Pārvietošanas koordinācijas centra karavīri piedalās lielākajās apgādes mācībās NATO vēsturē

NBS
Sargs.lv
Latvijas karavīri

Lielākajās NATO organizētajās apgādes  mācībās „Capable Logistician 13”, kas no 8. līdz 26. jūnijam notiek militārajā poligonā Leštā un Sliačas gaisa spēku bāzē, Slovākijā, piedalās astoņi Pārvietošanas koordinācijas centra karavīri un četri zemessargi jeb rezerves Pārvietošanas kontroles grupa.

Pārvietošanas koordinācijas centra karavīri piedalās lielākajās apgādes mācībās NATO vēsturē

Šajās mācībās, ieskaitot novērotājus, piedalās 35 valstis, arī Latvijas un Lietuvas pārstāvji, kopējais dalībnieku skaits ir vairāk nekā 1800 dalībnieku un 600 ekipējuma vienību.

„Mācības „Capable Logistician” veicina starptautisko sadarbību, palīdz identificēt apgādes problēmas, kas var ietekmēt valstu sniegumu starptautiskajās operācijās,” norāda Pārvietošanas koordinācijas centra komandieris, kapteinis Didzis Veidenbaums.

Vai tā būtu NATO vadīta operācija vai ISAF iesaiste Afganistānā, apgādes savietojamība ikvienā operācijā ir ļoti nozīmīga sastāvdaļa.

„Capable Logistician” pamatā ir apgādes lauka vingrinājums, tā mērķis ir novērtēt un apgādes sistēmu, pakalpojumu un ekipējuma savietojamību un standartizāciju, kā arī pārbaudīt starptautisko projektu īstenošanas iespējas. Mācības plāno un koordinē Starptautiskais apgādes koordinācijas centrs (MLCC) Čehijā, uzņemošā valsts ir Slovākija.

Mācību laikā tiek pārbaudītas tādas apgādes jomas kā apgāde ar degvielu, ūdeni un munīciju, kravu pārvietošana un uzglabāšana, resursu atjaunošana, iesaiste helikopteru operācijās, transporta, ekipējuma, personāla un vienību kustības koordinēšana.

Savukārt iegūtās atziņas un rekomendācijas tiks izmantotas, lai uzlabotu biežāk izmantotās apgādes sistēmas un NATO operacionālās procedūras.

Bruņoto spēku Pārvietošanas koordinācijas centra galvenie uzdevumi ir koordinēt ISAF dalībvalstu kravu piegādes uz Afganistānu pa dzelzceļu, nodrošināt bruņoto spēku vienību pārvietošanas koordināciju, koordinēt un organizēt  bruņoto spēku personāla, ekipējuma un tehnikas transportēšanu uz un no starptautisko operāciju un mācību rajoniem, kā arī koordinēt, kontrolēt un vadīt militārā transporta līdzekļu, ekipējuma, personāla un vienību kustību un nodrošināt pareizu muitas protokolu izpildi lidostās, jūras ostās, dzelzceļa terminālos.

Dalies ar šo ziņu