Mācībās "Ziema 2013" instruktori apgūst kaujas iemaņas ziemas apstākļos

DBB5A6277D3B49249ADFB9974BB151BF.jpg

Mācībās "Ziema 2013" instruktori apgūst kaujas iemaņas ziemas apstākļos

Divu nedēļu garumā Sauszemes spēku kājnieku brigādes karavīri veica instruktoru apmācību ar nosaukumu «Ziema 2013». Šāda veida mācības notiek kopš 2008. gada, kad tās bija Sauszemes spēku 1. kājnieku bataljona (1. KB) mācības. Instruktori savas zināšanas, kas iegūtas ziemeļvalstu — Norvēģijas un Zviedrijas — ziemas kursos, sniedza sava bataljona karavīriem. Izveidojoties brigādei, katrs bataljons atsevišķi rīkoja šādas ziemas apmācības, taču šogad tajās piedalījās visu trīs bataljonu — 1. KB, 2. KB un Kaujas atbalsta bataljona — karavīri.

Sauszemes spēku kājnieku brigādes (SzS KBde) štāba plānošanas daļas virsnieks, kas bija mācību «Ziema 2013» projekta virsnieks, kapteinis Ēriks Keisters sarunā ar «Tēvijas Sargu» atzina, ka iepriekš, organizējot šādas mācības, nebija vienotas metodikas, katrs izvirzītos mērķus izprata citādi, izmantoja dažādus resursus. Tāpēc arī radās nepieciešamība novienādot bataljonu apmācību līmeni.

«Šogad piedalās instruktori no visiem trim bataljoniem. Viņi tiek apmācīti, kā pareizi organizēt un vadīt nodarbības, kādi resursi ir jāizvēlas, lai turpmāk katrs bataljons patstāvīgi varētu rīkot savas apmācības, taču tās būs ar vienotu metodiku.

Mācībās ir iesaistīti gan kareivju, gan instruktoru sastāvi, kuri apgūst nodarbību vadīšanu — to, kādiem jābūt mērķiem un izpildes kritērijiem. Topošajiem instruktoriem ir iespēja ne vien mācīties, bet arī pašiem pasniegt nodarbības, kļūstot par kādas aktivitātes atbildīgajām personām.

Mācībās tiek apgūtas zināšanas karadarbībai ziemas apstākļos individuālā līmenī — kā karavīram pareizi apģērbties, kā jāslēpo, kā jāveic darbības ar ieročiem slēpojot, kā rīkoties, ielūstot ledū.

Domāju, ka grūtākais izaicinājums karavīriem ir pieņemt un darboties pēc vienotas metodikas, jo zināšanu nodošana tālāk nākamajam karavīram vienmēr var būt saistīta ar karavīra personīgo interpretāciju, kaut kas tiek izlaists vai ne līdz galam izprasts, tāpēc konkrētas lietas ir precīzi jādefinē vienotā dokumentā.

Ir visai maz karavīru, kuriem ir pieredze izdzīvošanā ziemas apstākļos, tāpēc karavīri ar izpratni izturas pret vienotām apmācībām, kurās apgūst karadarbības ziemas specifiku,» savās atziņās dalījās kapteinis Ēriks Keisters.

Karavīriem šajās mācībās nācās izpildīt uzdevumus reālos ziemas apstākļos — par to pārliecinājās arī «Tēvijas Sargs». Piemēram, SzS KBde Kaujas atbalsta bataljona Militārās izlūkošanas rotas virsnieku kapteini Agri Robežnieku sagaidījām Ādažu poligona apvidū atslēpojam kopā ar mācību dalībniekiem.

«Karavīriem šo mācību ietvaros ir pārbaudījums vairākas dienas dzīvot ziemas apstākļos mežā, kā arī izpildīt noteiktus uzdevumus par uzdotajām tēmām. Karavīri aktīvi un ar interesi pilda uzdevumus, jo viņi labi apzinās, ka jau nākamgad viņi paši veidos apmācības savās vienībās, kur visa atbildība būs pašiem jāuzņemas. Viņiem ir atšķirīga dienesta pieredze, tie, kuri ir apguvuši kursus Cēsu Instruktoru skolā ir labāk sagatavoti, citiem tā ir pirmā pieredze šādās ziemas mācībās. «Ziemā 2013» karavīriem bija nodarbības nodaļas līmeņa taktikā, bīstamo šķēršļu pārvarēšanā, savstarpējā atbalsta sniegšanā negadījumu, apsaldējumu un traumu kontrolē un novēršanā, kā arī jāapgūst rīcība pēc ielūšanas ledū — āliņģī.

