Ādažu bāzē atklāj kaujas atbalsta speciālistu un vienību vingrinājumu „Operation Summer Shield”

Militārās mācības
Sargs.lv
Summer Shield
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

No 7. līdz 17. aprīlim Ādažu poligonā norisināsies kaujas atbalsta speciālistu un vienību apmācības vingrinājums „Operation Summer Shield XI”, kurā piedalīsies vairāk nekā 600 karavīru no Latvijas, Igaunijas un ASV bruņotajiem spēkiem.

Ādažu bāzē atklāj kaujas atbalsta speciālistu un vienību vingrinājumu „Operation Summer Shield”

„Katru vingrinājumu, kas notiek Latvijā, mēs veidojam tā, lai tas būtu jauns izaicinājums, lai mēs varētu mācīties paši un mācīties no saviem sadarbības partneriem. Šis „Summer Shield” kārtējo reizi iet vienu soli tālāk par iepriekšējo. Pirmkārt, šis pirmo reizi ir starptautisks vingrinājums – līdz šim „Summer Shield” ir piedalījušās tikai Latvijas un ASV karavīri, bet šogad mums ir pievienojušies arī Igaunijas un Lietuvas karavīri. Otrkārt, vingrinājums ir audzis arī skaitliski, un šogad vingrinājumā piedalās vairāk nekā 600 karavīru. Treškārt, mēs pirmo reizi trenēsimies integrēt operācijā artilērijas bataljonu, un mēs pateicamies Igaunijas Aizsardzības spēkiem par šo iespēju. Mēs pārbaudīsim arī brigādes uguns atbalsta sistēmu, kas nav darīts ļoti sen, tāpēc mūsu karavīriem šī būs unikāla iespēja,” sacīja vingrinājuma vadītājs, Sauszemes spēku kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljona komandieris pulkvežleitnants Gunārs Kauliņš.

Es novēlu jums visiem šī vingrinājuma laikā dalīties savā pieredzē un zināšanās, mācīties citam no cita un izmantot šo iespēju sadarboties.

„Pirms vienpadsmit gadiem vingrinājumā „Operation Summer Shield” piedalījās 25 karavīri no ASV Mičiganas Nacionālās gvardes un ap simts latviešu. Tobrīd Latvijā nebija tādu spēju kā gaisa atbalsta kontrolieri vai apvienotās uguns priekšējie novērotāji, nebija zināšanu un prasmju izmantot tuvā gaisa atbalstu. Tagad Latvijā šīs spējas līdz ar daudzām citām ir ļoti labi attīstītas, un esmu gandarīts redzot, cik daudz ir paveikts šajos vienpadsmit gados,” sacīja ASV vēstniecības Aizsardzības sadarbības biroja divpusējo attiecību pārstāvis pulkvežleitnants Džeimss Endrjū Roberts (James Andrew Roberts).

„Esmu priecīgs par iespēju redzēt mūsu NATO partnervalstis stāvam ar mums vienotā ierindā. ASV armija un Jūras kājnieki ļoti augstu vērtē iespēju sadarboties ar partnervalstīm, jo mūsdienu pasaulē pastāv daudz dažādu draudu un tikai spēcīga partnerība dod iespēju stāties šiem draudiem pretī,” sacīja majors Duglass Bārns (Douglas Bahrns), operāciju plānošanas virsnieks no 8.Jūras kājnieku pulka 3. bataljona.

Gadskārtējā vingrinājumā, kas sadarbībā ar ASV bruņotajiem spēkiem notiks jau vienpadsmito reizi, bataljona kaujas grupas štābs trenēsies integrēt un koordinēt uguns atbalstu kājnieku vienību uzbrukuma operācijās. Savukārt rotas līmeņa apakšvienības vingrināsies izmantot kaujas atbalsta elementus vienotā operācijā ar šķēršļu pārvarēšanu.

Vingrinājums noritēs vairākās daļās. No 7.līdz 11. aprīlim notiks teorētiskā un praktiskā apmācība, savukārt no 12. aprīļa līdz 16. aprīlim Ādažu poligonā norisināsies lauka taktiskais vingrinājums un kaujas šaušanas vingrinājums, kurā tiks iesaistīts arī aviācijas bāzes helikopters „Mi-17” un Igaunijas Gaisa spēku lidmašīna „L-39”.

Dalies ar šo ziņu