Karavīra specialitāte — ložmetējnieks

NBS
Dāvis Stalts

ložmetējnieki
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Iztēlosimies kaujas skatu neapdzīvotā apvidū... Karavīri šauj uz pretinieku slēpņiem pie klintīm vai kalnos. Grūti noteikt mērķi, jo uzbrukums notiek no nepārredzamas vietas. Kājnieki ar strēlnieku ieročiem atrodas dabiskā vai mākslīgā aizsegā un taktiski mēģina mainīt dislokācijas vietu. Pa nosacītu ceļu brauc HUMMER tipa apvidus mašīna, uz kuras jumta uguns pozīciju ieņēmis ložmetējnieks. Tiek raidītas ilgākas ložu kārtas virzienā, no kura nāk ienaidnieka uzbrukums.

Karavīra specialitāte — ložmetējnieks

Gan mākslas filmās, gan dokumentālo filmu kadros ir daudz apliecināta ložmetējnieku popularitāte un nozīmīgums mūsdienu sauszemes spēku operācijās. Arī latviešu karavīriem — ložmetējniekiem — starptautiskajā misijā Afganistānā ik pa laikam nākas atvairīt tālibu nemiernieku uzbrukumus. Skats uz šādiem ložmetējniekiem no malas ir visai neomulīgs, iedomājoties, cik viņi dažkārt ir labi mērķi pretinieku snaiperiem. Starp citu, ložmetējnieki tiek uzskatīti par trešo svarīgāko snaiperu iznīcināmo dzīvo objektu.

Par profesijas specifiku jautājām NBS Sauszemes spēku Kājnieku brigādes 2. kājnieku bataljona 2. kājnieku rotas kareivim ložmetējniekam Gatim Kairišam.

—Kā jūs definētu vārdu ložmetējnieks?
Ložmetējnieks ir viens no apakšvienības balstiem un acīm, kas nepieciešamības gadījumā sniedz uguns atbalstu pārējiem vienības karavīriem, lai tie varētu nedaudz brīvāk pārvietoties uz attiecīgajām pozīcijām un palīdzēt ložmetējniekam, kamēr komandieris izstrādā turpmāko rīcības plānu.

—Kā nonācāt pie šādas karavīra specialitātes izvēles? Kāds līdz tai ir ceļš Latvijas bruņotajos spēkos?
Nacionālajos bruņotajos spēkos esmu salīdzinoši ļoti jauns karavīrs un pie ložmetēja, tiku nodienējot kājnieku rotā kādus četrus mēnešus. Mūsu rotai bija jāgatavojas starptautiskajai misijai, tāpēc dažādās apmācībās tika noskaidrots, ko mēs protam un spējam izdarīt. Man piedāvāja, vai es nevēlos apgūt padziļinātākas zināšanas par ložmetēju. Nolēmu, ka ir vērts pamēģināt, kā tas ir, un ar laiku tas man pat ļoti iepatikās.

—Kādas prasības ir noteiktas, kuras ložmetējniekam jāspēj izpildīt atšķirībā no citu specialitāšu karavīriem?
Ložmetējniekam ir jābūt fiziski un morāli izturīgam, jo ložmetējs nav pats vieglākais un ērtākais ierocis, papildus vēl jānes līdzi munīcija.  Ja sanāk kāda saskarsme ar pretinieku (starptautiskajās operācijās mūsu karavīri šādas situācijas dēvē par kontaktiem), tad ložmetējniekam ātri jāspēj pieņemt atbildīgus un svarīgus lēmumus, lai varētu palīdzēt savai apakšvienībai izkļūt no draudošajām briesmām.

