Latvieši un amerikāņi dodas uz pārrunām improvizētā afgāņu ciematā

26B81AD48BFC4C03A8B300FE7C62F7C6.jpg

Latvieši un amerikāņi dodas uz pārrunām improvizētā afgāņu ciematā

12.jūnija rītā pēc teorētiskās apmācības, ko vadīja Latvijas Nacionālo bruņoto spēku kapteinis A.Liepiņš, zemessargi kopā ar ASV karavīriem devās vienā no patruļas uzdevumiem – veikt pārrunas ar ciema vecāko, pirms tam uzstādot pārbaudes punktu un rūpējoties par drošību.

 

„Jums vienmēr jāspēj izvērtēt situācija, lai jūs paši būtu drošībā, tomēr vienlaikus jāatceras, ka esat ieradušies, lai palīdzētu ciemata vecākajam un mierīgajiem iedzīvotājiem,” sacīja kapteinis A.Liepiņš. „Ja sākas apšaude, jūs varat, piemēram, izsaukt tuvo gaisa atbalstu, bet vienmēr ir jāizvērtē, vai tas nevar kaitēt ciematniekiem.”

 

Leģenda vēsta, ka ciematā uzdarbojas nemiernieki, kas izvieto improvizētos spridzekļus, tāpēc komandierim jāaprunājas ar ciema vecāko par radušos situāciju, vienlaikus mēģinot izteikties ļoti diplomātiski, lai vietējos neaizvainotu, apsūdzot sadarbībā ar nemierniekiem.

 

Vietējie iedzīvotāji, kurus tēlo NBS Sauszemes spēku 1.Kājnieku brigādes karavīri, rada zemessargiem un ASV karavīriem dažādus incidentus. Iebraucot ciematā, viņi piedāvā pārdot karavīriem somu ar nezināmu saturu – iespējams, tajā ir ievietots spridzeklis.

 

Ciematā ir arī gani, kas meklē pazudušu aitu, un grib zināt, kurš šo aitu varētu būt nozadzis un vai viņi par to nevarētu saņemt atlīdzību. Karavīriem jāspēj izvērtēt, kurš no viņiem ir bīstams un kurš – ne.

 

Te dienesta uzdevumā atrodas Afganistānas Nacionālās armijas karavīri, kuri ne vienmēr izrāda vēlmi sadarboties, bieži vien kooperējas ar vietējiem.

 

Zemessargi un ASV karavīri veica uzdevumu noteiktajā laikā, pārrunājot situāciju ar ciemata vecāko, neitralizējot sprādzienbīstamo priekšmetu un nodrošinot drošību apkārtnē.

 

Uzdevumu novēroja latviešu instruktori, bet padomus deva Kanādas civilmilitārās komunikācijas speciālists.

Dalies ar šo ziņu