Veterānu apliecība - uzņēmēju atbalsts starptautiskajās operācijās dienējušajiem karavīriem

EA555D3A80F743629D87202C7914D937.jpg

Veterānu apliecība - uzņēmēju atbalsts starptautiskajās operācijās dienējušajiem karavīriem

12. septembrī tiks izsniegtas pirmās veterānu apliecības starptautiskajās operācijās dienējušajiem karavīriem. Lai uzzinātu plašāk, kas ir starptautisko operāciju veterāns, ko paredz šis statuss un kādas priekšrocības ir veterānu apliecībai, aicināja uz sarunu Aizsardzības ministrijas Personāla attīstības departamenta Sociālo lietu nodaļas vadītāju Andri Jaško. 

Kas ir starptautisko operāciju veterāns? Šā gada jūlijā ir izdoti Aizsardzības ministrijas (AM) noteikumi „Kārtība, kādā personai, kura piedalījusies starptautiskajā operācijā, izgatavo un izsniedz starptautisko operāciju veterāna apliecību”, kas nosaka to personu loku, kuriem ir tiesības saņemt veterāna apliecību, kā arī nosaka šo apliecību izsniegšanas kārtību. 

Kam tiks izniegtas veterānu apliecības?
Veterāna apliecību ir tiesības saņemt personai, kura vismaz vienu reizi piedalījusies kādā no starptautiskajām operācijām un ieguvusi Nacionālo bruņoto spēku (NBS) piemiņas medaļu „Par piedalīšanos starptautiskajā operācijā”. Līdz ar to atlases kritēriji ir skaidri norādīti. Nosacījumi, kas būtu tās personas, kas būtu tiesīgas saņemt veterānu apliecību, tika izdiskutēts NBS un tagad tie ir precīzi noteikti.

Veterānu apliecības piešķirs karavīriem, kas dienējuši starptautiskajās operācijās: Bosnijā un Hercegovinā, Albānijā, Maķedonija, Kosovā, Irākā un Afganistānā.

Kādēļ ir izveidots veterāna statuss?
Tas nav nekas jauns. Veterāna statuss ir tikpat vecs, cik karavīra statuss – gan Latvijā, gan pasaulē. Vēsturiski ar veterāna jēdzienu pirmkārt asociē  karavīru, kas ir piedalījies kara darbībās. Pašlaik gan šis jēdziens ir paplašināts un tiek attiecināts arī uz citām profesijām. 
Veterāna statusa būtība ir sniegt karavīriem sabiedrības atbalstu un parādīt cieņu pret militāro dienestu.

Kādas sociālās garantijas nosaka veterāna statuss?
Veterāna apliecības iegūšana īpašas sociālās garantijas nepiešķir. Faktiski Aizsardzības ministrija ir aicinājusi sabiedrību un uzņēmējus atbalstīt bruņoto spēku veterānus. Ir jāņem vērā apstākļi, ka karavīri ilgstoši atrodas prom no mājām. Karavīriem ir nepieciešams atbalsts, jo tā ir liela psiholoģiskā slodze, atrodoties karadarbības zonās, tādēļ īpaši ir nepieciešams visas sabiedrības atbalsts.

Aizsardzības ministrija ar asociāciju starpniecību ir uzrunājusi uzņēmējus – izteikt priekšlikumus, kā viņi varētu atbalstīt mūsu veterānus. Šobrīd ir atsaukušās vairākas asociācijas, kur katra no tām piedāvā savus atbalsta veidus jeb uzmanības apliecinājumus. Piemēram, būvmateriālu tirgotāji ir atsaukušies paši pirmie un piedāvā savos veikalu tīklos piedāvāt atlaides preču iegādei. Ir atsaukušās privātās augstskolas, kas piedāvā iespēju, uzrādot veterānu apliecību, pielāgot īpašas atlaides vai atbalsta veidus utt.

Principā to varētu raksturot tā, ka veterāni iekļaujas VIP klientu sistēmās, vai arī tiek individuāli piemērotas atlaižu programmas.

