Štāba mācībās „Orange Knight” gatavojas divīzijas līmeņa mācībām

Militārās mācības
armija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

No 1. līdz 7. februārim Ādažu bāzē norisinās štāba mācības „Orange Knight”, kuru mērķis ir nodrošināt kaujas uzdevumu plānošanu brigādes līmenī, kurā brigāde dod pavēles bataljoniem un bataljonu vadība plāno, kā viņi veiks doto uzdevumu.

Štāba mācībās „Orange Knight” gatavojas divīzijas līmeņa mācībām

Mācībās „Orange Knight” piedalās 1. kājnieku bataljons un 2. kājnieku bataljons, Kaujas atbalsta bataljona rotu komandieri, kā arī Zemessardzes Studentu bataljons,  Zemessardzes 19. bataljons un Mācību vadības pavēlniecības štābs, atbalstu sniedz Militārā policija un Gaisa spēku aviācijas bāze.

Mācībām ir radīts mākslīgs scenārijs, kur Baltijas reģionā izveidotas vairākas neesošas valstis ar iedomātu konfliktu vēsturi, un šī scenārija ietvaros tiek izspēlēta aizstāvības vai uzbrukuma operācija. Šo pašu scenāriju izspēlēja arī mācību „Steadfast Jazz” laikā - tās bija korpusa līmeņa mācības, kur bija iesaistītas vairākas divīzijas.

„Šogad tiks izspēlēts uzbrukums apdzīvotā vietā. Latvijas Sauszemes spēku kājnieku brigādei scenārija izspēlē būs nozīmīga loma, jo mēs sākotnējā fāzē veicam pretinieka izsišanu no pozīcijām,” mūsu uzdevumus atklāj Sauszemes spēku kājnieku brigādes Operatīvās plānošanas Operatīvās pārvaldes nodaļas priekšnieks majors Raivis Melnis.

„Uzskatu, ka šī ir lieliska mācību iespēja un aicinu ikvienu mācīties un gūt pieredzi no šī scenārija izspēles,” mācības atklājot, sacīja Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Mārtiņš Liberts. „Nav labāka statusa kā apmācāmā auditorija. Parasti virsnieki ir tie, kas māca citus, bet es aicinu jūs izbaudīt to, ka varat mācīties un profesionāli augt.”

Komandieris norāda, ka mācības ir lieliska iespēja pilnveidot komandvadības prasmes.

Bez šādām štāba mācībām nav iedomājama bruņoto spēku attīstība. Jebkurai bruņoto spēku vienībai – vai tas būtu vads, rota, bataljons vai brigāde – jābūt trenētai pilnībā, ne tikai dažiem elementiem,” uzsver pulkvedis M. Liberts.

Nacionālie bruņotie spēki daudzus gadus ir fokusējušies uz miera uzturēšanas operācijām, kas ir rotas vai pat mazāka izmēra vienības operācijas, bet kopā ar Dānijas divīziju ir unikāla iespēja koncentrēties uz pašaizsardzības uzdevumiem, konvencionālo karadarbību.

Turklāt tā ir kārtējā iespēja strādāt kopā kā NATO valstīm, pārbaudot savietojamību. Dānijas divīzija ir daudznacionāla vienība, kur darba valoda ir angļu, tiek izmantotas NATO procedūras. Mācību ciklā Latvijas kājnieku brigādei tiek pievienots arī dāņu tanku bataljons un virsnieki, kas  sniegs atbalstu simulācijas gaitā.

Latvija mācībās „Orange Knight” izstrādā savus plānus, kurus no 3. līdz 13. aprīlim izmantos Dānijā, kur norisināsies mācības „Yellow Knight”.

Šajās mācībās Dānijas divīzijas sastāvā visas piecas brigādes – divas dāņu un trīs Baltijas valstu - veiks kara izspēli ar simulatoriem.

Mācību „Yellow Knight” laikā tiks veikta taktiskā simulācija - datorprogrammā ievadīti dati par brigādes apakšvienībām un to pozīcijām un simulēta kauja. „Tas ir reālistisks scenārijs ar mūsu reālajām kaujas spējām un atspoguļo to, ko mēs varētu izdarīt kaujas laukā. Mēs izstrādājam plānus, balstoties uz esošajiem resursiem,” uzsver majors Raivis Melnis.

„Ar savu pievienošanos Dānijas divīzijai mēs esam pierādījuši, ka mūsu profesionālās spējas ir augstā līmenī,” apliecina majors R.Melnis. „Iepriekšējās štāba mācībās ir pierādījies, ka mūsu komandieri izšķirošās situācijās spēj izrādīt iniciatīvu un uzņemties atbildību, un tas kaujas situācijā var nest panākumus. Mūsu virsniekiem ir pietiekoši daudz zināšanu un pieredzes starptautiskajās operācijās, lai tādus lēmumus pieņemtu.” Šajās mācībās bataljoniem, plānojot savas pavēles, jācenšas paskatīties plašāk - ne vairs rotas vai bataljona, bet brigādes līmenī. Tas nozīmē arī plašākus resursus, piemēram, arī dāņu tanku bataljona atbalstu vai plašākas artilērijas iespējas. Tā ir iespēja vingrināties izmantot resursus, kuri ikdienā nav pieejami.

Sauszemes spēku kājnieku brigāde jau vairākus gadus piedalās šajā Dānijas divīzijas rīkotajā mācību ciklā, kas noslēdzas ar divīzijas līmeņa mācībām „Yellow Knight”.

2013. gada 12. aprīlī Nacionālo bruņoto spēku komandiera vietnieks, Apvienotā štāba priekšnieks brigādes ģenerālis Juris Zeibārts un Dānijas Sauzemes spēku komandieris ģenerālmajors Pērs Ludvigsens parakstīja Saprašanās memorandu par Latvijas Sauszemes spēku kājnieku brigādes iekļaušanu Dānijas divīzijā. Parakstītais dokuments paredz Dānijas divīzijas un Sauszemes spēku kājnieku brigādes kopīgu sadarbību gan plānošanas jautājumos, gan praktiskajos vingrinājumos, tādējādi paredzot daudz labāku sadarbību starp abu valstu karavīriem starptautiskajās operācijās.

Dalies ar šo ziņu