Virsleitnants Blumbergs: Ja tev ir informācija, tu vari uzvarēt

54A40F244A1A4737B7C69D96FDBD416E.jpg

Virsleitnants Blumbergs: Ja tev ir informācija, tu vari uzvarēt

Šogad mācībās „Saber Strike” pirmo reizi piedalījās arī PSYOPS jeb militāro psiholoģisko operāciju vienība. Lai uzzinātu vairāk par viņu uzdevumiem mācību laikā, uz sarunu aicinājām Speciālā PSYOPS atbalsta vada komandieri virsleitnantu Sandri Blumbergu.

Kā tika pieņemts lēmums par militāro psiholoģisko operāciju vienības iesaisti mācībās „Saber Strike 2012”?

Šis ierosinājums nāca no brigādes ģenerāļa Juria Zeibārta. Tāda ideja bija radusies jau pagājušogad, bet šogad saņēmu pavēli no Zemessardzes komandiera pulkveža Leonīda Kalniņa, kura pakļautībā atrodamies, par piedalīšanos mācībās.

Kādi bija vienības galvenie uzdevumi?

Sniegt atbalstu kaujas vienībām, pēc scenārija, plānotajās operācijās, kā aplenkšanas un pārmeklēšanas operācijās, sarunās ar vietējo cilšu līderiem un citu uzdevumu izpildē. Ja būtu iesaistīta arī otra vienība, noteikti piesaistītu to pie improvizēto spridzināšanas ierīču meklēšanas un neitralizēšanas operācijās.

Psiholoģisko operāciju karavīru uzdevums ir sniegt atbalstu atbalstāmai vienībai pie komunikācijas ar apstiprināto mērķa auditoriju.

Jo mēdz būt tā, ka vienību komandieri un karavīri galvenokārt balstās uz taktisko uzdevumu izpildi, aizmirstot par diplomātijas nozīmi.

Konfliktu zonās jāspēj novērtēt situācija, vietējo attieksme pret sevi. Jāzina, kuri tev ir draudzīgie, kuri neitrālie, kuri naidīgie spēki, un jāstrādā, lai draudzīgie paliktu draudzīgi, neitrālie neitrāli vai draudzīgi.

 

Taktisko Psiholoģisko operāciju vienību var iesaistīt pilna spektra operācijās – viss atkarīgs no atbalstāmās vienības komandiera un viņa prasmēm izmantot mūsu piedāvāto ekspertīzi, kā arī no tā, cik lielas zināšanas ir Taktiskās vienības komandierim par viņa spējām. Ja atbalstāmās vienības komandieris nav apmācīts kā izmantot Taktisko PSYOPS vienību, tad sadarbība nebūs efektīva, drīzāk negatīva.

Vai mācībās iesaistīto vienību komandieriem bija šīs prasmes?

Ļoti labā līmenī tās bija ASV jūras kājnieku vienībai, jo Amerikā to izmanto daudz un bieži. Mācību laikā arī Baltijas valstu karavīri guva vērtīgu pieredzi par to, cik veiksmīgi mūsu speciālistu prasmes var izmantot, piemēram, maldināšanas operācijās, veicot pārrunas, kas notiek ar vietējo cilšu vadītājiem.

Piemēram, kad vienības komandieris sāk pārrunas ar ciemata vecāko, viņam ir virkne jautājumu, uz kuriem jāuzzina atbildes. Bet jautājumi jāsakārto tā, lai iegūtu vietējā līdera uzticību un izveidotu konstruktīvu sarunu. Tā nedrīkst izklausīties pēc pratināšanas. Ja ir laiks un iespēja, tad Psiholoģisko operāciju vienības uzdevums ir paskaidrot karavīriem – jūs nevarat vienkārši ienākt ciematā ar ieročiem rokās un sākt uzdot jautājumus, tas var cilvēkus noskaņot pret jums, viņi „aizvērsies” un atsacīsies sadarboties (atkarīgs no operācijas veida).

Psiholoģisko operāciju speciālists var palīdzēt vest sarunas, turpinot uzdodot jautājumus, kamēr atbalstāmās vienības komandieris apdomā un izanalizē jau iegūto informāciju.

Mūsu mērķis ir meklēt jebkuru informāciju, kas varētu palīdzēt manevru vienības komandierim sasniegt viņam uzstādītos militāros mērķus.

Kā veidojās vienības sadarbība ar citu valstu karavīriem?

Vislabākā sadarbība bija ar amerikāņiem, jo viņi zina, kur un kā izmantot psiholoģisko operāciju speciālistu zināšanas. Baltijas valstu karavīriem tas vēl jāmācās.

Runājot par sadarbības uzlabošanu, būtu svarīgi, lai psiholoģisko operāciju vienību iesaistītu uzdevuma izpildes plānošanas procesā, lai mūsu cilvēki zinātu, kur atradīsies operācijas laikā, kurā mašīnā brauks, kurā brīdī būs jāiesaistās. Svarīgi ir visu laiku koordinēt darbību, jo, piemēram, arī mums ir savi ,,dabīgie,, ierobežojumi, pret kuriem esam bezspēcīgi.

Kāpēc Latvijā psiholoģisko operāciju atbalstu ne vienmēr prot veiksmīgi izmantot?

Mūsu vienība vēl ir ļoti jauna, tā izveidota tikai pirms diviem gadiem. Pagājušā gadā piedalījāmies mācībās „Kadagas akacis”, kur mūsu karavīri ar maldināšanas metodēm panāca, ka vienība, kam bija jāsargā pozīcijas, no tām aizgāja.

Kādi ieguvumi psiholoģisko operāciju vienības pārstāvjiem būs no šīm mācībām?

Arī mums bija savas kļūdas, kuras vēlāk analizēsim un no kurām mācīsimies. Protams, šīs ir mācības, nevis reāla kaujas situācija, kur viens neizslēgta telefona zvans var nozīmēt reālas dzīvības briesmas.

Man jāsaka liels paldies saviem cilvēkiem par piedalīšanos mācībās, jo viņi visi ir zemessargi un mācībās piedalās, veltot tām savu atvaļinājumu. Uzskatu, ka tas ir īsts patriotisms no viņu puses, kas sākas ar personīgo attieksmi.

Kādi ir nākotnes plāni?

Uzturēt to, kas ir, un attīstīt tālāk. Ja viss izdosies, kā plānots, nākamgad plānojam mācības Beļģijā, kur apgūsim mērķauditorijas analīzi. Ja mūs nākamgad aicinās piedalīties mācībās „Saber Strike”, noteikti piekritīsim.

 

Dalies ar šo ziņu