Kāda izskatīsies veterānu apliecība?
Veterānu apliecība ir plastikāta karte, kuras fonu veido kamuflētā lauku formas zīmējums, uz kura ir uzraksts Latvija, uzraksts Aizsardzības ministrija, Nacionālie bruņotie spēki, iestrādāta fotogrāfija un dati par karavīru – vārds, uzvārds, personas kods.

Kāpēc tika izveidota atsevišķa karte nevis papildināta jau esošā karavīru apliecība?
Principā karavīram dienests sākas un beidzas, taču šis statuss nepazūd. Dienesta apliecības līdz ar dienesta beigām ir jānodod, taču veterāna apliecība paliek individuāli katram karavīram.

Vai karti saņems karavīri, kas jau ir atvaļinājušies no dienesta?
Veterānu apliecības tiks izsniegtas visiem karavīriem, kas ir kādreiz dienējuši starptautiskajās operācijās, arī tiem, kas ir jau atvaļināti. Tiks izsniegta pilnīgi visiem, kas atbilst veterāna statusam – t.i. dalība starptautiskajā operācijā un NBS apbalvojums. Mums ir šāda iespēja uzmeklēt šos karavīrus. Aizsardzības ministrijas Sociālo lietu nodaļa ir uzņēmusies nodrošināt apliecību izsniegšanu visiem veterāniem.

Cik daudz ir karavīru, kam tiks piešķirts veterāna statuss?
Kopumā skaits pārsniedz 2500 karavīru.

Kad veterānu apliecības tiks piešķirtas un izsniegtas?
Praktiski jau visas asociācijas ir informētas un pastāv iespējas izrādīt pretimnākošu attieksmi jau tagad. Karavīri šīs kartes varēs sākt izmantot līdz ar to saņemšanas brīdi. Pirmās kartes tiks svinīgi izsniegtas  12.septembrī un tad pakāpeniski visās vienībās, kurās ir starptautisko operāciju veterāni.

Principā mehānisms jau ir iedarbināts, taču karavīriem ir jābūt arī tolerantiem un saprotošiem. Šobrīd ir tikai pats sākums. Ir jāņem vērā, ka ne jau visi uzņēmēji uzreiz piešķirs atlaides. Tas ir laika jautājums!

Cik ilgā laikā visi karavīri saņems apliecības?
Ir plānots līdz gada beigām izsniegt visas apliecības.

Kā norisināsies apliecību izsniegšana?
Plānojam izgatavot apliecības pēc gadiem, sākot ar tiem, kas tikko atgriezušies no starptautiskās operācijas Afganistānā. Ātrāk notiks apliecību aprite tiem karavīriem, kas šobrīd atrodas dienestā, savukārt tie, kas ir jau atvaļinājušies - tos mēs uzmeklēsim, taču tas aizņems ilgāku laiku.

Esam plānojuši, ka NBS karavīriem karšu izsniegšanu varētu veikt centralizēti vienībās, bet atvaļinātajiem karavīriem apliecības izsniegs Aizsardzības ministrija.

Kāpēc karti saņem tikai starptautiskajā operācijā dienējušie karavīri, nevis visi NBS karavīri?
Šeit ir jautājums par veterānu statusu. Pēc definīcijas par veterānu tiek atzīts karavīrs, kas piedalījies starptautiskajā operācijā. Ikdienā karavīrs nestaigā apkārt ar savām medaļām, bet karte apliecina faktu, ka karavīrs ir piedalījies operācijā.

Vai ir plānots, ka līdzīgu karti kādreiz varētu saņemt arī pārējie NBS karavīri?
Šeit pašmērķis nav tikai iegūt atlaižu kartes. Pats galvenais, lai karavīri sajustu atbalstu no sabiedrības. Ne vienmēr ir svarīgi tieši saņemt atlaides veikalā, bet sajust atbalstu no iedzīvotājiem. Praktisks atbalsts visiem karavīriem ir atkarīgs no sabiedrības, jo arī atbalsts veterāniem ir sabiedrības iniciatīva, uz kuru ir pirmie atsaukušies uzņēmēji un to asociācijas.

