Vedneiss: Latvijas uniforma apliecina gatavību un izcilību

Sargs.lv

Vedneiss: Latvijas uniforma apliecina gatavību un izcilību

"Latviešu spējas vislabāk redzamas kaujās – mūsu karavīri ir lepni, ja tajās jādodas kopā ar latviešiem," saka ASV otras lielākās militārās vienības – Mičiganas nacionālās gvardes – komandieris ģenerālmajors Gregorijs Vedneiss, kurš nesen viesojās Latvijā. Intervija ar viņu publicēta Latvijas Avīzē.

– Mičiganas nacionālā gvarde un Latvijas Zemessardze sadarbojas kopš 1992. gada. Pastāstiet, kā sākās sadarbība!

Mičiganas štatā ir visvairāk latviešu visā ASV. Mēs meklējām sadarbības iespējas ar citām valstīm un likumsakarīgi nonācām pie Latvijas. Daudzi latvieši savulaik dienējuši Mičiganas nacionālajā gvardē. Starp viņiem ir arī tādi, kuri ieguvuši virsnieka pakāpi.

Kopā ar Zemessardzi katru gadu īstenojam kopīgus pasākumus. Jau pašos pirmsākumos attiecības veidojām kā līdzvērtīgi partneri. Mēs noskaidrojām, kādas ir Zemessardzes vajadzības treniņos. Pašā sākumā palīdzējām ar prasmēm kājniekiem, inženieru zināšanām un instruktoru kodola attīstīšanu. Vēl esam palīdzējuši Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ar apgādi Afganistānas misijai. Taču augstākais sadarbības punkts ir iespēja Latvijas armijai piedalīties zemes uzbrukuma termināļa kontroliera projektā jeb JTAC (ar šo jēdzienu raksturo karavīru, kurš no zemes vada gaisa spēku uzbrukumu, ziņojot par notikumiem karalaukā. – red.).

Tā ir unikāla prasme jebkurai armijai, un Latvija savā reģionā ir vadošā šajā programmā. Tas dod neierobežotas iespējas Latvijas bruņotajiem spēkiem kā NATO partneriem. JTAC ir sarežģītu prasmju kopums, kam nepieciešams daudz resursu. Mičiganas nacionālā gvarde programmā devusi lielu ieguldījumu.

– Mičiganas nacionālajai gvardei ir arī savi civilie uzdevumi dabas katastrofu laikā. Kā tie izpaužas?

Mēs strādājam, lai attīstītu civilo atbalstu. Sadarbojamies ar civilajām aģentūrām negadījumu vietu apgādē, palīdzam pie iekšējās drošības uzturēšanas, ja nepieciešams. Darbojamies līdzīgi kā Zemessardze. Ja notiek kāda dabas katastrofa vai negadījums, mēs neesam pirmie, kas uz to reaģē. Piemēram, ja štatā ir lieli plūdi un tie pārsniedz civilo aģentūru spējas ar tiem tikt galā, iesaistāmies mēs.

– Mičiganas nacionālajā gvardē esat atbildīgs arī par veterānu lietām. Kā ASV attiecas pret veterāniem?

ASV veterāni tiek labi aprūpēti, jo sabiedrība atzīst viņu nestos upurus. Darbojamies kopā ar valsti, piedāvājot viņiem medicīnas un finansiālo palīdzību, kā arī palīdzot pēc militārās karjeras veidot civilo karjeru un izglītoties.

– Kā jūs vērtējat attieksmi pret veterāniem Latvijā?

Skatījums ir līdzīgs kā ASV – latviešu veterāni ir daudz izdarījuši savas valsts labā un pret viņiem ir liela cieņa.

– Mičiganas nacionālā gvarde kopā ar Latvijas armiju Afganistānā bijusi trīs reizes. Kā jūs vērtējat Latvijas Nacionālos bruņotos spēkus, un cik tie ir uzticami partneri?

Latvijas militāristi ir labi partneri. Latviešu uniforma apliecina gatavību un izcilību. Mūsu karavīri ir ļoti lepni, ja tajā jādodas kaujā kopā ar latviešu karavīriem. Mūsu starpā valda augsta uzticība – tās ir vērtīgas un ļoti ciešas attiecības.

– Kāpēc Jūs izvēlējāties militāro karjeru?

Nacionālajā gvardē esmu 41 gadu. Esmu strādājis arī naftas un gāzes industrijā. Militārā karjera man deva iespēju ar savu izglītību dot savai valstij labāko.

– Kādi ir jūsu iespaidi par Latviju?

Tā ir brīva un demokrātiska nācija un valsts, kurā cilvēkiem pieder iespējas brīvi izpaust idejas un uzskatus. Tādi mēs esam – Latvija un ASV. Es izbaudīju godu piedalīties Latvijas Neatkarības proklamēšanas gadadienas svinībās. Esmu lepns par jūsu neatkarību un tās nozīmi. Es novēlu jūsu valstij plaukt vēl 2000 un vairāk gadu kā neatkarīgai un suverēnai nācijai.

Ģirts Vikmanis, Latvijas Avīze

Dalies ar šo ziņu