Sarežģītā operācijā bruņotie spēki neitralizē Ventspils ostā atrastu 500 kilogramus smagu aviācijas

C8C2BC5240FE4262941F6B80C3243287.jpg

Sarežģītā operācijā bruņotie spēki neitralizē Ventspils ostā atrastu 500 kilogramus smagu aviācijas bumbu

22.maijā aptuveni plkst. 22:30 jūrā 15 kilometru attālumā no Ventspils nogranda sprādziens – tur pēc vairāku stundu darba bruņoto spēku karavīri iznīcināja Ventspils ostā atrasto 500 kilogramus smago aviācijas bumba.

Ventspils ostas sauskravu termināļa būvlaukumā četrus metrus dziļā bedrē sprādzienbīstamo priekšmetu 21.maijā atrada strādnieki, kas par bīstamo atradumu ziņoja atbildīgajām institūcijām.

Uz izsaukumu Ventspilī devās Zemessardzes 54.inženiertehniskā bataljona Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas karavīru grupa no Saldus.

Ierodoties notikuma vietā, karavīri konstatēja, ka priekšmets ir 500 kilogramus smaga Otrā pasaules kara krievu aviācijas bumba.

Drošības apsvērumu dēļ notikuma vietā ierobežoja teritoriju 300 metru rādiusā.

Nākamajā rīta četri nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti atgriezās Ventas ostā, lai sagatavotu aviācijas bumbu transportēšanai uz tās iznīcināšanas vietu.

Lai pustonnu smago bumbu izceltu no aptuveni četrus metrus dziļās bedres, operācijai piesaistīja arī Jūras spēku flotiles vienību no Liepājas, jo tās rīcība bija atbilstoša tehnika šādu darbu veikšanai.

Pēc veiksmīgas bumbas izcelšanas no bedres, to droši iepakoja un iekrāva automašīnā.

   
   

Izvērtējot situāciju un drošības apsvērumus, speciālisti nolēma, ka visdrošāk būtu bīstamo kravu transportēt pa ūdens ceļu, tāpēc to nogādāja līdz Ventas upei.

Pēcpusdienā, sadarbojoties ar Liepājā izvietotajiem Jūras spēku flotiles Ūdenslīdēju komandas nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālistiem, aviācijas bumbu ūdenī iegremdētā stāvoklī uz speciāla pontona ar motorlaivu sāka vilkt pa Ventu uz jūru, lai tur nogremdētu un neitralizētu.

   

Šādu neitralizēšanas metodi - spridzināšanu zem ūdens – speciālisti izvēlējās, jo tuvākajā apkārtnē nebija pieejama atbilstoša sauszemes platība, kurā būtu iespējams droši neitralizēt tik liela izmēra aviācijas bumbu.

 

Bumbas izcelšanas un transportēšanas laikā norobežoja teritoriju jau 500 metru rādiusā un evakuēja iedzīvotājus. Pustonnu smagā bumba pēc saviem izmēriem vērtējama kā liela, un tās šķembu lidošanas rādiuss var būt viens kilometrs, tāpēc uz laiku slēdza arī satiksmes kustību pār paceļamo Ventas tiltu un tilta aplī Ventas kreisajā krastā.

Pustonnu smagās aviācijas bumbas neitralizēšanas operācija veiksmīgi noslēdzās ap plkst.22:30, kad arī vairākas stundas ārkārtas situācijas dēļ ierobežojumu pārņemtā Ventspils atgriezās ierastā ritmā.

Bruņotie spēki izsaka pateicību SIA „Pilsbūve” autoceltņa vadītājam Alfonam Adamkovičam par varonīgo rīcību, kurš uzņēmās veikt aviācijas bumbas pārvietošanu ar celtni no smagās automašīnas uz Ventas upi, kur tā tika piestiprināta pontonam turpmākai transportēšanai uz jūru.

Fotogrāfijas un video materiālu par bīstamā atraduma neitralizēšanas operāciju var apskatīt arī Ventspils pašvaldības mājaslapā. 

Dalies ar šo ziņu