Pulkvežleinants Volfs: Esam patīkami pārsteigti par Latvijas armijas profesionalitāti!

CAB904F429BC4C9F92E50D506A2E9006.jpg

Pulkvežleinants Volfs: Esam patīkami pārsteigti par Latvijas armijas profesionalitāti!

Jau no 15.aprīļa Ādažu poligonā notiek starptautiskais lauka taktiskais vingrinājums „Operation Summer Shield X”, kurā Latvijas karavīri un 100 ASV jūras kājnieki pilnveido spēku savietojamību, mācoties integrēt kaujas atbalsta elementus dažādās kājnieku operācijās. Vingrinājuma mērķis ir pilnveidot brigādes kaujas atbalsta spējas, kā arī sadarbību ar citām bruņoto spēku vienībām, pielietojot dažādas ieroču šķiras. Pēc pirmajām vingrinājuma dienām aicinājām uz sarunu „Melnās jūras rotācijas spēku 13” komandieris pulkvežleitnantu Stīvenu Volfu.

Pastāstiet par Melnās jūras rotācijas spēkiem, šīs vienības prioritātēm un uzdevumiem?

Melnās jūras rotācijas spēkiem ir divi galvenie uzdevumi, no kuriem viens ir nodrošināt ASV jūras kājnieku spēku Eiropā komandieri ar krīzes un ārkārtas reaģēšanas spēkiem ikvienai situācijai, kas varētu notikt viņu operāciju atbildības rajonā; otrs - stiprināt sadarbību drošības jomā, ko mēs veicam arī šobrīd, Latvijā.
Mēs nodrošinām krīzes un ārkārtas reaģēšanas spēkus. Mūsu vienībā ir aptuveni 300 jūras kājnieku un jūras spēku karavīru. Īsā laikā, lai atbilstoši reaģētu, mēs varam šos spēkus izvietot un iesaistīt dažādās operācijās. Šī vienība galvenokārt sastāv no kājnieku bataljona. Tāpēc mums ir tam atbilstoša kājnieku kapacitāte.

Tā kā ASV jūras spēki nodrošina Melnās jūras rotācijas spēkus ar Mobilo reanimācijas, neatliekamās medicīniskās palīdzības, ķirurģijas un traumatoloģijas vienību, vienībai ir
spēcīga medicīniskās aprūpes un ķirurģiskā kapacitāte.

Kāda ir Melnās jūras rotācijas spēku iesaiste vingrinājumā „Summer Shield X”, un kā nonācāt līdz sadarbībai ar Latviju?

Mūsu dalība vingrinājumā bija ASV vēstniecības Latvijā iniciatīva. Galvenokārt, lai kājnieku manevros integrētu dažādas ieroču sistēmas. Ar mums šajā vingrinājumā ir NATO sabiedrotie - Latvija, Igaunija, Lietuva. Ar partneriem iesaistāmies diskusijās par dažādām tehnoloģijām un procedūrām, lai veiksmīgāk integrētu uguns atbalstu kājnieku manevros.

Šis ir jau desmitais „Summer Shield” vingrinājums. Zinu, ka ar katru gadu vingrinājums kļūst arvien sarežģītāks. Vienlaikus tiek sekmēta ASV un Latvijas bruņoto spēku sadarbība. Vingrinājumu sākām pirms pāris dienām, domāju, ka pēc tā noslēguma būs radīti visi priekšnoteikumi nākamā gada vingrinājumam, kad varēsim vingrinājumā vairāk integrēt kaujas šaušanu un pilnveidot savstarpējo koordināciju, līdz ar to tā būs iespēja darboties vēl augstākā līmenī. Vai arī turpināsim nostiprināt jau esošās procedūras.

Kādi ir pirmie iespaidi par vingrinājumu?

