Svinīgā gaisotnē atzīmē bruņoto spēku Kapelānu dienesta divdesmitgadi

Sargs.lv

Svinīgā gaisotnē atzīmē bruņoto spēku Kapelānu dienesta divdesmitgadi

31.martā apritēja 20 gadi kopš oficiāli tika noslēgts pirmais sadarbības līgums starp Aizsardzības ministriju un Latvijas evaņģēliski luterisko Baznīcu par karavīru garīgo aprūpi bruņotajos spēkos.

Noslēgtais līgums ir atskaites punkts Kapelānu dienesta izveides sākumam, kaut arī sadarbība notika arī pirms tam, mācītājiem piedaloties svinīgos pasākumos – zvēresta došanā, tiekoties ar karavīriem viņu dienesta vietās un organizējot iespēju viņiem apmeklēt dievnamus.

3.aprīlī Nacionālo bruņoto spēku Apvienotajā štābā notika Kapelānu dienesta 20.gadadienai veltīta svinīga sanāksme, kurā piedalījās aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube un Latvijas tradicionālo kristīgo konfesiju vadītāji.

Latvijas bruņoto spēku Kapelānu dienestu apsveikt gadadienā bija ieradušies arī Norvēģijas, Zviedrijas, Igaunijas, Lietuvas un Vācijas bruņoto spēku virskapelāni un citi viesi.

„Mani kā komandieri priecē, ka karavīri runā ar kapelāniem, uzdot viņiem jautājumus,” sacīja bruņoto spēku komandieris, norādot, ka agrāk kapelāni gāja pie karavīriem, bet tagad notiek pretēji – karavīri paši dodas pie kapelāniem, meklē viņus.

„Visaugstākais kapelānu darba apliecinājums bija Latvijas kontingenta Afganistānā komandiera lūgums uz mēnesi pie karavīriem nosūtīt kapelānu, jo karavīri bija izteikuši tādu vēlēšanos,” uzsvēra ģenerālleitnants Raimonds Graube, piebilzdams, ka viņš šo lūgumu izpildījis.

Kopš 2006.gada novembra Kapelānu dienestu vada virskapelāns Elmārs Pļaviņš, turpinot iesākto darbu un tradīcijas, īpašu uzmanību pievērsdams kapelānu kalpošanai karavīriem, kas dien starptautiskajās operācijās, un viņu tuviniekiem. Pats daudzkārtīgi devies komandējumos uz starptautisko operāciju rajoniem.

Vērtējot savu darbu, virskapelāns Elmārs Plaviņš atzina, ka visgrūtākie brīži ir bijuši tad, kad jādodas pie vecākiem, lai paziņotu, ka viņu dēls ir kritis, pildot dienesta pienākumus starptautiskajā operācijā.
„Ir arī daudz aizkustinošu, varētu teikt, ka pozitīvu mirkļu,” sacīja virskapelāns, kā piemēru minot Irākā ievainojumu guvušā karavīra laulāšanu.

„Karavīri ar kapelāniem runā ne tikai par garīgām lietām. Viņus interesē arī praktiskas lietas – kad būs lielāka alga,” sacīja virskapelāns.

Kapelāna uzdevums ir garīgā kalpošana bruņotajos spēkos, kuras mērķis ir attīstīt un veicināt reliģiskās, garīgās, morālās un ētiskās vērtības un nodrošināt garīgo aprūpi, kalpojot daudzkonfesionālā vidē.

Patlaban karavīru garīgo aprūpi vienību pastāvīgajā izvietojumā Latvijā un starptautisko operāciju rajonā veic septiņi kapelāni, tostarp pieci virsnieki.

Dalies ar šo ziņu