Starptautiskās mācībās aviācijas bāzes personāls pilnveido vairākas būtiskas iemaņas

Militārās mācības
Sargs.lv
Mi-17
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Pagājušajā nedēļā Gaisa spēku aviācijas bāzes personāls piedalījās divās starptautiskās mācībās, kurās pilnveidoja iemaņas darbībai elektromagnētiskās vides apdraudējuma gadījumā un izdzīvošanai pēc gaisa kuģa avārijas ūdenī.

Starptautiskās mācībās aviācijas bāzes personāls pilnveido vairākas būtiskas iemaņas

Lietuvā, Klaipēdā, starptautiskajās militārās mācībās „Baltic Bikini 2013”, kurās piedalījās 100 Baltijas valstu Gaisa spēku karavīru, tostarp 22 Latvijas aviācijas bāzes karavīri, apguva izdzīvošanas iemaņas pēc gaisa kuģa avārijas ūdenī.

Paļaujoties tikai uz saviem spēkiem, apkalpe trenējās pamest avarējušo gaisa kuģi un izmantot tai pieejamo glābšanas aprīkojumu, lai noturētos virs ūdens vismaz vienu stundu – laiku, kurā iespējama meklēšanas un glābšanas helikoptera ierašanās avārijas vietā.

Speciāli apmācību nolūkiem izveidotā gaisa kuģa kabīne, kas ar tauvām piestiprināta pie Lietuvas Jūras spēku kuģa P-11 "Žemaitis", atradās aptuveni divu metru dziļumā.

Mācību nodrošināšanā tika iesaistīti arī divi Lietuvas Gaisa spēku helikopteri.

Pērn mācības notika Igaunijā, Pērnavā, un tajās bija iesaistīts arī Latvijas aviācijas bāzes meklēšanas un glābšanas helikopters „Mi-17”.

Šīs ir gadskārtējās mācības, kuras kopš 2004. gada rotācijas kārtībā notiek kādā no Baltijas valstīm, un tajās piedalās gaisa kuģu apkalpes – piloti, bortmehāniķi, kā arī glābšanas komandas. No 1999. gada līdz 2003. gadam tās notika Dānijā Baltijas valstu un Dānijas bruņoto spēku sadarbības programmas ietvaros.

Savukārt mācībās „Ramstein Guard 13”, kuras organizēja NATO Gaisa spēku pavēlniecības pakļautībā esošais Apvienotais Gaisa operāciju centrs Ūdemā, Vācijā, Gaisa spēku aviācijas bāzes un Jūras spēku flotiles vienības pilnveidoja iemaņas darbībai elektromagnētiskā apdraudējuma gadījumā.

Mācību mērķis bija apmācīt un sagatavot NATO pretgaisa un pretraķešu aizsardzības sistēmas (NATINAMDS) elementus apkalpojošo personālu elektroniskai karadarbībai.

NATINAMDS sastāvā ietilpst arī Latvijas bruņoto spēku novērošanas un pretgaisa aizsardzības radiolokatori.

Mācībās Latviju pārstāvēja arī jūras novērošanas sistēmu apkalpojošais personāls.

Tajās piedalījās arī gaisa telpas patrulēšanā iesaistītie NATO Ātrās reaģēšanas vienības iznīcinātāji "Mirage”, kurus nodrošina Francijas Gaisa spēki, pilnveidojot gaisa kuģu pārtveršanas procedūras.

Mācības ļāva iepazīt elektroniskās karadarbības apstākļus un tās iedarbības sekas, tādējādi sekmīgi apgūt operāciju procedūras, lai spētu efektīvi cīnīties pret elektromagnētiskās vides apdraudējumiem.

Dalies ar šo ziņu