Latvijas karavīri starptautiskā karavīru miera un draudzības skrējienā noskrien 4000 kilometru

B9C7ACEEFE49494383C3D5C492E879F5.jpg

Latvijas karavīri starptautiskā karavīru miera un draudzības skrējienā noskrien 4000 kilometru

18.februārī starptautiskā karavīru miera un draudzības skrējienā piedalījās 1130 Latvijas karavīru un zemessargu no 22 regulāro spēku un Zemessardzes vienībām.

Skrienot vai slēpojot dažāda garuma distancēs, karavīri un zemessargi pievarēja attālumu, kas sasniedza gandrīz 4000 kilometrus.

Jau sesto reizi piedaloties miera un draudzības skrējienā, šogad Latvijas karavīri un zemessargi ir uzstādījuši rekordu gan dalībnieku skaita ziņā, gan pievarētās distances garuma ziņā, atzina Sporta klubs, kurš bija šī pasākuma koordinators Latvijā.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, kurš pats slēpoja Biķernieku kompleksās sporta bāzes 4,7 kilometrus garajā distanču slēpošanas trasē, uzsvēra: „Pasākumam ir divi galvenie uzdevumi. Pirmais ir tas, ka mēs pievienojāmies starptautiskajai iniciatīvai un iecerei – solidarizēties mieram. Tomēr svarīgākais ir celt pašiem savu sportisko garu.”

Masu skrējies notika, atsaucoties Starptautiskās militārās sporta asociācijas (CISM) vadības aicinājumam atzīmēt asociācijas dibināšanas gadadienu ar projektu „CISM draudzība caur Sporta dienas skrējienu”.

   

Ņemot vērā klimatiskos apstākļus, Ziemeļvalstīs, tostarp arī Latvijā, masu skrējiens parasti tiek aizstāts ar slēpojumu. Šoziem laika apstākļi gandrīz vai visā Latvijas teritorijā bija labvēlīgi skriešanai, tāpēc 932 dalībnieki pievērsās tieši šim sportiskās aktivitātes veidam.

Pirmais CISM dalībvalstu karavīru masu skrējiens notika 2006.gadā. Tajā piedalījās 150000 karavīru no 28 valstu bruņotajiem spēkiem, tostarp arī Latvijas karavīri, bet pērn - jau 623000 karavīru no 37 pasaules valstīm.

   

Kopš pirmā skrējiena vismaz vienu reizi šāds pasākums ir noticis 83 valstīs.

Starptautisko militāro sporta asociāciju, kura tiek dēvēta arī par pasaules karavīru Olimpisko komiteju, 1948.gada 18.februārī dibināja Beļģija, Dānija, Francija, Luksemburga un Nīderlande. Patlaban organizācijā, kurai Latvija pievienojās 1995.gada 2.maijā, darbojas vairāk nekā 130 valstis.

Asociācijas mērķis ir veicināt fiziskās un sporta aktivitātes, veidot draudzīgas attiecības starp valstu bruņotajiem spēkiem, nodrošināt savstarpējo tehnisko palīdzību, palīdzēt mazāk priviliģētām dalībvalstīm, dot ieguldījumu līdzsvarotā un harmoniskā militārā personāla fiziskajā attīstībā, sekmējot starptautiskos centienus miera kustības atbalstīšanai pasaulē.

Tās lielākais un nozīmīgākais pasākums militārajā sportā četru gadu ciklā ir Pasaules Karavīru sporta spēles. Tās visvērienīgāk atspoguļo CISM ideālus, mērķus un moto: „Miers un draudzība caur sportu”.

Atgādināsim, ka 5.Pasaules Karavīru sporta spēles notika Brazīlijā, Riodežaneiro, no 2011.gada 16.jūlija līdz 24.jūlijam. 6000 karavīru no vairāk nekā 100 dalībvalstīm sacentās 24 sporta veidos. Kopvērtējumā Latvijas bruņoto spēku komanda, kuru pārstāvēja pieci sportisti, ierindojās 19.vietā, izcīnot četras medaļas.

Dalies ar šo ziņu