Lietuvieši izmēģina jaunas sakaru tehnoloģijas Baltijas jūras drošības stiprināšanai

Tehnika un ekipējums
Lietuva
Foto: kam.lt

Lietuvas Jūras spēki un Baltijas Progresīvo tehnoloģiju institūts Baltijas jūrā izmēģina jaunas, šovasar ieviestas sakaru tehnoloģijas, kas ir daļa no Baltijas jūras un Vidusjūras drošības stiprināšanai veltītā Eiropas Savienības (ES) projekta "OCEAN2020", paziņojusi Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Lietuvieši izmēģina jaunas sakaru tehnoloģijas Baltijas jūras drošības stiprināšanai

Tā izteikusi cerību, ka šīs tehnoloģijas palīdzēs reālajā laikā iegūt informāciju par jūras vidi, izmantojot dronus, kuri pārvietojas gaisā, ūdenī un zemūdens vidē.

Lietuvas Bruņotie spēki šo izmēģinājumu veikšanai atvēlējuši patruļkuģi "Žemaitis" ar taktisko uzdevumu vadības sistēmu, kurā integrēta no kuģa palaižamu bezpilota aparātu vadības konsole un nepieciešamās sakaru iekārtas.

"Nodrošināt stabilus sakarus virs atklātiem ūdeņiem, kur nav iespējams izvietot stacionāru infrastruktūru, ir nopietns tehnoloģiskais izaicinājums. No otras puses, mūsdienu izlūkošanas sistēmām līdz ar sensoru izšķirtspējas pieaugumu vajadzīgs aizvien lielāks datu pārraides ātrums," norādījis Baltijas Progresīvo tehnoloģiju institūta Aizsardzības programmas vadītājs Ģedimins Molis.

"Bezpilota aparāti, kas tiek testēti šā projekta gaitā, pavērs mūsu kuģiem iespēju operatīvāk reaģēt uz to, kas norisinās jūras vidē, bet sakaru iekārta ļaus reālajā laikā dalīties informācijā ar štābiem krastā," piebildis Lietuvas Jūras spēku komandleitnants Remiģijs Zabiela.

Projekts "OCEAN2020" apvieno visus Eiropā notiekošos zinātniskos pētījumus, kas vērsti uz Baltijas jūras un Vidusjūras drošības stiprināšanai paredzētu militāro inovāciju izstrādi.

Speciālisti no Baltijas Progresīvo tehnoloģiju institūta izstrādā arī bezpilota aparātu operatoriem paredzētus paplašinātās realitātes risinājumus, kurus plānots izmantot šai projektā.

Baltijas Progresīvo tehnoloģiju institūts ir privāts augsto tehnoloģiju pētniecības institūts Viļņā. Tas rada un attīsta jaunas tehnoloģijas un sniedz izpētes un attīstības pakalpojumus uzņēmumiem, teikts institūta mājaslapā.

 

Dalies ar šo ziņu