Mācībās apgūst medicīniskās palīdzības sniegšanu kuģu ūdenslīdējiem atmīnētājiem

84ADE5EEE70B45E58F30B7A318867E2E.jpg

Mācībās apgūst medicīniskās palīdzības sniegšanu kuģu ūdenslīdējiem atmīnētājiem

Sākot Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras (BALTRON) un NATO 1.pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1) kopējo mācību „HOD OPS LVA” 2.fāzi - mīnu meklēšanas un iznīcināšanas operāciju Irbes jūras šaurumā, notika medicīniskā atbalsta spēju pārbaude, imitējot kuģa ūdenslīdēja atmīnētāja saslimšanas gadījumu iegremdēšanās laikā.

„Cietušo” kuģa ūdenslīdēju ar Aviācijas bāzes helikopteru „Mi-17” no mīnu meklēšanas operācijas rajona transportēja uz Liepāju,  Jūras spēku Mācību centra Ūdenslīdēju nodaļu, kur atrodas un aktīvi tiek izmantota komplicētākā barokamera Baltijas valstīs.

 

Ievietojot „cietušo” barokamerā,  tika simulēta dekompresijas slimības ārstēšana. Palīdzības sniegšanā iesaistījās arī vairāki kursanti no Igaunijas un Gruzijas, kuri pašlaik starptautiskā kursā apgūst pirmās iemaņas ūdenslīšanā.

   

Barokamera prioritāri ir paredzēta militārām vajadzībām, taču katru gadu tajā tiek ārstēti arī civilie ūdenslīdēji. Pērn, augusta sākumā, pēc niršanas Baltijas jūrā gandrīz 80 metru dziļumā no dekompresijas slimības cieta kāds civilais ūdenslīdējs. Kvalificēta medicīniskā palīdzība viņam tika sniegta Jūras spēku Mācību centra Ūdenslīdēju nodaļas barokamerā.

   

Mācību „HOD OPS LVA” galvenais uzdevums ir pilnveidot abu vienību iemaņas mīnu iznīcināšanas operācijās, kā arī iznīcināt no Pirmā un Otrā Pasaules kara laika palikušos sprādzienbīstamos priekšmetus Irbes jūras šaurumā, tādējādi uzlabojot kuģošanas drošību Baltijas jūrā, jo divu karu laikā jūras šaurumā tika izlikts aptuveni 16 tūkstoši jūras mīnu.

   

Tajās piedalās astoņi kuģi, kā arī kuģu ūdenslīdēji atmīnētāji. BALTRON sastāvā tajās piedalās Latvijas Jūras spēku flotiles kuģis „Virsaitis” un „Tālivaldis”, kā arī Lietuvas Jūras spēku kuģis „Kuršis”. Savukārt SNMCMG1 mācībās pārstāv Norvēģijas Jūras spēku kuģis „Valkyrien” un „Alta”, Beļģijas Jūras spēku kuģis „Primula”, Nīderlandes Jūras spēku kuģis „Sciedam” un Vācijas Jūras spēku kuģis „Homburg”.

Dalies ar šo ziņu