Mācībās Zviedrijā Latvijas karavīri gatavojas dienestam Afganistānā

Sargs.lv

Mācībās Zviedrijā Latvijas karavīri gatavojas dienestam Afganistānā

22.martā Zviedrijas Bruņoto spēku Komandvadības brigādes bāzē noslēgsies Zviedrijas, Somijas, Norvēģijas un Latvijas kontingentu štāba personāla mācības „MRX I”, kurās karavīri gatavojas dalībai NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) operācijai Afganistānā.

Mācībās, kas sākās 4.martā, četru valstu štāba personāls iepazinās ar plānotajiem uzdevumiem un darba procedūrām, kuras tiks izmantotas operācijā Afganistānā, kā arī tika izspēlēti vairāki scenāriji, kā ar pieejamiem, dažreiz – ierobežotiem, ISAF resursiem tiks veikti uzdevumi, sniedzot atbalstu padomdevēju vienībām.

Latvija kopā ar Zviedriju, Somiju un Norvēģiju izveidoja kopēju Ziemeļvalstu un Baltijas Pārejas atbalsta vienību, kuras uzdevums būs veikt padomdevēju funkcijas Afganistānas drošības spēku policijas vienībām Balkhas un Samangānas provincē Afganistānas ziemeļos.

Vienības pamatuzdevums būs nodrošināt savu spēku drošību, kā arī sniegt atbalstu Afganistānas drošības spēku policijas attīstībā, ISAF pārejot nākamajā operācijas fāzē, kuras laikā ārvalstu karavīru klātbūtne Afganistānā samazināsies un drošības nodrošināšanu savā zemē veiks tikai Afganistānas drošības spēki.

2.martā militārajā bāzē „Northen Lights”, kas atrodas Afganistānas pilsētā Mazarišarīfā, notika svinīga ceremonija, kura iezīmēja jaunu posmu Ziemeļvalstu un Baltijas militārajā sadarbībā – darbību sāka Ziemeļvalstu un Baltijas Pārejas atbalsta vienība, kura pilnas operācionālās spējas sasniegs šī gada maijā.

Dalies ar šo ziņu