Uzskatu, ka karavīriem lielākais izaicinājums ir sevi morāli pārvarēt un pieņemt ziemas apstākļus, sniegu un aukstumu,» paskaidroja kapteinis Agris Robežnieks.

«Karavīriem šogad sniedzam pamatzināšanas izdzīvošanas taktikā ziemas apstākļos, neņemot vērā katra indivīda priekšzināšanas, jo mūsu uzdevums ir apmācīt instruktorus, kā nodot tālāk pašu apgūtās karavīra iemaņas. Viens no grūtākajiem uzdevumiem bija slēpojums pilnā ekipējumā pa noteikto maršrutu. Arī ūdensšķēršļu pārvarēšana un kara-vīru saskaņotā darbība nelaimes gadījumā bija vieni no nopietnākajiem pārbaudījumiem,» pastāstīja SzS 1. KB 1. kājnieku rotas komandiera vietnieks virsleitnants Eduards Šinkūns, kas visas apmācību dienas bija līdzās karavīriem viņu uzdevumos.

Kā paši apmācāmie karavīri — instruktori vērtē «Ziemu 2013», vaicāju SzS 1. KB dižkareivim Kristapam Kudlānam, SzS 1. KB dižkareivim Jurim Kjahjaram un SzS 2. KB seržantam Ingum Zandersonam.

Jums pašiem nākamgad būs jāorganizē un jāvada apmācības savu vienību padotajiem karavīriem. Kā jūs vērtējat šogad organizētās mācības «Ziema 2013»?

Kristaps Kudlāns (K. K.): — Gūtās zināšanas vērtēju ne tikai kā specifiskas militāras lietas, bet arī kā iemaņas, kas noder civilajā dzīvē, saskaroties ar ziemas apstākļiem. Pie-mēram, sevis un sava apģērba sagatavošana un pielāgošana.

Ingus Zandersons (I. Z.): — Galvenais akcents mācībās, lai mēs spētu iegūtās zināšanas pasniegt jaunajiem karavīriem, kuriem, iespējams, šādi ziemas apstākļi būs kas jauns un negaidīts. Šobrīd liekam kopā visu iepriekš gūto pieredzi, lai kopā ar instruktoriem secīgi varam gan paši izprast nodarbības, gan tālāk komandēt karavīrus.

Kas šķita visgrūtākais pārbaudījums?

K. K.: — Man personīgi liels izaicinājums bija skijorings, slēpošana aiz militārā transporta līdzekļa.
Juris Kjahjars: — Slēpošanas pārgājiens pilnā ekipējumā nebūt nebija viegls, jo bija jāpiedomā pie slodzes, ko uzlika smagā soma, kā sadalīt spēkus, ko un kā darīt slēpojot, ko — apstājoties.

I. Z.: — Jā, arī man bija sarežģīti pārvarēt noteikto maršrutu ar slēpēm, jo, protams, sniegu šķērsot slēpes palīdz, taču citā brīdī tās slīd, līdz tu krīti!

Un kā jūs vērtējat darbu ar personālu? Vai spējāt komandēt padotos, lai jūsu do-tie uzdevumi būtu labi izpildāmi?

I. Z.: — Kad sāk mākt nogurums un ir morāli smagi, tad pavēļu izpilde nevedas tik raiti un karavīri mēdz paust savu neapmierinātību. Taču tas ir saprotams. Mums kā instruktoriem ar to ir jārēķinās. Šajās mācībās vairākumam karavīru ir kaut vai neliela, tomēr dienesta pieredze, tāpēc īpašu sarežģījumu nav. Taču paredzu, ka, apmācot jaunos karavīrus, darbs būs krietni grūtāks.

Vai nākamgad spēsiet plānot, organizēt un vadīt mācības kā patstāvīgi instruktori?

K. K.: — Šogad ir labi tas, ka paši ejam cauri un apgūstam visu to, ko nāksies apgūt nākamajiem karavīriem. Uzskatu, ka mēs apgūstam papildu pieredzi, kas noteikti noderēs, komandējot nākamos karavīrus. Papildu grūtības varētu rasties, ņemot vērā reālos laika apstākļus, ar kuriem sastapsimies nākamgad.

Laura Dūša, "Tēvijas Sargs"

Dalies ar šo ziņu