Baltijas gaisa atbalsta kontrolieri uzlabo sadarbību ar apvienotā uguns atbalsta novērotājiem

Militārās mācības
Sargs.lv
militārās mācības
Foto: foto: Gatis Dieziņš

Ikgadējās Baltijas valstu gaisa atbalsta kontroles vienību mācībās, kuras norisinājās Ādažos no 3. līdz 20. martam, piedalījās ap 60 karavīru no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un ASV. Mācības notiek jau ceturto gadu, bet šogad pirmo reizi līdzās akadēmiskajām iekļautas prakstiskās nodarības.

Baltijas gaisa atbalsta kontrolieri uzlabo sadarbību ar apvienotā uguns atbalsta novērotājiem un pilotiem

Mācību praktisko daļu atbalstīja Mi-17 helikopteri no Latvijas, kā arī Igaunijas Robinson-44 helikopteri un L-39 treniņlidmašīnas. Igaunijas lidaparāti, tāpat kā Latvijas helikopteri, mācību laikā uzturējās Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē.

Mācību mērķi ir uzturēt tuvā gaisa atbalsta kontrolieru kvalifikāciju, gatavot jaunos tuvā gaisa atbalsta kontrolieru kandidātus, kā arī apmācīt Latvijas aviācijas eskadriļas karavīrus, lai viņi efektīvāk varētu atbalstīt mācības ar Mi-17 helikopteriem.

„Pēdējo gadu laikā sadarbība ar pilotiem ir izveidojusies ļoti veiksmīga, jo iepriekšējos gadus militārajās mācībās mēs jau esam strādājuši kopā,” norāda mācību vadītājs, Gaisa atbalsta kontroles vienības komandieris kapteinis Dans Jansons. „Lidaparāti, kas sniedz atbalstu praktiskajās mācības, vairāk trenē procedurālās prasmes. Robinson 44 helikopteri pārbauda arī video signāla raidīšanas iespējas, kā arī nakts lidošanas iespēju, kas mums ļauj trenēties arī nakts gaisa kontrolē, izmantojot speciālo nakts mērķu norādes ekipējumu. Savukārt L-39 treniņlidmašīnas imitē kaujas lidmašīnu darbību.”

Kapteinis Ivo Koivs no Igaunijas atzīst, ka strādāt ar Latvijas Mi-17 pilotiem ir tikpat viegli kā Igaunijas R44 pilotiem, jo visi ievēro vienotas procedūras. „Šī ir lieliska iespēja gaisa atbalsta kontrolieriem trenēt sadarbību ar pilotiem. Manuprāt, šādas mācības ir ļoti vērīgas, un arī turpmākos gadus jāturpina tās organizēt šādā veidā,” uzsver kapteinis Koivs.

Arī Lietuvas gaisa atbalsta kontrolieru pārstāvis atzina, ka sadarbība starp trim Baltijas valstīm ir ļoti laba, nosaucot Baltijas gaisa kontrolierus par vienu lieku ģimeni, kur visi viens otru pazīst.

Mācībās pirmo reizi praktiski tika integrētas arī Kaujas atbalsta bataljona uguns atbalsta vienības, un mīnmetējiem būs iespēja trenēties, izmantojot kaujas munīciju un sazinoties ar apvienotā uguns atbalsta priekšējiem novērotājiem.

Mācību scenārijs paredz, ka vienībai pretdarbojas pretinieki, kas slēpjas mežā. Tiklīdz sākas apšaude, apvienotā uguns atbalsta priekšējie novērotāji identificē mērķi un ziņo par to gaisa atbalsta kontrolieriem, kas atrodas citā vietā. „Tā kā mūs atbalsta vairāki lidaparāti, mēs varam vienlaikus cīnīties dažādās vietās, iznīcinot dažādus mērķus,” paskaidro Lietuvas pārstāvis.

„Šajās mācībās mēs esam integrējuši arī bruņoto spēku jauno spēju – apvienotā uguns atbalsta priekšējos novērotājus, kuri praktiskās nodarbībās mācās sadarboties ar gaisa atbalsta kontrolieriem un sniegt viņiem vajadzīgo informāciju,” uzsver kapteinis D.Jansons, norādot, ka pēc šīm mācībām tiks izvērtēts, kā sadarbību uzlabot.

Arī ASV instruktors Kodijs Kanfīlds, kas no 3. marta vadīja akadēmiskās nodarbības Baltijas valstu karavīriem, atzīst, ka apvienotā uguns atbalsta priekšējie novērotāji Latvijai ir jauna aizsardzības spēja, bet karavīri mācās ātri.

 „Viņiem ir atšķirīga kaujas pieredze, daži ir bijuši starptautiskajās operācijās, citi nē, bet mums bija viegli viņiem visiem paskaidrot, kas mums – gaisa atbalsta kontrolieriem – no viņiem ir vajadzīgs,” uzsver Kanfīlds. „Daudzi no viņiem ļoti labi saprot, kas viņiem konkrētajā situācijā jādara un jāziņo gaisa atbalsta kontrolierim. Biju gandarīts, ka mēs varējām dalīties savā pieredzē un uzzināt arī daudz ko jaunu no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas karavīru pieredzes.”

Baltijas valstu sadarbība gaisa atbalsta kontroles vienību līmenī ir būtiska arī no resursu ietaupīšanas viedokļa lidaparātu izmantošanas dēļ, gan savietojamības uzlabošanai.

Dalies ar šo ziņu