Sekmīgi noslēgušās naftas piesārņojuma seku likvidēšanas mācības Jelgavā

Militārās mācības
Sargs.lv
kuģis Astra
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Aizvadītajā nedēļā Jelgavā, Lielupes akvatorijā pie Jelgavas pils notika naftas piesārņojuma seku likvidēšanas mācības, kurās piedalījās Jūras spēku flotiles (JSF) Patruļkuģu eskadras karavīri ar kuģi „Aģe” un laivu „Astra-1”, kā arī pārstāvji no Krasta apsardzes dienesta (KAD).

Sekmīgi noslēgušās naftas piesārņojuma seku likvidēšanas mācības Jelgavā

Jūras spēku flotiles Patruļkuģu eskadras Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centra priekšnieks kapteiņleitnants Andris Skribis, analizējot mācības, uzsver: „Esmu gandarīts par atbildīgo dienestu teicamo sadarbību. Priecē, ka dienestu naftas seku likvidācijas aprīkojums ir veiksmīgi savietojams, arī mācību koordinēšana, kas bija augstā līmenī.”

Naftas piesārņojuma seku likvidēšanas mācības organizēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Zemgales reģiona brigādes un Lietuvas Republikas Šauļu un Paņevežas apriņķu ugunsdzēsēji-glābēji sadarbībā ar Jelgavas pilsētas un Jelgavas novada pašvaldību, Šauļu pašvaldības pārstāvjiem un Jūras spēku flotili.

Mācības tika rīkotas saskaņā ar Eiropas Savienības finansēto Latvijas–Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projektu „Ekoloģisko avāriju seku likvidēšana un vides piesārņojuma mazināšana Lielupes baseina teritorijā”.

Saskaņā ar mācību scenāriju, iedzīvotāji Lielupē pamanīja lielu eļļainu (tika izmantota augu eļļa) plankumu, kurš straumes ietekmē tuvojās Jelgavai. Uz notikuma vietu devās VUGD Jelgavas daļas ugunsdzēsēji-glābēji. Notikuma vietā tika konstatēta naftas produktu noplūde un pieņemts lēmums piesaistīt papildu resursus noplūdes seku likvidēšanai. Tika informētas Jelgavas pilsētas un Jelgavas novada pašvaldība un operatīvie dienesti. Tika lūgta palīdzība Jūras spēku flotiles Patruļkuģu eskadras Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centram un Lietuvas kolēģiem (Šauļu un Paņevežas apriņķu ugunsdzēsējiem). Lai veiktu noplūdes ierobežošanu un likvidēšanu, tika uzstādītas norobežojošās bonas, naftas produktu savākšanas aprīkojums un sagatavota vieta savākto naftas produktu pagaidu uzglabāšanai.

Pēc praktiskajām mācībām Lielupes krastā iedzīvotāji varēja aplūkot tehniku, ko saskaņā ar projektu iegādājies VUGD, kā arī JSF tehniku un citu aprīkojumu.

Dalies ar šo ziņu