Latvijas kontingents beidz dežūru Eiropas Savienības Kaujas grupā

F6B48466783841409944FCC94782BC7B.jpg

Latvijas kontingents beidz dežūru Eiropas Savienības Kaujas grupā

1.janvārī vairāk nekā 100 Latvijas karavīru un zemessargu beidza pusgada dežūru Lielbritānijas vadītajā Eiropas Savienības (ES) Kaujas grupā.

Savukārt 10.janvārī aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube un Zemessardzes komandieris pulkvedis Leonīds Kalniņš tikās ar šī kontingenta personālsastāvu.

 

„Paldies par jūsu ieguldījumu valsts aizsardzībā un starptautiskajā drošībā, ko devāt kā daļa no kaujas grupas”, tiekoties ar kontingenta karavīriem un zemessargiem, sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks, norādot, ka Zemessardzes iesaistīšana šāda uzdevumu izpildē notika pirmo reizi. „Mēs nezinājām, kāds būs rezultāts, bet rezultātu, ko sasniedzām, starptautiskā sabiedrība vērtē ļoti augstu,” uzsvēra ministrs.

Viņš uzsvēra arī citu šī projekta ieguvumu - Latvijas un Lielbritānijas ciešāku militāro sadarbību, kas pavisam tuvā nākotnē veicinās arī citu bruņoto spēku formējumu spēju stiprināšanu, kā piemēru minot, kājnieku brigādes mehanizācijas projektu.

Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube uzrunā sacīja: „Šis bija lielisks piemērs, kā sadarbojoties vairākiem bruņoto spēku formējumiem, ir būtiski pilnveidots apmācību process.”

„Valsts aizsardzība ir viena, bruņotie spēki ir vieni, un mums ir jābūt vienotiem vienu mērķu sasniegšanā,”

uzsvēra ģenerālleitnants Raimonds Graube, piebilstot, ka, protams, tika atklātas arī lietas, kas prasa tūlītējus uzlabojumus.

   

Apsveicot kontingenta karavīrus ar veiksmīgi izpildīto uzdevumu, Zemessardzes komandieris pulkvedis Leonīds Kalniņš bija ļoti lakonisks: „Zemessardze ir gatava jauniem izaicinājumiem!”

Latvijas kontingents, kuru veidoja kājnieku rota no 2.Zemessardzes novada un štāba virsnieki, 2013.gada otrajā pusē dežurēja Lielbritānijas vadītajā ES Kaujas grupā, kuras sastāvā bija arī Lielbritānijas, Lietuvas, Nīderlandes un Zviedrijas vienības. Šī bija pirmā reize, kad Zemessardze nodrošināja dalību ātrās reaģēšanas spēkos, pildot Latvijas starptautiskās saistības.

   

„Atrodoties dežūrā, zemessargi paralēli saviem ikdienas pienākumiem regulāri piedalījās mācībās un bija gatavi nepieciešamības gadījumā doties un pārstāvēt savas valsts bruņotos spēkus Kaujas grupai noteikto uzdevumu veikšanā. Šāda pašaizliedzība un drosme ir apliecinājums Latvijas patstāvīgajai gatavībai sniegt ieguldījumu kopējā drošībā un pildīt uzņemtās starptautiskās saistības,” iepriekš uzsvēra aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

ES Kaujas grupas tika izveidotas 2004.gadā, un tās galvenais uzdevums ir sniegt palīdzību ES dalībvalstīm un citām valstīm, kurās izraisās krīze, kuru nav iespējams atrisināt diplomātiskā ceļā, ja izceļas ārēji vai iekšēji militāri draudi, nemieri un konflikti.

Līdz šim Latvija ES Kaujas grupā bija piedalījusies vienreiz - 2010.gada pirmajā pusgadā, kad dežūru veica 69 karavīri: Militārās policijas vads, Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas vienība, Nacionālā atbalsta grupa un štāba personāls. Savukārt nākamā Latvijas karavīru dežūra ES Kaujas grupā tiek plānota 2015.gadā.

Dalies ar šo ziņu