Latvijas karavīri piedalās militārās sakaru mācībās „Combined Endeavor”

NBS
Sargs.lv
Latvijas karavīri Vācijā

26. septembrī Vācijā, ASV militārajā bāzē „Camp Algiers” noslēdzās militārās sakaru mācības „Combined Endeavor 2013”, kurās piedalījās 38 NATO dalībvalstu un Alianses sadarbības programmas „Partnerattiecības mieram” valstu karavīri, tostarp arī Latvijas karavīri, un vairākas starptautiskās organizācijas.

Latvijas karavīri piedalās militārās sakaru mācībās „Combined Endeavor”

„Koalīcijas tīkls rītdienas kaujām” bija ASV Eiropas spēku pavēlniecības organizēto komandvadības, kontroles, komunikāciju un datoru (C4) mācību šā gada tēma, pulcējot tajās vairāk nekā 2500 sakaru speciālistu, kuru vidū bija arī desmit militārie sakaru speciālisti no Latvijas. Vēl 11 karavīri mācību norisi Vācijā nodrošināja no Latvijas, šeit izvēršot un nodrošinot brigādes līmeņa sakaru centra darbību.

Latvijas operāciju vadības virsnieki kopā ar Igaunijas, Lietuvas un Ukrainas kolēģiem darbojās vienā no četrām mācību misijas grupām, nodrošinot brigādes komandpunkta sakaru centra darbību Latvijā un nepieciešamos sakaru servisus ar komandpunktiem Viļņā, Tallinā, Žitomirā un Sevastopolē.

Īsviļņu operacionālo radiosakaru tīkla galvenās stacijas darbība Vācijā bija vēl viens no Latvijas karavīru uzdevumiem mācībās, nodrošinot sakarus ar attālinātajiem korespondentiem Portugālē, Polijā, Ukrainā, Gruzijā un Armēnijā. Pavisam mācībās darbojās tikai sešas šādas stacijas, kuru darbību nodrošināja Gruzijas, Austrijas, Maķedonijas, Polijas, Slovākijas un Latvijas militārie sakaru speciālisti.

Latvijas karavīri profesionāli darbojās arī mācību sadaļā, kas bija saistīta datortīklu drošību un aizsardzību pret kiberuzbrukumiem.

Šīs bija liekākās un apjomīgākās militārās sakaru mācības, kuras sakaru speciālistiem deva nenovērtējamu pieredzi un zināšanas, kā arī iespējas pārbaudīt nacionālās sakaru sistēmas daudznacionālā vidē, kas ir ļoti svarīgi, piedaloties starptautiskajās operācijās.

Sakaru mācības „Combined Endeavor” pirmo reizi tika organizētas 1995. gadā. Šo mācību mērķis ir  veicināt NATO un „Partnerattiecības mieram” valstu sakaru un informācijas tehnoloģiju aprīkojuma savietojamību, īpaši lielu starptautisku militāru un humanitāru operāciju laikā.

Mācību laikā to dalībnieki pilda tiem uzticētus uzdevumus un testus sakaru un informācijas tehnoloģiju iekārtu izmantošanā, pārbauda sakaru procedūras pirms NATO operāciju izvēršanas, kā arī globālu krīžu situāciju simulētos apstākļos.

Latvijas bruņoto spēku sakaru speciālisti mācībās piedalās kopš 1996. gada, izņemot 2010. gadu, kad tas nebija iespējams finanšu un ekonomiskās krīzes dēļ.

Dalies ar šo ziņu