Latvija un ASV turpina Libērijas armijas instruktoru sistēmas veidošanu

3F9A2A8D8B964B48AFAECF0014D5EF5B.jpg

Latvija un ASV turpina Libērijas armijas instruktoru sistēmas veidošanu

25.janvārī uz Āfrikas valsti Libēriju dosies divi Nacionālo bruņoto spēku karavīri, kuri sadarbībā ar ASV kolēģiem turpinās iesākto darbu pie Libērijas armijas instruktoru sistēmas veidošanas.

Pirms došanās uz Libēriju ar Latvijas karavīriem tikās aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

„Zinu, ka jūs godam nesīsiet Latvijas bruņoto spēku vārdu Libērijā, arī Latvijas valsts vārdu,” novēlot sekmes šī uzdevuma izpildē, uzrunā sacīja aizsardzības ministrs.

Viņš uzsvēra, ka zina par Latvijas instruktoru profesionalitāti un spējām savas prasmes nodot arī citiem. „Karavīri ir miera nesēji, īpaši valstīs, kur valda nemieri, tāpēc ir svarīgi dalīties savās iemaņās ar šo valstu karavīriem,” norādīja ministrs.

Sauszemes spēku kājnieku brigādes un ASV Mičiganas pavalsts Nacionālās gvardes instruktori Monrovijā vadīs apmācību kursu Libērijas armijas instruktoru sastāvam, kas būs turpinājums 2012.gadā sāktajam sadarbības un konsultāciju procesam.

   

Nedēļu ilgajos kursos Latvijas instruktori nodos pieredzi Libērijas instruktoriem apmācību sistēmas izveidē, apmācību plānošanā un izvērtēšanā, kā arī instruktoru sagatavošanā nākotnes karavīru apmācībai.

„Kad Latvija pirms divdesmit gadiem uzsāka partnerības programmu ar Mičiganu, jūsu valsts bija kā tīra lapa. Šobrīd tieši tāda situācija ir arī Libērijā. Latvija var palīdzēt Libērijai tieši ar savu neseno pieredzi bruņoto spēku un aizsardzības sistēmas izveidē. Arī Latvija sāka no nulles un tagad ir izveidojusi mazu, bet ļoti spējīgu armiju,” uzsver ģenerālmajors Gregorijs Vadnais, Mičiganas pavalsts Nacionālās gvardes komandieris.

 

Pērn martā abu valstu karavīri vadīja apmācību kursu arī Libērijas armijas virsnieku sastāvam.

Plānots, ka ASV un Latvijas padomnieku grupas atbalsts Libērijas bruņoto spēku apmācību sistēmas pilnveidošanā ilgs trīs gadus.

Bruņoto spēku sadarbība ar Nacionālo gvardi ilgst kopš 1993.gada un ir bijusi ļoti sekmīga, organizējot militāro apmācību procesu karavīriem inženieru, artilērijas, apgādes un nodrošinājuma un gaisa atbalsta kontrolieru un citās specialitātēs.

 

Dalies ar šo ziņu