Jūras spēku flotiles virsnieki piedalās jūras pretmīnu mācībās „Dynamic Move 2014”

NBS
Sargs.lv
Jūras spēku karogs
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

No 10. līdz 21. martam Beļģijā NATO dalībvalstis, kā arī alianses partnervalstis Somija un Zviedrija piedalās taktiskā līmeņa jūras pretmīnu mācībās „Dynamic Move 2014”.

Jūras spēku flotiles virsnieki piedalās jūras pretmīnu mācībās „Dynamic Move 2014”

To mērķis ir apmācīt NATO Pastāvīgās jūras pretmīnu vienības karavīrus viņu sertifikācijai dienestam NATO Reaģēšanas spēkos, kā arī attīstīt komandvadības spējas vadīt liela mēroga pretmīnu operācijas.

Latviju mācībās pārstāv seši virsnieki no Jūras spēku flotiles Mīnu kuģu eskadras.

Četri virsnieki veido atsevišķu taktiskā līmeņa štābu. Šī štāba pakļautībā ir desmit pretmīnu kuģi, kas darbojas Itālijas štāba sastāvā.

Vēl viens Latvijas virsnieks piedalās Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras (BALTRON) vadītā štābā, bet otrs - Lietuvas Jūras spēku veidotā štābā.

Mācību scenārijs paredz, ka tiek izspēlēta krīzes situācija iedomātā valstī, kurā likumīgā valdība ir zaudējusi kontroli pār iekšējo situāciju valstī un pieprasa ANO palīdzību krīzes risināšanai un miera uzturēšanai.

Pirms miera uzturēšanas spēku ierašanās, plānots saņemt humanitāro palīdzību pa jūras ceļiem.

Izlūkošanas informācija liecina, ka naidīgie spēki ir mīnējuši jūras ceļus un pieejas ostām ar dažāda tipa jūras mīnām. Nav zināms ne mīnu skaits, ne to izlikšanas vietas.

Dalies ar šo ziņu