Sākas lielākās mācības NATO gaisa atbalsta kontrolieriem „Ramstein Rover 2013”

NATO
Pēc aircom.de materiāliem
Ramstein Rover
Foto: Foto: army.cz

No 2.līdz 20. septembrim Čehijā norisinās lielākās starptautiskās mācības NATO gaisa atbalsta kontrolieriem „Ramstein Rover 2013”, kurās piedalās arī Latvijas karavīri.

Sākas lielākās mācības NATO gaisa atbalsta kontrolieriem „Ramstein Rover 2013”

Mācības rīko NATO Apvienotā Gaisa pavēlniecība (AIRCOM) Ramšteinā, Vācijā, sadarbībā ar Čehijas Gaisa spēkiem.Tajās piedalīsies 30 iznīcinātāji un atbalsta lidmašīnas, kā arī tuvā gaisa atbalsta kontrolieri no 20 NATO dalībvalstīm. Aptuveni 500 karavīru nāksies risināt sarežģītus scenārijus, tādejādi uzlabojot iemaņas gaisa un sauszemes spēku sadarbības nodrošināšanā.

Tāpat kā pērn, mācības norisināsies Namest gaisa spēku bāzē, kā arī Libavas, Boletices, Prerovas un Bečines mācību poligonos.

„Ramstein Rover 2013” (RARO13) nodrošina padziļinātu apmācību, kuras laikā pārbaudīs tuvā gaisa atbalsta un gaisa atbalsta kontroles spējas. Mācības nodrošina reāliem apstākļiem pietuvinātu pirmsmisijas apmācību gaisa kontrolieriem, kurus plānots nosūtīt NATO ISAF operācijā Afganistānā.

Mācību laikā NATO lidmašīnas veiks pilna spektra dienas, nakts, vidēja un zema augstuma apmācību lidmašīnu apkalpēm, balstoties uz reāliem scenārijiem.

Pēc teorētiskas apmācības RARO13 dalībnieki veiks praktisku tuvā gaisa atbalsta apmācību lidojumu laikā. To laikā viņi apgūs, kā efektīvi izmantot aviāciju, lai sniegtu atbalstu saviem spēkiem, mazinot riskus civiliedzīvotājiem un to īpašumiem.

NATO plāno attīstīt gaisa atbalsta kontrolieru spējas, kuru mērķis ir samazināt zaudējumus operāciju laikā un glābt dzīvības. Šīs spējas ir nepieciešamas ne tikai operācijai Afganistānā, kas noslēgsies 2014. gada beigās, bet arī iespējamām nākotnes operācijām.

Čehijā notiekošajās mācībās piedalās arī seši Latvijas bruņoto spēku tuvā gaisa atbalsta kontrolieri.

Latvijas karavīriem šīs mācības ir daļa no pirmsmisijas apmācības, jo gan teorētiskās, gan praktiskās RARO13 nodarbības ir balstītas uz Afganistānas scenārijiem," stāsta Sauszemes spēku Kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljona Gaisa atbalsta kontroles vienības komandieris kapteinis Dans Jansons.

Latvija ir piedalījusies šajās mācībās katru gadu kopš to uzsākšanas 2010. gadā, turklāt jau otro gadu pēc kārtas "Ramstein Rover" ietvaros citu valstu gaisa atbalsta kontrolierus apmāca viens no Latvijas instruktoriem.

Dalies ar šo ziņu