Zemessardzes komandējošā sastāva neintensīvais jaunākā instruktora kurss

Sargs.lv

Zemessardzes komandējošā sastāva neintensīvais jaunākā instruktora kurss

Viena no jaunākajām Mācību vadības pavēlniecības (MVP) sagatavotajām mācību programmām ir Zemessardzes komandējošā sastāva jaunākā instruktora kurss.

Kopš pagājušā gada MVP ritēja aktīvs darbs pie Zemessardzes pamatapmācību programmu pārstrādāšanas, kuras būtu īpaši piemērotas Zemessardzes (ZS) prasībām. Pērn decembrī jau tika apstiprināta ZS virsnieku pamatapmācības kursa programma. Jaunā programma  - ZS komandējošā sastāva neintensīvais jaunākā instruktora kurss - bija gatava pilotkursa pirmajam posmam jūnijā. Augusta beigās pirmo posmu sāka jau otrais kurss.

Kursa programmas izstrādes pamatā bija nepieciešamība attīstīt ZS jaunāko instruktoru apmācību, lai varētu palielināt cilvēku skaitu, kuri ik gadu būtu pietiekami labi apmācīti, lai saņemtu kaprāļa dienesta pakāpi un jaunākā instruktora kvalifikāciju. Šīs kursa uzdevums bija apvienot divus Instruktoru skolas (IS) kursus — Kājnieku nodaļas komandiera (KNK) kursu un Jaunākā instruktora kursu (JIK).

Instruktoru skolā šie kursi ir izstrādāti, orientējoties uz profesionālā militārā dienesta (PMD) karavīriem, un katrs no šie kursiem ilgst vismaz septiņas nedēļas. Vispirms jau zemessargiem ir sarežģīti tik ilgu laiku atrasties prom no pamatdarba un pienākumiem. Turklāt Zemessardzes uzdevumi atšķiras no PMD uzdevumiem, jo tās uzdevumos ietilpst atšķirīgas funkcijas, tostarp uzņēmējvalsts atbalsta sniegšana, objektu apsardze un atbalsts valsts un pašvaldību institūcijām likumpārkāpumu novēršanā, sabiedriskās kārtības un drošības garantēšanā.

ZS komandējošā sastāva jaunākā instruktora kurss tika izstrādāts, apvienojot būtiskāko no Instruktoru skolas KNK un JIK kursiem, saīsinot  kopējo programmu. 

Šī kursa programmas izstrāde notika, cieši sadarbojoties trīs pusēm — Zemessardzei, kura sniedza savus norādījumus par to, kādi apmācību punkti ir sevišķi nozīmīgi saistībā ar ZS uzdevumu specifiku, Instruktoru skolai, kuras pieredzējušie instruktori sniedza praktiskos apsvērumus un dalījās pieredzē, un MVP darba grupai, kura visu darba procesu vadīja, kontrolēja un izstrādāja gala produktu — mācību programmu.

Kurss norit ZS 51. kājnieku bataljonā Dobelē. Kā pasniedzēji strādā pieredzējuši Zemessardzes instruktori. Pirms apmācību sākuma instruktori piedalās divu līdz trīs dienu seminārā Instruktoru skolā Cēsīs. Seminārā tiek saskaņota mācībās izmantojamā metodika un izsniegti metodiskie un izdales materiāli apmācību kursa realizācijai. Kurss ir plānots maksimāli 50 kursantiem. Dalībnieku atlasi organizē ZS, un tikai spējīgākie, labākie, motivētākie karavīri tiek nosūtīti uz šiem kursiem. Prasības kandidātiem — vismaz vidējā izglītība, sekmīgi apgūta kareivja līmeņa apmācības programma, veikta veselības pārbaude, kurā kandidāts atzīts par derīgu dienestam, divu gadu dienests ZS, maksimālais vecums 50 gadi un, protams, sekmīgi nokārtoti iestājpārbaudījumi.

Kursa iestājpārbaudījumus organizē un vērtē ZS instruktori. Pārbaudījumi tiek kārtoti divas dienas. Prasības ietver: spējas un zināšanas pirmās palīdzības sniegšanā; likumu un reglamentu prasību ievērošanu; prasmi atpazīt un lietot topogrāfiskos apzīmējumus; spēju orientēties apvidū; triecienšautenes AK-4 uzbūve un darbības principi, praktiski izjaukt un salikt ieroci, pielādēt un izlādēt to; vismaz apmierinoši nokārtot fiziskās normas; zināt un prast lietot nodaļas rīcībā esošos sakaru līdzekļus; noteikt attālumu apvidū; norādīt mērķus apvidū; pārvietoties, izmantojot manevru «Uguns un kustība», kā arī iekārtot individuālu mītni lauka apstākļos.

ZS komandējošā sastāva jaunākā instruktora kursa ilgums ir četras nedēļas, tā laikā notiek četri mācību bloki. 

Pirmajā blokā ietilpst: likumi un reglamenti; stresa un krīzes menedžments; medicīna, nodarbību klasēs sagatavošanas un vadīšanas metodika; ieroču nodarbību sagatavošanas un vadīšanas metodika un lauka nodarbību sagatavošanas un vadīšanas metodika. Tāpat šajā blokā ietilpst tālmācībā apgūti mācību priekšmeti: ZS struktūra; Latvijas militārā vēsture; fiziskās sagatavotības teorija; lietvedības teorija; sakaru līdzekļi; aizsardzība no masveida iznīcināšanas ieročiem. Pārējie bloki ir taktikas elementi, kuros ietilpst topogrāfija; patrulēšanas teorija, pavēle un realizācija; aizsardzības/kavēšanas — teorija, pavēle un realizācija, kā arī uzbrukuma teorija, pavēle uz realizācija.

Kurss nenorit secīgi pēc kalendārajām nedēļām, bet tiek organizēts pēc mācību cikla principa, kur katrs bloks ilgst vienu nedēļu. Mācības lauka apstākļos ir lekcijas un praktiskie vingrinājumi dienā un nakts laikā, paaugstinātas fiziskās un garīgās slodzes apstākļos. Pēc katra apmācību bloka tiek kārtota gala ieskaite. Kursu kontrolē Instruktoru skola un Mācību vadības pavēlniecība.

Nākotnē tiek plānots izstrādāt vēl vienu programmu — Izlīdzināšanas kursu. Tas būs kurss zemessargiem, kuri būs pabeiguši ZS komandējošā sastāva jaunākā instruktora kursa programmu un savā dienesta gaitā vēlēsies pāriet uz profesionālo militāro dienestu. Apgūstot Izlīdzināšanas kursu, viņi varēs pildīt PMD pienākumus, braukt misijās un veikt citus uzdevumus.

Kā jau NBS komandieris ir norādījis, viena no prioritātēm ir ZS apmācības kvalitātes uzlabošana.

Drīzumā tiks pārskatītas daudzas ZS apmācību programmas, par pamatu ņemot NBS apmācību programmas un veidojot tās līdzīgas, ietverot ZS specifiku.

Šobrīd izstrādē ir zemessargu pamatapmācības programma, kura tiek veidota uz Kājnieku skolas divu līmeņu kareivju pamatapmācības programmas bāzes. Šī programma, tāpat kā ZS komandējošā sastāva jaunākā instruktora kurss, būs atbilstoša ZS vajadzībām.

Ieva Anševica, MVPŠ civilā darbiniece

 

Dalies ar šo ziņu