Lielisks vingrinājums. Esam patīkami pārsteigti par Latvijas armijas profesionalitāti. Gaisa atbalsta kontrolieri, uguns atbalsta virsnieki, kājnieki – visi ir ārkārtīgi profesionāli. Mums svarīgi, lai kopā mēs kļūtu labāki. Šo vingrinājumu jāturpina attīstīt un pilnveidot. Iesaistot tajā vairāk resursus, kas ļautu mums nākamajos gados būt vēl profesionālākiem.

Visi ASV jūras kājnieki un jūras spēku karavīri ir patīkami pārsteigti par Latvijas, Igaunijas un Lietuvas karavīru profesionālajām iemaņām un prasmēm. Šobrīd izspēlējam dažādas taktiskās situācijas un ļoti gaidām praktisko vingrinājuma daļu ar kaujas šaušanu.

Uzskatu, ka šajā vingrinājumā jāparāda mūsu spēja un tehniskās iespējas, un kā mēs spējam to visu integrēt bataljona līmenī, kādi ir manevri bataljona līmenī. Ceru, ka Latvijas puse varēs aizgūt mūsu pieredzi, tādējādi sekmējot savas vienības efektivitāti. Cik noprotu, Latvijai vairāk ir pieredze darboties rotas līmenī. Tāpēc svarīgi pacelt šo latiņu augstāk un darboties augstākā līmenī, sniedzot mūsu partneriem idejas par konkrētu spēju attīstīšanu.

Mīnmetēju (81 mm) vada komandiera leitnanta Viljama Pīka uzdevums vingrinājumā ir dalīties pieredzē ar Latvijas kolēģiem, kā ASV jūras kājnieki kājnieku manevru atbalstā iesaista mīnmetējus.

Kādu rezultātu no šī vingrinājuma sagaidāt?

Šī vingrinājuma galvenais mērķis ir sadarbībā ar citām tajā iesaistītajām dalībvalstīm spēt pareizi integrēt uguns atbalstu gan uzbrukumā, gan aizsardzībā, gan citās militārās operācijas. Tas, ko es saprotu ar uguns atbalsta iesaisti, ir – notiek mīnmetēju apšaude, kājnieki veic manevrus un vienlaikus tiek ievēroti visi drošības apsvērumi.

Kādi iespaidi par vingrinājumu?

Esam patīkami pārsteigti par Latvijas vienības profesionalitāti un prasmēm. Vads ar ko sadarbojamies, ir pieredzes bagāts un jau līdz šim veicis daudz un dažādus uzdevumus.
Sadarbojaties, mums ir iespēja viņiem parādīt kā mēs iesaistām mīnmetējus, un arī otrādi, kā viņi tos iesaista militārās operācijās. Tādējādi gūstot kopēju izpratni, kā mēs sadarbosimies vingrinājuma praktiskajā daļā.
Faktiski, ieroči, ko šobrīd izmanto Latvijas armija, ir tieši tā pati 81 mm mīnmetēju ieroču sistēma, ko mēs izmantojam ASV. Tāpēc abas vienības ar savstarpējo savietojamību ir pietiekoši tuvu viena otrai, un mums ir svarīgi pilnveidot priekšējo novērotāju sadarbību. Viņi angļu valodā informē uguns atbalsta sniedzējus un tie spēj sniegt viņiem atbalstu gan uzbrukuma laikā,  gan citu sauszemes kaujas operāciju manevru laikā.

ASV jūras kājnieku Mīnmetēju (81 mm) vada nodaļas komandieris seržants Džimijs Gavilanes ir patiesi gandarīts par sadarbību, kas jau vingrinājuma pirmajās dienās izveidojusies starp abām vingrinājumā iesaistītajām dalībvalstīm: „Par Latvijas armiju radušies ļoti labi iespaidi. Esmu ļoti pārsteigts par Latvijas karavīru prasmēm, spējām un profesionalitāti, ko esmu pieredzējis pirmajās vingrinājuma dienās. Vingrinājums notiek ļoti efektīvi - ASV jūras kājnieki un Latvijas armijas personāls ir savstarpēji integrēti. Atsvaidzinātas un nostiprinātas arī līdzšinējās iemaņas un zināšanas.”

Dalies ar šo ziņu