Čehijā notiks starptautiskas gaisa spēku mācības „Ramstein Rover 2012”

Sargs.lv

Čehijā notiks starptautiskas gaisa spēku mācības „Ramstein Rover 2012”

No 5. līdz 21.septembrim Čehijā notiks nozīmīgākās starptautiskas mācības NATO gaisa atbalsta kontrolieriem, kuras organizē NATO Gaisa spēku pavēlniecības štābs Ramšteinā.

„Ramstein Rover 2012” (RARO12) ir padziļinātas apmācības iespēja, lai pārbaudītu tuvā gaisa atbalsta un gaisa atbalsta kontroles spējas. Mācības nodrošina reāliem apstākļiem pietuvinātu pirmsmisijas apmācību gaisa kontrolieriem, kurus plānots nosūtīt NATO ISAF operācijā Afganistānā.

NATO Gaisa spēku pavēlniecības štābs Ramšteinā sadarbībā ar Čehijas gaisa spēkiem mācības rīko karavīriem no 16 NATO dalībvalstīm. Tās notiks Namest gaisa spēku bāzē, kā arī Libavas, Boletices un Pisekas mācību poligonos. RARO12 laikā Čehijas gaisa spēki veiks lidojumus no Časlavas.

Mācībās ar ekipējumu, gaisa atbalsta kontrolieru grupām un novērotājiem piedalīsies Čehija, Beļģija, Igaunija, Francija, Vācija, Grieķija, Itālija, Latvija, Nīderlande, Norvēģija, Polija, Slovākija, Slovēnija, Turcija, Lielbritānija un ASV. Latviju mācībās pārstāvēs 8 karavīri. 

RARO12 mērķis ir nodrošināt izmērāmu gaisa atbalsta kontrolieru zināšanu, standartizācijas un savietojamības uzlabošanos no NATO, „Partnerattiecības mieram” programmas un ISAF dalībvalstīm. RARO12 ir lidojumu mācības, kurās NATO lidmašīnas veiks pilna spektra dienas, nakts, vidēja un zema augstuma apmācību lidmašīnu apkalpēm, saskaņā ar reāliem un sarežģītiem scenārijiem.

Pēc teorētiskas apmācības RARO12 dalībnieki veiks praktisku tuvā gaisa atbalsta apmācību lidojumu laikā. To laikā viņi apgūs, kā efektīvi izmantot aviāciju, lai sniegtu atbalstu saviem spēkiem, mazinot riskus civiliedzīvotājiem un to īpašumiem.

„Es esmu pārliecināts, ka RARO12 daudz ko maina”, uzsver Vācijas Gaisa spēku pulkvedis Harijs H. Šnells (Harry H. Schnell), kurš ir NATO Gaisa spēku pavēlniecības štāba Ramšteinā RARO12 mācību direktors un bijušais F-104 Alpha Jet un Tornado lidmašīnu pilots. „Mēs esam izdarījuši visu, lai nodrošinātu reālu un izaicinājumiem pilnu apmācību, ar mērķi vēl vairāk attīstīt gaisa kontrolieru spējas un Gaisa un Sauszemes spēku integrāciju ISAF operāciju atbalstam”.

„Čehijas Gaisa spēkiem RARO12 ir lieliska iespēja, lai parādītu savu ieguldījumu NATO”, atzīst brigādes ģenerālis Jiri Verners (Jiri Verner), Apvienoto spēku un Gaisa spēku komandiera vietnieks, augstākais Čehijas pārstāvis RARO12.

„Mēs esam piedāvājuši ideālas iespējas tuvā gaisa atbalsta apmācībai. NATO valstis šeit ierodas, lai mācītos un gatavotos nozīmīgai sabiedroto misijai Afganistānā. Mums ir svarīgi izskaidrot mācību mērķi iedzīvotājiem, īpaši mācību norises vietu apkārtnē”, norāda Čehijas pārstāvis.

„Mēs mācībās plānojam 30 gaisa atbalsta kontrolieru grupu un 15 instruktoru piedalīšanos,” stāsta pulkvedis Šnells. „Mācību 10 lidojumu dienās, no 10. līdz 21.septembrim, gaisa dimensiju lieliski prezentēs tādas lidmašīnas kā Turcijas F-16, ASV A-10, Čehijas L-159, L-39, Mi-24, Mi-171, Mi-17, Slovākijas L-39, Mi-17, Vācijas Learjet un PC-9, kā arī Lielbritānijas KC-135 kravas lidmašīnas”.

Gaisa atbalsta kontroles spēju nodaļa Ramšteinā atbild par gaisa atbalsta kontrolieru apmācību. Grupa, kuru vada pulkvežleitnants Stīvs „Cajun” Bēmers (Steve „Cajun” Behmer), ASV gaisa spēku A-10 pilots, ir izstrādājusi NATO gaisa atbalsta kontroles standartus un akreditējusi vairākas gaisa atbalsta kontroles apmācību iestādes.

„RARO12 sniedz lielisku iespēju kolektīvajai apmācībai”, stāsta pulkvežleitnants Bēmers. ”Gaisa spēku misija sauszemes spēku atbalstam – ko mēs saucam par tuvo gaisa atbalstu – parasti ir kombinēts un apvienots pasākums. Tajā piedalās dažādas valstis un šo valstu militārās vienības. Tuvā gaisa atbalsta misija mūsu vīriem uz sauszemes, proti, gaisa atbalsta kontrolieriem, kuri vada un kontrolē gaisa atbalstu uz mērķiem, nodrošina labu iespēju vingrināties kopīgi ar šīm vienībām."

20 karavīru lielā NATO Gaisa spēku pavēlniecības štāba Ramšteinā grupa, pulkveža Šnella vadībā no šā gada 4.septembra ieradīsies Namest Gaisa spēku bāzē.

Dalies ar šo ziņu