Latvijas karavīri Zviedrijā piedalās civilmilitārās sadarbības mācībās ”Viking 14”

Ārvalstīs
Sargs.lv
mācības

No 31. marta līdz 11. aprīlim Zviedrijā norisinās mācības ”Viking 14”, kurās piedalās arī Eiropas Savienības (ES) Ziemeļu kaujas grupas Latvijas kontingenta karavīri.

Latvijas karavīri Zviedrijā piedalās civilmilitārās sadarbības mācībās ”Viking 14”

”Viking 14” ir štāba mācības, un tiek uzskatītas par lielākajām civilmilitārajām mācībām pasaulē. Šīs mācības Zviedrija rīko jau kopš 1999. gada, un šogad tās norisinās jau septīto reizi. Iepriekšējās ”Viking” mācības 2011. gadā pulcēja vairāk nekā 2600 dalībnieku no 24 valstīm un 33 organizācijām.

Mācības rīko Zviedrijas bruņotie spēki sadarbībā ar Folke Bernadotte akadēmiju un ASV atbalstu. Tās vienlaicīgi norisinās piecās dažādās valstīs, no kurām vadošā ir Zviedrija.

Mācību mērķis ir apmācīt civilos pārstāvjus, karavīrus un policistus ANO Miera uzturēšanas operāciju plānošanā un īstenošanā, balstoties uz visaptverošo pieeju. Tajās galvenā uzmanība būs pievērsta sadarbības un koordinācijas uzlabošanā, iekļaujot visus lēmuma pieņēmējus.

Mācībās tiks izmantos fiktīvs scenārijs, kura darbība norisināsies iedomātā teritorijā – Bogalandē. Tā ietvers vairākas krīzē nonākušas valstis, kurām ir nepieciešams apvienotu civilu un militāru miera uzturētāju atbalsts.

”Viking 14” viens no sagatavošanās posmiem arī ES Ziemeļu kaujas grupas štāba personālsastāvam, kurā būs iesaistīti 10 Latvijas karavīri.

Jau ziņots, ka 2015.gada pirmajā pusgadā Sauszemes spēku Kājnieku rota veiks kaujas dežūru Zviedrijas vadītajā ES Kaujas grupā, dienesta pienākumus pildot ātrās reaģēšanas vienībā.  Latviju šajā kaujas grupā pārstāvēs aptuveni 160 karavīru – kājnieku rota ar kaujas atbalsta elementiem un štāba personālsastāvs.

Zviedrijas vadītajā Kaujas grupā dienēs Zviedrijas, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Norvēģijas, Somijas un Īrijas karavīri, veidojot 2400 karavīru lielu militāro formējumu.

Šobrīd jau ir sākusies kaujas grupas štāba un vienību, tostarp arī Latvijas kontingenta, apmācība. Ziemeļu Kaujas grupas sagatavošanas posms noslēgsies novembrī, kad Zviedrijā paredzētas kaujas grupā iesaistīto vienību un štāba sertifikācijas mācības.

Dalies ar šo ziņu