Mičiganas Nacionālās gvardes un Latvijas partnerība 20 gadu garumā

Sargs.lv

Mičiganas Nacionālās gvardes un Latvijas partnerība 20 gadu garumā

Latviešu izcelsmes amerikāniete Dace Meisone ir Mičiganas Nacionālās gvardes komandiera ģenerālmajora Gregorija Vadnais asistente. 1992.gadā, kad Mičiganai tika izteikts piedāvājums iesaistīties izaicinošā ASV Aizsardzības departamenta programmā, viņa dienēja kā Nacionālas gvardes ģenerālmajora E.Gordona Stampa asistente. Programmas mērķis bija palīdzēt Latvijas, Lietuvas un Igaunijas attīstībai pēc neatkarības atgūšanas. Nacionālā gvarde pirms tam nekad nebija iesaistījusies šādos projektos.

Ģenerālmajors E.G. Stamps atceras, kā izvēlējies sadarbības valsti:

Es izvēlējos Latviju, jo viens no maniem labākajiem draugiem un mana asistente bija no Latvijas. Pirms tam es par Latviju biju dzirdējis tikai no viņu nostāstiem.

Šogad aprit 20 gadi kopš Latvija un Mičigana iesaistījās ASV partnerības programmā. 1993.gada 30.jūlijā, kad vēl nebija pagājušas pat 90 dienas kopš sadarbības uzsākšanas, septiņu cilvēku komanda no Mičiganas Nacionālās gvardes ieradās Latvijā, lai uzsāktu pirmo no daudzajām sadarbības iniciatīvām ar mērķi attīstīt Latvijas aizsardzības spējas.

Šī komanda bija pirmā, kas šķērsoja okeānu, lai veidotu sadarbību ar jauno partnervalsti. Viens no viņa pirmajiem mērķiem bija palīdzēt Latvijai veidot savu armiju. Vairāk nekā 40 000 bijušās PSRS karavīru un neskaidrs padomju drošības aģentu skaits vēl atradās Latvijā laikā, kad te ieradās pirmie Mičiganas Nacionālās gvardes karavīri ieradās Latvijā. Mičiganas karavīru pirmais uzdevums bija nedēļu ilga pirmās palīdzības kursa sniegšana Latvijas Zemessardzei Cēsīs.

Nacionālās gvardes Gaisa spēku atvaļināts pulkvežleitnants Braiens Daunijs, kas 1994.gadā bija Mičiganas Nacionālās gvardes sabiedrisko attiecību speciālists, „Wolverine Guard” tajā pat gadā rakstīja, ka bijis pilnīgi skaidrs, ka Mičiganes gvarde nevar ņemt savus risinājumus un pārnest tos uz Latviju, jo starp valstīm ir pārāk daudz atšķirību. Tas, ko bija iespējams dot jaunajai valstij, bija demokrātiskie principi, ideja par valsts un militārās varas nošķirtību. Mičiganas Nacionālā gvarde Latvijā pasniedza kvalitātes menedžmenta principus, kas tolaik tika mācīti lielākajā daļā ASV militāro un civilo organizāciju.

Kopš pirmā apmeklējuma 1993.gadā Mičigana un Latvija iesaistījušās daudzos militāros projektos. 1994.gadā notika kopīgas Eiropas un ASV militārās mācības. 1996.gadā Mičiganas karavīri no Nacionālās gvardes 3.bataljona  126. Sauszemes kājnieku vienības piedalījās mācībās „Baltic Challenge”, kas bija pirmās šāda veida mācības, kas notika Baltijas valstīs. 1999.gadā Mičigana organizēja pirmās starptautiskās mācības „Partner Challenge”, kur piedalījās Latvija, Lietuva un Igaunija kopā ar partnerštatiem – Mičiganu, Merilendu un Pensilvāniju. To mērķis bija integrēt un standartizēt triju Baltijas valstu bruņoto spēku procedūras ar tām, kas tika izmantotas NATO valstīs. Šīm mācībām sekoja daudzas citas, to skaitā „Saber Strike” un „Northern Strike”, kas notika Mičiganā, kas palīdzēja Mičiganas un Latvijas karavīriem uzlabot savas aizsardzības spējas.

Šī partnerība un kopīgās militārās mācības bija viens no faktoriem, kas pozitīvi ietekmēja Latvijas iestāšanos NATO 2004.gadā.

Partnerības laikā ieguvējas bijušas abas puses. 2007.gadā Latvija ierosināja veidot kopīgu vienību ar ASV Mičiganas Nacionālo gvardi Starptautisko miera uzturēšanas spēku operācijā Afganistānā. Šis priekšlikums tika atbalstīts, un 2008.gada janvārī tika izveidota apvienotā operacionālā padomnieku grupa.

Lai attīstītu Latvijas spējas tuvā gaisa atbalsta un netiešā uguns atbalsta koordinēšanā, tika pieņemts lēmums attīstīt gaisa atbalsta kontroliera spējas, kas bija nepieciešamas arī operacionālās padomnieku grupas darbības nodrošināšanai. Pulkvežleitnants Endrjū Roberts, Mičiganas Nacionālās gvardes pilots, kas 2008.gadā bija Greilingas poligona komandieris, uzsāka Latvijas gaisa atbalsta kontrolieru apmācības projektu.

„Latvieši bija pirmā tauta, kas pievienojās gaisa atbalsta kontrolieru apmācības programmai ar ļoti minimālām Gaisa spēku spējām,” uzsver pulkvežleitnants E.Roberts, kas šobrīd dien kā sadarbības virsnieks Latvijā.

Gaisa atbalsta kontrolieru programmā tika ieguldīts daudz, un Latvijas programma tika oficiāli sertificēta 2010.gadā. Līdz šim jau vairāki Latvijas karavīri saņēmuši gaisa atbalsta kontroliera sertifikātu. 2012.gada martā latviešu gaisa atbalsta kontrolieri piedalījās kārtējā treniņā Greilingas poligonā. Poligona komandieris pulkvežleitnants Timotijs Broks uzsver: "Šī apmācības programma bijusi ļoti efektīvs un veiksmīgs naudas ieguldījums.

Ieguldīt naudu gaisa atbalsta kontrolieru apmācībā nekā par šo pašu naudu iepirkt tankus ir ilgtermiņā daudz izdevīgāks ieguldījums.

Laikā no 2008. gada novembrim  līdz 2010.gadam decembrim Mičiganas un Latvijas karavīri bija pirmie, kas izveidoja kopīgu operacionālo padomnieku komandu.

2014.gadā tiks organizēti vairāk nekā 24 dažādi pasākumi Mičiganas un Latvijas partnerības 20 gadadienai, to skaitā gaisa atbalsta kontrolieru apmācība Greilingā, mācību plānošana, tai skaitā kiberdrošības jomā. Ģenerālmajors Vadnais ir aicinājis Latviju palielināt savu iesaisti apmācības misijā Libērijā, kas ir Mičiganas jaunākā partnervalsts. Līdz šim Latvijas bruņoto spēku karavīri jau piedalījušies trijās rotācijās apmācības misijā Libērijā, atbalstot tur profesionālas armijas izveidi.

Mičiganas un Latvijas partnerība, kas aizsākās pirms divdesmit gadiem, ir aizsākusi daudzus inovatīvus projektus un iniciatīvas, un tai priekšā vēl vairāk jaunu izaicinājumu ceļā uz ilgstošu sadarbību.

Seržante Denīze Rankina, Mičiganas Nacionālās gvardes sabiedrisko attiecību speciāliste

 

Dalies ar šo ziņu