Noslēdzas Baltijas valstu un Dānijas kopīgās mācības „Yellow Knight”

Ārvalstīs
Sargs.lv
Latvijas karavīri

No 3. līdz 13. aprīlim vairāk kā 60 bruņoto spēku karavīri piedalījās divīzijas līmeņa mācībās „Yellow Knight” Dānijā, Oksbolas militārajā bāzē. Mācības noslēdza 2013.gada rudenī sākto Dānijas divīzijas un tajā iekļauto Baltijas valstu brigādes līmeņa vienības apmācības posmu.

Noslēdzas Baltijas valstu un Dānijas kopīgās mācības „Yellow Knight”

 „Yellow Knight” piedalījās 2 Dānijas divīzijas brigādes un Baltijas valstu kājnieku brigādes. Iepriekšējais apmācības cikls „Orange Knight” no 1. līdz 7.februārim norisinājās Ādažu bāzē un tika veikta kaujas uzdevumu plānošana brigādes līmenī.

„Yellow Knight” mācību scenārijs tika izspēlēts uz simulatoriem - datorprogrammā ievadīti dati par brigādes apakšvienībām un to pozīcijām un, balstoties uz iepriekš izstrādātajām pavēlēm, simulēta kauja. Šāda veida vingrinājums dod iespēju pavēļu sagatavotājiem redzēt, kā realitātē tiktu īstenoti sagatavotie plāni.

Šā gada augustā tiks uzsākts jauns Dānijas divīzijas apmācības cikls 2014. un 2015. gadam, kas galvenokārt norisināsies Latvijā un scenārijs tiks balstīts uz aizsardzības operācijas plānošanu. Augustā Latvijā paredzēta funkcionālo speciālistu apmācība „Errant Knight”. Novembrī sekos štābu mācības „Red Knight” un „Orange Knight”. Šo mācību laikā tiks izstrādāti aizsardzības plāni, kurus izmantos noslēguma mācībās „Yellow Knight” Dānijā.

2013. gada 12. aprīlī Latvija un Dānija parakstīja Saprašanās memorandu par Latvijas Sauszemes spēku kājnieku brigādes iekļaušanu Dānijas divīzijā. Dānijas un Latvijas bruņoto spēku karavīru dalība kopējos vingrinājumos nodrošina veiksmīgas sadarbības iespējas, kā arī sadarbību ar citām NATO dalībvalstīm militāro operāciju laikā. Latvijas bruņoto spēku karavīru dalība divīzijas līmeņa mācībās paaugstina karavīru profesionālās zināšanas un sadarbības partneriem sniedz iespēju atkārtoti pārliecināties par mūsu karavīru augsto sagatavotību.

Dalies ar šo ziņu