Karavīri un zemessargi pērn izdarījuši 250 militārās disciplīnas pārkāpumus

NBS
Sargs.lv
grafiks

Pagājušajā gadā bruņotajos spēkos konstatēti 250 militārās disciplīnas pārkāpumi.

Karavīri un zemessargi pērn izdarījuši 250 militārās disciplīnas pārkāpumus

Militārās policijas apkopotie dati liecina, ka pērn 89 izdarītie disciplīnas pārkāpumi saistīti ar nolaidīgu dienesta pienākumu izpildi, 37 pārkāpumi - ar neattaisnotu dienesta kavēšanu, 26 - ar atrašanos patvaļīgā prombūtnē ilgāk par trim diennaktīm, 42 - ar alkohola vai narkotisko vielu lietošanu, septiņi - ar pārkāpumiem, pildot iekšējo un sardzes dienestu, bet 16 pārkāpumi - ar nolaidīgu attieksmi pret dienesta mantu.

Par izdarītajiem disciplīnas pārkāpumiem pērn sodīti 219 karavīri un zemessargi. 11 karavīri disciplīnas pārkāpumu dēļ atvaļināti no dienesta pirms profesionālā dienesta līgumu termiņa beigām.

Septiņos gadījumos piemērotais disciplinārsods pārsūdzēts Aizsardzības ministrijas Apelācijas komisijā.

Izskatot sešas lietas, Apelācijas komisija divos gadījumos atcēla piemēroto disciplinārsodu, bet četros gadījumos atstāja spēkā piemēroto disciplinārsodu. Nepiekrītot komisijas pieņemtajam lēmumam, Administratīvajā tiesā vērsās viens disciplināri sodītais.

Pērn Militārās policijas Izmeklēšanas dienestā sākti 20 jauni kriminālprocesi, bet divi kriminālprocesi izmeklēšanas turpināšanai saņemti no Valsts policijas. Savukārt pieci kriminālprocesi nosūtīti uz prokuratūru ar ierosinājumu sākt kriminālvajāšanu, bet izbeigti 23 kriminālprocesi.

Pagājušajā gadā Militārā policija bruņoto spēku vienībās veica 81 alkohola un narkotisko vielu lietošanas profilaktisko pārbaudi, uz iespējamo alkohola klātbūtni organismā pārbaudot 1698 karavīrus, no kuriem 15 karavīriem pārbaudes rezultāts bija pozitīvs. Savukārt 187 karavīriem, kuriem veikta iespējamā narkotisko vielu klātbūtne organismā, rezultāts bija negatīvs.

Par militārās disciplīnas pārkāpumiem uzskatāma karavīra vai zemessarga rīcība (darbība vai bezdarbība), kas izdarīta, ar nodomu (tīši) vai aiz neuzmanības pārkāpjot normatīvos aktus, militāros reglamentus, komandiera (priekšnieka) pavēles, rīkojumus vai norādījumus.

Disciplinārsodu karavīrs vai zemessargs var apstrīdēt Aizsardzības ministrijas Apelācijas komisijā. Disciplinārsodu karavīrs vai zemessargs var apstrīdēt mēneša laikā no dienas, kad tas viņam ir paziņots, iesniedzot rakstisku iesniegumu Apelācijas komisijā.

Pašreiz bruņotajos spēkos dien aptuveni 4600 karavīru un 8000 zemessargu.

Dalies ar šo ziņu