Jūras spēku flotilei aprit 19 gadi

Sargs.lv

Jūras spēku flotilei aprit 19 gadi

Par Jūras spēku atjaunošanas dienu tiek uzskatīts 11.aprīlis, kad 1992.gadā tika pacelts karogs uz pirmā atjaunotās flotes kuģa Sams. Šim notikumam par godu vakar Nacionālo bruņoto spēku Jūras flotiles karavīri Rīgā un Liepājā stājās svinīgajā ierindā, kā arī notika apbalvojumu pasniegšana labākajiem jūrniekiem.

Pirmais solis atjaunoto Jūras spēku veidošanā tika sperts 1991.gada 1.oktobrī, kad Liepājas Jūras koledžā tika izveidots Jūras spēku mācību centrs, kur mācības sāka jūras robežsargi. Viņi veidoja pirmo Jūras spēku apakšvienību. 1992.gada pavasarī Liepājā izveidoja Jūras spēku divizionu, kurā iekļāva Mācību centru.

Šogad pavasaris Jūras spēku flotiles vēsturē iezīmēs jaunu posmu, kad jūrnieku rīcībā nonāks pirmais patruļkuģis Skrunda, kas īpaši būvēts Jūras spēku flotiles vajadzībām, lai nodrošinātu gan militāras, gan civilas vajadzības – cilvēku meklēšanu un glābšanu jūrā. Līdz 2014.gadam flotiles rīcībā nonāks pavisam pieci jauni divkorpusu patruļkuģi, kurus varēs aprīkot arī ar naftas savākšanas, mīnu meklēšanas un iznīcināšanas iekārtām, tādējādi apgūstot jaunas valsts aizsardzībai un starptautiskajai drošībai nepieciešamās spējas.

Jūras spēku flotiles rīcībā šobrīd ir 18 kuģi, no tiem divi štāba kuģi un viens apgādes kuģis, kā arī un palīgkuģis, četri mīnu un četri patruļkuģi, bet septiņi krasta apsardzes kuģi. Flotilē dien ap 500 karavīru.

Svinīgajos pasākumos Liepājā un Rīgā Jūras spēku flotiles komandiera medaļu par nopelniem saņēma 7 jūrnieki, atzinības rakstus 37, krūšu nozīmes 23 jūrnieki, bet pateicība par labu dienestu tika izteikta 27 jūrniekiem.

Dalies ar šo ziņu