Kopīgā Latvijas un ASV vingrinājumā pilnveidos kājnieku un kaujas atbalsta vienību sadarbību

CC88704F7E8D4FD2B325D02DBC26E5A1.jpg

Kopīgā Latvijas un ASV vingrinājumā pilnveidos kājnieku un kaujas atbalsta vienību sadarbību

 

   

Pulkvežleitnants Stīvens Volfs (Steven Wolf), „Melnās jūras rotācijas spēku 13” komandieris

„Operation Summer Shield X” ir daudzpusējs vingrinājums, kas pilnveido mūsu profesionālās militārās spējas un paaugstina mūsu spēju sadarboties ar NATO sabiedrotajiem Baltijas reģionā. Mēs esam pateicīgi par iespēju apmeklēt Latviju un piedalīties šajā vingrinājumā, apmainoties ar jaunām idejām un pieredzi.

Šajā vingrinājumā ASV Jūras kājnieki plecu pie pleca darbojas ar Latvijas, Igaunijas un Lietuvas bruņotajiem spēkiem. Veicam bataljona līmeņa taktisko operāciju plānošanu, kā arī uzlabojam iemaņas nelielu vienību taktikā un dažādos taktiskos manevros integrējot uguns atbalstu.

Veicot kombinētu dažādu ieroču sistēmu plānošanu un darbības, būtiski tiek trenēta spēja sadarboties.

Vienlaikus, ar šo vingrinājumu mēs turpinām stiprināt sadarbību ar Latvijas bruņotajiem spēkiem, lai kopīgiem spēkiem spētu reaģēt uz daudzveidīgiem drošības izaicinājumiem reģionā.

No 15. līdz 26.aprīlim Ādažu poligonā Sauszemes spēku kājnieku brigādes karavīri un ASV jūras kājnieki lauka taktiskajā vingrinājumā „Operation Summer Shield X” mācīsies integrēt kaujas atbalsta elementus dažādās kājnieku operācijās, tādējādi sekmējot spēku savietojamību.

No Latvijas vingrinājumā piedalīsies 2.kājnieku bataljona štābs, 1. un 2.kājnieku bataljona rota, kā arī mīnmetēju, prettanku, izlūku, inženieru, gaisa atbalsta kontroles un snaiperu apakšvienības no Kaujas atbalsta bataljona. Būs pārstāvēts arī Zemessardzes 34.artilērijas bataljons, Zemessardzes 54.inženiertehniskais bataljons, kā arī Nacionālā aizsardzības akadēmija un Gaisa spēku aviācijas bāze. Kā novērotāji vingrinājumā piedalīsies arī kaujas atbalsta speciālisti no Igaunijas un Lietuvas bruņotajiem spēkiem.

Savukārt, lai veicinātu spēku sadarbību un savstarpējās militārās pieredzes apmaiņu starp Latvijas un ASV bruņotajiem spēkiem, no Rumānijas ieradušies 100 ASV jūras kājnieki, kuri pārstāv Melnās jūras rotācijas spēkus (Black Sea Rotational Force 13).

Profesionāla un pozitīva attieksme pret savu uzdevumu izpildi, iniciatīva – šie ir tikai daži kritēriji, ko no vingrinājuma dalībniekiem sagaida tā vadītājs, Kaujas atbalsta bataljona komandieris pulkvežleitnants Gunārs Kauliņš. Viņš stāsta, ka vingrinājuma mērķis ir pilnveidot brigādes kaujas atbalsta spējas, kā arī sadarbību ar citām bruņoto spēku vienībām un ieroču šķirām: „Trenēsim kājnieku bataljona štāba darbu, kā arī dažādu kaujas atbalsta elementu integrēšanu kājnieku rotas operācijās – uzbrukumā, aizsardzībā un ūdens šķēršļu pārvarēšanā. Kaujas atbalsta elementi šajā vingrinājumā būs gaisa atbalsta kontrolieri, kā arī mīnmetēju, inženieru, snaiperu un prettanku atbalsts.”

„Šis vingrinājums savā ziņā ir unikāls, jo šogad uz to ieradušies profesionālā dienesta jūras kājnieki, bet ne rezervisti. Plānojam veikt pietiekami sarežģītu vingrinājumu – kājnieku rotas manevru kustībā ar kaujas šaušanu, kas tiek atbalstīts ar mīnmetēju/artilērijas, snaiperu, prettanku un tuvā gaisa atbalstu. Līdz ar to mācību komandējošajam sastāvam jāspēj savienot kaujas apstākļiem nepieciešamie un pieejamie resursi ar reālās dzīves situāciju un nodrošinājumu. Šī būs vērtīga pieredze un liels izaicinājums, tāpēc ceru, ka šajā vingrinājumā mēs ļoti daudz iemācīsimies gan no savām darbībām, gan no tā, ko iemācīs mūsu ASV kolēģi, ” stāsta vingrinājuma vadītājs.

„Pirmās četras dienas, mācoties teoriju un pēc tam izspēlējot dažādas taktiskās situācijas bez pārvietošanās apvidū, mēs gatavosimies vingrinājuma praktiskajai daļai, kas notiks no 22. līdz 25.aprīlim. Nav plānots, ka praktiskā šaušana būs vērienīgāka vai specifiskāka, kā ikdienā,” enerģiski stāsta pulkvežleitnants G. Kauliņš, norādot, ka kaujas vingrinājums notiks tikai diennakts gaišajā laikā - no plkst.8 līdz 19, un naktsmiers vietējiem iedzīvotājiem netiks traucēts.

Viņš arī uzsver, ka šis vingrinājums prasa ļoti daudz koordinācijas, īpaši drošības jautājumos, starp dažādām vienībām un apakšvienībām -kājniekiem, artilēriju, mīnmetējiem, prettankiem, aviāciju, snaiperiem un inženieriem.

Vingrinājuma vadītājs ikvienam mācību dalībniekam novēl parādīt profesionālu un pozitīvu attieksmi, mācīties un pilnveidot gan savas, gan ASV kolēģu profesionālās iemaņas. Viņš lakoniski norāda: „Šī ir viena no tām reizēm, kad vingrinājumā Ādažu poligonā iesaistīti nozīmīgi spēki. Būšu ļoti gandarīts, ja pēc šā vingrinājuma ASV karavīri pateiks - mēs vēlamies šeit atgriezties, un kopā ar Latvijas karavīriem šī vingrinājuma scenāriju attīstīt tālāk, lai nākamgad mēs šo latiņu paceltu vēl augstāk. Tādējādi sperot, nelielu, bet tomēr solīti uz priekšu...”

Melnās jūras rotācijas spēki izvietoti Rumānijā. Vienība, kuras sastāvā ir 300 ASV jūras kājnieku, Melnās jūras, Balkānu un Kaukāza reģionā sniedz atbalstu aizsardzības nozares attīstībā vietējiem drošības spēkiem, regulāri piedaloties kopīgās mācībās un vingrinājumos, vienlaikus pilnveidojot arī vairāk nekā 20 minēto reģionu valstu spēju reaģēt ārkārtas situācijās.

"Operation Summer Shield" ir gadskārtējs vingrinājums, kurš šogad notiks jau desmito reizi.

Dalies ar šo ziņu