—Ja mēs iedalītu vienības karavīrus svarīguma pakāpēs, kurā vietā jūs ierindotu ložmetējnieku? Vai viegli ir pārkvalificēties par to, ja esi kādas citas specialitātes pārstāvis?
Pēc svarīguma pakāpes noteikti pirmais ir nodaļas komandieris, tad grupas komandieris, kurš ir pieredzējis karavīrs un spēj palīdzēt ar savām zināšanām dažādās situācijās. Tālāk varētu būt ložmetējnieks, jo viņam ir jaudīgākais ierocis nodaļā, ar kura palīdzību iespējams kaut vai nedaudz apstādināt pretinieku, kamēr komandieris izlemj tālākās darbības attiecīgajā situācijā. Pārkvalificēties par ložmetējnieku nevajadzētu būt īpašām grūtībām, jo katram karavīram ir jāpārzina visi vienībā esošie ieroči, lai nepieciešamības gadījumā tos mācētu lietot. Turklāt, jo vairāk darbojas ar ieroci un izmanto to, jo ātrāk apgūst nepieciešamās prasmes.

—Kādi būtu ložmetējnieka pamatuzdevumi, pildot savus pienākumus? Cik saprotu, šie uzdevumi visās armijās ir daudzmaz vienādi. Droši vien arī kā ložmetējnieks jūs esat piedalījies kādā no starptautiskajām operācijām?
Šie pienākumi lielos vilcienos ir vienādi visās pasaules armijās. Ložmetējnieka pamatuzdevums ir pildīt komandiera rīkojumus un pavēles. Esot kādā uzdevumā, ir jānovēro un jāfiksē viss neparastais un dīvainais, kas konkrētajai vietai nav raksturīgs, un, protams, jāraida blīva uguns pretinieku virzienā, lai vienība spētu pilnvērtīgi paveikt tai doto uzdevumu. Kā ložmetējnieks esmu piedalījies vienā misijā Afganistānā. Tā bija ļoti noderīga pieredze, kas noteikti uzlaboja un paplašināja manas zināšanas. Misija ir tā vieta, kur dotais uzdevums ir jāizpilda, cik vien labi iespējams, ar pilnu atdevi, jo katra kļūda var maksāt dzīvību.

Uzziņai:

Lai apgūtu ložmetējnieka specialitāti, jātiek rekrutētam Latvijas Nacionālajos bruņotajos spēkos un jāiziet karavīra apmācība. Pēc karavīra apmācības jātiek piekomandētam kādam no Sauszemes spēku Kājnieku brigādes bataljoniem, Zemessardzei vai Speciālo uzdevumu vienībai. Jāizrāda iniciatīva vēlmē kļūt par ložmetējnieku, un, ja karavīrs atbilst ložmetējnieka kritērijiem, šāda iespēja tiks piedāvāta. Jābeidz ložmetējnieka kursi NBS Kājnieku skolā, vēlāk zināšanas papildinot taktiskajās mācībās un speciālajos kursos.

Ložmetējnieka un ložmetējnieka palīga pamatapmācības kurss
Sniedz zināšanas un pilnveido iemaņas, kas nepieciešamas darbā ar vieglo ložmetēju, veicot ložmetējnieka un ložmetējnieka palīga pienākumus individuāli vai apkalpes sastāvā.

Kursa mācību priekšmeti:

  • Drošības noteikumi,
  • Darbība ar ieročiem,
    Praktiskā šaušana,
  • Vadība un administrācija.

Iestāšanās nosacījumi
NBS karavīri, kuri veic vai tiek plānoti ložmetējnieka vai ložmetējnieka palīga amatiem.
Sekmīgi apgūta kājnieku vada kareivja pamatapmācības kursa (PMD) 11 KO programma.

Kursa ilgums: 9 dienas.

Kurss notiek: Kājnieku skolā Ādažu (Strautiņu) poligonā.

Piešķirtā kvalifikācija. Kursantiem, kuri sekmīgi nokārtojuši visus pārbaudījumus, tiek izsniegta kursa beigšanas apliecība, atestācijas lapa un piešķirta ieroča lietošanas A2 kvalifikācija – Kājnieku vada ložmetējnieks, ložmetējnieka palīgs.

Kursa biežums. Pēc NBS pieprasījuma.

Dalies ar šo ziņu