Latvijas izlūki piedalās mācībās "Steadfast Jazz" Polijā

NBS
Ina Strazdiņa, Latvijas Radio
Latvijas izlūks
Foto: Foto: Arturs Zakrevskis, Vilius Džiavečka

Polijā, kur norisinājās NATO treniņu „Steadfast Jazz 2013" lauka mācības, izlūka uzdevumus pildīja arī karavīri no Latvijas. Vērtējot pieredzēto, Latvijas karavīri norāda, ka varējuši pārbaudīt spējas sadarboties ar citām valstīm sarunās un praktiskajos uzdevumos. NATO sola, ka šādas mācības nebūs pēdējās, īpaši pēc spēku aiziešanas no Afganistānas.

Latvijas izlūki piedalās mācībās "Steadfast Jazz" Polijā

Dravsko Pamorskie poligons Polijā ir milzīgs. Lielākais Eiropā. Un šeit ir pietiekami daudz vietas, lai īstenotu mācības ar vairāku tūkstošu karavīru piedalīšanos. Līst, ir drēgns un vēss, kaujas drūmajai situācijai gluži piemērots laiks. No malas mācības drīkst vērot pa gabalu. Aptuveni puskilometra attālumā.

Taču, kā vēlāk pārliecināsimies, sprādzieni un troksnis ir tik spēcīgs, ka brīžiem sašūpojas divstāvu mūra māja, kurā stāvam, un skaņas vilnis gluži vai izskrien cauri ķermenim. Var tikai iztēloties, cik īsta šī situācija ir NATO karavīriem, kas turpmāko aptuveni stundu strādā kaujas laukā.

Kaujas scenārijs ir šāds: Polijas poligonā it kā ir Igaunijas zeme, kurai uzbrūk iedomāta valsts no Ziemeļiem - Botnija. NATO spēki - 20 valstis gan uz zemes, gan gaisā, gan jūrā - iesaistās šī ienaidnieka atvairīšanā. 3000 karavīru, 350 dažādu bruņotu spēkratu, daudzus no tiem redzam kustamies laukā, ceļas dūmi un vietām uguns. Debesis ir nomākušās, un tā kā šī nav īsta kara situācija, vadība pieņem lēmumu, ka nepacelsies helikopteri.

Kad viss galā, turpat pie poligona satieku Latvijas armijas kapteini Agri Robežnieku vēl pilnā ekipējumā - ar ieroci, zaļā maskēšanās tērpā, ar zaļi nokrāsotu seju. Viņš ir viens no tiem aptuveni 30 Latvijas karavīriem, kuri Polijā mācībās piedalījās sauszemes spēku tālās izlūkošanas vadā.

„Visi koalīcijas spēki, multinacionālais bataljons, bija izvietoti aizsardzības pozīcijās un mēs atradāmies aizmugurē, kamēr notika galvenā aizsardzības kauja. Tad multinacionālais bataljons pārgāja uzbrukumā. Mums bija paredzēts ar helikopteriem lidot tālu uz priekšu un ieņemt svarīgus apvidus punktus, lai nodrošinātu multinacionāla bataljona drošību. Bet tādēļ, ka  šodien nevarēja lidot helikopteri, mēs to pašu izdarījām ar autotransportu," stāsta Latvijas armijas kapteinis.

Agris Robežnieks jau ir dienējis gan Irākā, gan Afganistānā, bet uzskata, ka arī šādas mācības Latvijas karavīriem ir noderīgas.

Mēs ļoti daudz strādājām ar citām nācijām – amerikāņiem, igauņiem, lietuviešiem, poļu vienībām. Katrs mēs pildījām savus izdevumus: mēs izlūkojam, viņi uzbruka vai aizsargājās.

Labi sastrādājām gan procedūras, ekipējuma saderību pārbaudījām. Ļoti noderīgas bija mācības," stāsta Robežnieks.

Polijā sastaptais pulkvežleitnants Kaspars Zdanovskis patlaban dien Briselē un ir viens no jaunajiem virsniekiem militārājā pārstāvniecībā. Viņam šī bijusi iespēja saprast, kā pie galda pieņemti lēmumi īstenojas dzīvē.

Bez trīsdesmit Latvijas bruņoto spēku izlūkošanas rotas karavīriem lauka mācībās poligonā vēl šeit Polijā viens Latvijas sadarbības virsnieks strādā Francijas Ātrās reaģēšanas korpusā un viens atrodas Jūras komponenta pavēlniecībā Itālijā. Savukārt trīs Jūras spēku flotiles virsnieki mācībās atrodas uz Nīderlandes vadīta kuģa.

NATO vērienīgākās mācības Baltijā un Polijā „Steadfast Jazz 2013" noslēdzas sestdien, kad arī izvērtēs katras valsts militāro devumu.

Dalies ar šo ziņu