NBS orķestra diriģents: galvenais, saglabāt augsto latiņu, ko esam sev uzstādījuši

6F9DC11D2D8C4A09B6A855F4DAAF0305.jpg

NBS orķestra diriģents: galvenais, saglabāt augsto latiņu, ko esam sev uzstādījuši

Ar koncertu Lielajā Ģildē šodien, 19.oktobrī, savu jau 21.koncertsezonu atklās Nacionālo bruņoto spēku (NBS) orķestris. Lai uzzinātu vairāk par mūziķu ikdienas darbu un iecerēm jaunajā sezonā, uz sarunu aicinājām Nacionālo bruņoto spēku orķestra diriģentu Gunti Kumačevu.

Sargs.lv: Kādus pārsteigumus esat sagatavojuši klausītājiem sezonas atklāšanas koncertā?

Atklāšanas koncertā varēs noklausīties skaņdarbus, kurus orķestris atskaņos pirmo reizi savā pastāvēšanas vēsturē, kā arī pirmatskaņojumu Latvijā – mūsdienu šveiciešu komponista Tjerī Bezansona simfonisko poēmu „Lielā žīga”, kas radīta pēc Šveices armijas Centrālā orķestra pasūtījuma koncertturnejai Austrijā un Īrijā. Turklāt šoreiz koncertā piedalīsies arī viesmākslinieki – diktori, solisti un zvanu ansamblis.

Sargs.lv: Kādi jaunumi orķestrim gaidāmi 2012./2013.gada sezonā?

Līdz šī gada nogalei būsim aizņemti, piedaloties dažādās ceremonijās, atceres dienās un pasākumos, kas veltīti Lāčplēša dienai un 18.novembrim. Nākamā gada ieceres pagaidām pilnībā nevēlētos atklāt, par tām lemsim tikai nākamā gada sākumā. Tāpat kā citus gadus noteikti paralēli dalībai militāros pasākumos centīsimies sagatavot arī klasiskās un izklaides mūzikas programmas, kā arī koncertēt ārvalstīs.

   

Sargs.lv: Orķestris ir guvis atzinību ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs.

Jā, katru gadu NBS orķestris saņem ielūgumus piedalīties starptautisko militāro orķestru festivālos dažādās pasaules valstīs, pat Ķīnā. Vismaz reizi gadā NBS orķestris piedalās kādā no Eiropas militāro orķestru festivāliem. Šogad piedalījāmies starptautiskā militāro orķestru festivālā Somijā, bet pērn – līdzīgā festivālā Vācijā. Arī nākamajā sezonā noteikti piedalīsimies kādā militāro orķestru festivālā ārpus Latvijas.

Sargs.lv: Vai plānojat veidot arī kopīgus projektus citiem mūziķiem?

Diriģentu un mūziķu apmaiņas projekti ir ierasta profesionālu orķestru prakse visā pasaulē. Arī mēs katru gadu uzaicinām kādu no Eiropas militāro orķestru viesdiriģentiem, lai iestudētu īpašu programmu ar NBS orķestri. Tā ir vienreizēja un lieliska iespēja papildināt un dažādot orķestra pieredzi.

Sargs.lv: Vai šogad esat iecerējuši sagatavot arī jaunu defilē programmu?

 

Spriežot pēc publikas atsaucības šovasar notikušajā festivālā Somijā, skatītājiem mūsu pašreizējā defilē programma patīk. Taču, lai pastāvīgi saglabātu interesi gan skatītājos, gan orķestra mūziķos, nākamajā sezonā daļa programmas tiks iestudēta no jauna.

Sargs.lv: Kas ir orķestra dalībnieki?

Visi orķestra dalībnieki ir reizē gan profesionāli mūziķi, gan karavīri. Tas nozīmē, ka orķestra dalībniekiem ir jāspēj apvienot gan muzicēšana, gan veikt visus tos pašus pienākumus, kurus pilda jebkurš bruņoto spēku karavīrs, tai skaitā izpildīt fiziskos normatīvus. Atskaņojot sarežģītākas formas skaņdarbus, reizēm orķestrim piesaistām arī viesmāksliniekus, un jāsaka, ka mūziķu interese uzstāties kopā ar bruņoto spēku orķestri ir liela.

Sargs.lv: Cik bieži koncertējat Latvijā un kur?

Koncertējam visā Latvijā, ļoti liels ir pieprasījums pēc mūsu uzstāšanās ir dažādos patriotiskos pasākumos, ceremonijās, atceres dienās, ko organizē gan pašvaldības, gan valsts pārvaldes iestādes, sabiedriskās organizācijas, tā, ka reizēm pat neatliek laika mēģinājumiem. Ārpus šiem pasākumiem vismaz reizi mēnesī sniedzam koncertus dažādās Latvijas pilsētās, kuros atskaņojam latviešu komponistu darbus un izklaides mūziku, savukārt vismaz vienu vai divas reizes gadā cenšamies sagatavot arī klasiskās mūzikas programmu.

 

Sargs.lv: Kāda veida mūzika parasti tiek iekļauta orķestra repertuārā? Kā to izvēlaties?

Repertuāra izvēli nosaka mūsu orķestra specifiska – esam militārs orķestris. Līdz ar to pārsvarā atskaņojam patriotisku un latviešu komponistu mūziku. Repertuārs gan nereti ir atkarīgs no koncerta norises vietas. Piemēram, šīs koncertsezonas atklāšanas koncertā Lielajā ģildē repertuārs būs klasiskāks, tajā būs mazāk izklaidei veltītu skaņdarbu. Savukārt iepriekšējā koncertā Jaunpiebalgā spēlējām tikai latviešu komponistu skaņdarbus – Raimonda Paula, Aivara Krūmiņa, kā arī jauno komponistu daiļradi. Bez militāriem maršiem un izklaides mūzikas garastāvokļa uzlabošanai šādos koncertos neiztikt.

Sargs.lv: Kāda ir publikas atsaucība?

Jāsaka, ka mums līdz šim vienmēr ir laimējies ar publiku. Klausītāji parasti ir ļoti atsaucīgi, un reti ir bijuši gadījumi, kad mums koncerta beigās nebūtu lūgts nospēlēt papildus skaņdarbus, kas nav iekļauti programmā. Cilvēki īpaši ārpus Rīgas labprāt nāk uz koncertiem,  viņus interesē tieši armijas orķestris un tā izpildītie skaņdarbi. Jāatzīst, ka lielu lomu apmeklējumā spēlē arī tas, ka ieeja mūsu koncertos ir bez maksas.

Sargs.lv: Pērnā gada nogalē orķestris svinēja 20 gadu jubileju. Kas, Jūsuprāt, ir mainījies pēdējo gadu laikā?

Kā pozitīvu tendenci vēlētos minēt to, ka pēdējo gadu laikā esam nostabilizējuši orķestra koncertdarbību arī ārpus tā ikdienas pienākumiem, proti, dalībai ceremonijās un citos militāros pasākumos. Vismaz vienu vai divas reizes gadā cenšamies sagatavot klasiskās mūzikas programmas, kas palīdz saglabāt orķestra sniegumu augstā profesionālā līmenī. Cerams, izdosies turpināt tikpat regulāru koncertdarbību un arī turpmāk saglabāt augsto latiņu, ko esam sev uzstādījuši.

Dalies ar šo ziņu