Lietuvas Bruņoto spēku komandiera amatā stājies ģenerālmajors Valdemārs Rupšis

Ārvalstīs
LETA--BNS

Lietuva
Foto: kam.lt

Lietuvas bruņoto spēku komandiera amatā trešdien stājies ģenerālmajors Valdemārs Rupšis, ziņo Bruņoto spēku preses dienests.

Lietuvas Bruņoto spēku komandiera amatā stājies ģenerālmajors Valdemārs Rupšis

Līdz šim Rupšis bija Sauszemes spēku komandieris.

Bruņoto spēku komandiera amatā viņš nomainījis ģenerālleitnantu Jonu Vītautu Žuku. Lietuvas plašsaziņas līdzekļos izteikti pieņēmumi, ka Žuks varētu kļūt par jaunā Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas padomnieku.

Jau ziņots, ka Nausēda 19.jūlijā iecēla Rupši Bruņoto spēku komandiera amatā. Dienu iepriekš Rupša kandidatūru atbalstīja Seims.

Rupšis, kas šobrīd ir 52 gadus vecs, beidzis Ģenerāļa Jona Žemaiša Lietuvas militāro akadēmiju, Baltijas Aizsardzības koledžu Igaunijā un ASV armijas militāro koledžu.

Dienestu Lietuvas aizsardzības sistēmā viņš sācis 1990.gadā, savas militārās karjeras laikā komandējis Džkunigaiša Ķēstuša motorizēto kājnieku bataljonu un mehanizēto kājnieku brigādi "Geležinis vilkas" ("Dzelzs vilks"), strādājis Ģenerāļa Jona Žemaiša Lietuvas militārajā akadēmijā un Aizsardzības ministrijā.

Par Sauszemes spēku komandieri Rupšis iecelts 2016.gadā, kad viņam piešķirta brigādes ģenerāļa pakāpe, bet vēl pēc diviem gadiem viņš paaugstināts ģenerālmajora pakāpē.

Lietuvas bruņoto spēku komandieri uz pieciem gadiem ieceļ valsts prezidents ar Seima piekrišanu, bet kandidatūras prezidentam izvirza aizsardzības ministrs.

Dalies ar šo ziņu