Apvienotā štāba priekšnieka vietniekiem pasniedz nākamās dienesta pakāpes zīmotnes

NBS
Sargs.lv
militārās pakāpes pieškiršana

11. novembrī Melngalvju namā notika svinīgā militāro dienesta pakāpju piešķiršanas ceremonija, kuras laikā valsts bruņotā spēka augstākais vadonis, Valsts prezidents Andris Bērziņš pasniedza brigādes ģenerāļa pakāpes zīmotnes pulkvedim Aināram Ozoliņam un flotiles admirāļa pakāpes zīmotnes jūras kapteinim Ingum Vizulim.

Apvienotā štāba priekšnieka vietniekiem pasniedz nākamās dienesta pakāpes zīmotnes

Brigādes ģenerālis Ainārs Ozoliņš bruņotajos spēkos dien kopš 1992. gada, kad sāka studijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā. Pēc tās absolvēšanas uzsāka dienestu 8. Sēlijas robežsargu bataljonā, bet pēc tam dienestu turpināja Mobilo strēlnieku bataljonā rotas komandiera amatā, līdz 1995. gadā tika iecelts šī bataljona komandiera amatā. 2004. gadā tika iecelts Mobilo strēlnieku mācību centra komandiera amatā.

Dienesta laikā ir pildījis arī Apvienotā štāba Nodrošinājuma departamenta priekšnieka, nacionālā militārā pārstāvja NATO un Aizsardzības ministrijas izpildsekretāra pienākumus. 2013. gada janvārī tika iecelts par Apvienotā štāba priekšnieka vietnieku operāciju jautājumos.

Flotiles admirālis Ingus Vizulis dienestu bruņotajos spēkos sāka 1993. gadā, dienot Aizsardzības spēku jūras spēku pārvaldes virsnieka amatā. 1995. gadā tika iecelts Jūras spēku Centrālā rajona komandiera amatā. 1999. gadā viņš uzsāka dienestu Jūras spēku štābā Operatīvās daļas priekšnieka amatā, bet 2000. gadā – štāba priekšnieka amatā.

Dienesta laikā ir pildījis aizsardzības atašeja Lielbritānijā un Nīderlandē, 1. ranga aizsardzības atašeja ASV un Kanādā, 1. reģionālā nodrošinājuma centra komandiera un Nodrošinājuma pavēlniecības komandiera amata pienākumus. 2011. gada oktobrī tika iecelts par Apvienotā štāba priekšnieka vietnieku atbalsta jautājumos.

Līdz šim bruņotajos spēkos un Aizsardzības ministrijā bija četri augstākie virsnieki ar ģenerāļa dienesta pakāpēm – Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, Apvienotā štāba priekšnieks, komandiera vietnieks brigādes ģenerālis Juris Zeibārts, militārais pārstāvis NATO un ES brigādes ģenerālis Andis Dilāns un Aizsardzības ministrijas izpildsekretārs militāro spēju jautājumos brigādes ģenerālis Juris Kiukucāns.

Jāpiebilst, ka Lietuvas Bruņotajos spēkos pašreiz ir deviņi augstākie virsnieki ar ģenerāļu pakāpēm, bet Igaunijas Aizsardzības spēkos – seši.

2009. gadā, sakarā ar finanšu un ekonomisko krīzi valstī veicot vērienīgu bruņoto spēku strukturālo reformu, to vadībai tikai izveidoti tikai seši augstāko virsnieku jeb ģenerāļu pakāpes štata amati, bet divi - bruņoto spēku pārstāvniecībai Aizsardzības ministrijā, NATO un ES militārajās struktūrās. Gandrīz uz pusi tika samazināti arī vecāko virsnieku pulkveža pakāpes štata amati - līdzšinējā struktūrā esošo 38 štata amatu vietā ir ieviesti tikai 20. Pakāpju limits tika noteikts arī pārējām pakāpēm, lai veidotu normālu bruņoto spēku vadības "piramīdu".
 

Dalies ar šo ziņu