Vai kartes būs beztermiņa?
Protams, karavīram nevar noņemt veterāna statusu.

Kas garantē to, ka šis kartes netiks viltotas un vai kartei ir kādas īpašas pazīšanas zīmes?
Visas apliecības ir uzskaitītas ar reģistrācijas numuriem. Viltot kartes ar ieskanētām fotogrāfijām ir ļoti sarežģīti. Jāņem vērā, ka matrica, uz kuras tiek gatavota karte, ir Aizsardzības ministrijas īpašums. Savukārt dizains veidots tā, lai to otrreiz atkārtot būtu ļoti grūti. Kartei ir arī uzlīmēta hologrāfiskā aizsarglēve, kas ir vēl viens aizsardzības elements. Visbeidzot, jebkurš uzņēmējs būs tiesīgs lūgt uzrādīt papildus kartei citu personas apliecinošu dokumentu.

Vai ir izveidota atpazīšanās zīme, lai uzzinātu, kurš uzņēmums sniedz atlaides veterāniem?
Ir sagatavotas uzlīmes, kas ļaus identificēt uzņēmumus, kas atbalsta veterānus un paredz atlaides, kas dizaina ziņā ir ļoti līdzīgas apliecībām. Uz uzlīmēm būs teksts, ka šis uzņēmums atbalsta NBS starptautisko operāciju veterānus. Uzlīmes tiks piestiprinātas veikalā vai ielīmētas skatlogā.

Kas ir tie uzņēmumi, kas atbalsta starptautiskajā operācijā dienējušos karavīrus? Kādas sfēras tiek pārstāvētas?
Šobrīd veterānus atbalsta būvmateriālu tirgotāji, Lauku tūrisma asociācija, Latvijas kempinga asociācija, grāmatu tirgotāji, kā arī privātās augstskolas, kas ir gatavas izskatīt īpašus noteikumus studēt gribošajiem karavīriem. Taču viss pagaidām ir procesā. Aktualizētu informāciju ar atbalstītājiem vienmēr varēs atrast Aizsardzības ministrijas mājas lapā.

Ņemot vērā, ka šīm kartēm aversā ir uzraksts angļu valodā, šīs kartes varēs izmantot arī Eiropā, kur pastāv līdzīgas atlaižu sistēmas karavīriem. Pašlaik strādājam pie tā, lai veidotu veterānu politiku Eiropas Savienībā.

Kāda ir starptautiskā pieredze veterānu sociālo garantiju nodrošināšanā?
Pats veterānu atbalsts nav nekas jauns. Taču šobrīd Latvija ir tikusi vistālāk Eiropā ar šo karšu izgatavošanu, jo šobrīd Eiropā vēl tiek runāts tikai par atbalsta politikas veidošanu veterāniem. Viņiem šobrīd ir citi atbalsta veidi, piemēram, sociālā atbalsta sistēmas, kas darbojas visiem karavīriem, īpaši neizdalot veterānus. Tur sabiedrības iesaistīšana vēl tikai sākas - taču mēs jau esam uzsākuši apliecību izsniegšanu. Nākotnē mūsu pieredzi varēs izmantot arī citas valstis.

Kur vērsties uzņēmumiem, kas vēlas atbalstīt starptautiskajās operācijās dienējušos karavīrus?
Droši var vērsties personīgi Aizsardzības ministrijas Personāla attīstības departamenta Sociālo lietu nodaļā pie koordinatores Aijas Staņus vai manis, vai arī sūtīt e-pastu, zvanīt. Jebkurš atbalsts tiks novērtēts.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā uzņēmēji un karavīri aicināti sazināties ar Aizsardzības ministrijas Personāla attīstības departamenta Sociālo lietu nodaļu:
- nodaļas vadītāju Andri Jaško, telefons 67335197, e-pasts:
andris.jasko@mod.gov.lv ;

Dalies ar šo ziņu