijusi lieliska, un visi mācību dalībnieki neapšaubāmi guvuši ļoti vērtīgu pieredzi.

„Šī Melnās jūras rotācijas spēku jūras kājniekiem bija pirmā iespēja piedalīties vingrinājumā Latvijā, un šo divu nedēļu laikā mēs visi ievērojami uzlabojām spēku savietojamību.

Tikai pateicoties mūsu apvienotajām spējām un spēkiem, mēs varam nodrošināt stabilitāti un drošību šajā reģionā, un līdz ar to nāk arī miers un labklājība. Tas ir mūsu dienesta virsuzdevums," uzsvēra pulkvežleitnants T. Hols.

 Pirmo reizi kaujas atbalsta speciālistu apmācības vingrinājumā Ādažu poligonā piedalījās vairāk nekā 150 karavīru no Igaunijas Aizsardzības spēku Artilērijas bataljona.

„Šī ir bijusi lieliska iespēja trenēties citā vidē un piedalīties vingrinājumā ar kaujas šaušanu, izmantojot Ādažu poligona sniegtās iespējas.  Esam gandarīti, ka šajā vingrinājumā varējām sadarboties gan ar latviešiem, gan amerikāņiem,” uzsvēra Igaunijas artilērijas bataljona komandieris, pulkveželeitnants Karels Maisals (Karel Maesalu).

„Mums šis vingrinājums ir bijis ļoti nozīmīgs un vēsturisks, jo pirmo reizi kopš Igaunijas neatkarības atjaunošanas mūsu Artilērijas bataljons piedalījās vingrinājumā ar kaujas šaušanu ārpus mūsu valsts,” sacīja bataljona komandieris. „Šis ir mūsu bataljona pirmais starptautiskais vingrinājums, kurā mēs trenējāmies plecu pie pleca ar latviešiem, lietuviešiem un amerikāņiem, kas nozīmē, ka esam sasnieguši jaunu profesionalitātes līmeni.”

Igaunijas Artilērijas bataljons piedalījās mācībās ar 122mm haubicēm "D-30", ar kurām sniedz uguns atbalstu kājnieku vienībai uzbrukuma laikā.

Savukārt no Lietuvas bruņotajiem spēkiem vingrinājumā bija iesaistīti vairāki štāba virsnieki, kas integrēti Latvijas bataljona sastāvā.

Vingrinājumu „Opertion Summer Shield XI” 15. aprīlī apmeklēja arī ASV senatori Džons Makeins (John McCain), Džons Baraso (John Barrasso) un Džons Hovens (John Hoeven), lai iepazīsos ar Latvijas bruņoto spēku kaujas spēju attīstību.

 „Mēs tikko redzējām četru valstu karavīrus lieliski demonstrējam tik labu sadarbību un savietojamību, uz kādu karavīri ir spējīgi. Ādažu poligons labākā treniņu vieta visā Baltijā un šis ir tāds vingrinājums un tāda militārā gatavība, kādu mēs sagaidām no pasaulē labākajām bruņoto spēku vienībām,” pēc kaujas šaušanas paraugdemonstrējuma sacīja senators Makeins.

Savukārt 16.aprīlī Ādažu poligonā notika kaujas atbalsta speciālistu un vienību apmācības vingrinājuma „Operation Summer Shield XI” mediju un viesu diena, kurā piedalījās Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube un ASV Jūras kājnieku 2.ekspedīcijas spēku komandieris ģenerālmajors Volters Lī Millers (Walter Lee Miller, Jr). Klātesošajiem bija iespēja vērot kājnieku vienības uzbrukumu ar integrētiem dažāda veida kaujas atbalsta elementiem – artilēriju, aviāciju, inženieru atbalstu, uzdevumu izpildē iesaistot apvienotā uguns atbalsta priekšējos novērotājus un tuvā gaisa atbalsta kontrolierus.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube vingrinājumu vērtē kā izdevušos.

Pēc sarunām ar karavīriem atkārtoti pārliecinājos, ka šis bija ļoti intensīvs un sarežģīts vingrinājums, kas prasīja augsta līmeņa koordināciju gan komplicēto militāro uzdevumu, gan četru valstu iesaistes dēļ,” atzina NBS komandieris.

Ģenerālleitnants Raimonds Graube uzsvēra, ka arī ASV kolēģi ir apstiprinājuši – vingrinājums ir izdevies un sadarboties ar latviešiem ir viegli. „Nevienam nav noslēpums, ka mūsu karavīri ir ļoti profesionāli, un mēs esam to pierādījuši ne tikai starptautiskās mācībās, bet arī kopā ar sabiedrotajiem dienot starptautiskajā operācijā Afganistānā,” sacīja NBS komandieris.

Vingrinājums „Operation Summer Shield” notiek kopš 2004. gada. Sākotnēji tajā piedalījās tikai Latvijas un ASV Mičiganas Nacionālās gvardes karavīri. Pirmo vingrinājumu uzdevums bija trenēties miera uzturēšanas operāciju veikšanai, bet vēlāk tas pārorientējās uz kaujas atbalsta speciālistu un vienību apmācību.

Dalies ar šo ziņu