Starptautiskajās militārajās mācībās “Open Spirit 2019” Baltijas jūrā atrod 913 objektus

Militārās mācības
Sargs.lv
Open spirit
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

No 3. līdz 17.maijam Lietuvā norisinājās starptautiskās militārās mācības “Open Spirit 2019”, kurās Latvijas Jūras spēkus pārstāvēja štāba un apgādes kuģis A-53 “Virsaitis” un mīnu meklētājs M-04 “Imanta”. 

Starptautiskajās militārajās mācībās “Open Spirit 2019” Baltijas jūrā atrod 913 objektus

Starptautisko militāro mācību “Open Spirit 2019” mērķis bija attīrīt kuģošanas ceļus un zvejas rajonus no Baltijas jūras dzelmē palikušajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem, tādējādi samazinot iespējamos riskus kuģošanas drošībai, kā arī pilnveidot mācību dalībnieku zināšanas un iemaņas sprādzienbīstamu priekšmetu meklēšanā. Šogad mācības “Open Spirit” notika Lietuvā, tomēr daļa mācību dalībnieku meklēja vēsturiski palikušos sprādzienbīstamos priekšmetus arī Latvijas teritoriālajos ūdeņos.

Starptautisko militāro mācību “Open Spirit 2019” laikā Latvijas un Lietuvas teritoriālajā jūrā kopā identificēti 913 objekti, no kuriem pieci ir uz kartes neatzīmēti kuģu vraki, 10 - neitralizēti sprādzienbīstami objekti un 321 vēsturisko mīnu rati. Vēsturisko mīnu enkuru atrašanās vieta ļauj salīdzināt vēsturiskos arhīvu datus par mīnu laukiem, kā arī dod informāciju zemūdens datu bāzei par objektiem jūras gultnē.

“Esmu gandarīts par Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku augsto profesionalitāti, rūpējoties par kuģošanas drošību Baltijas jūrā,” uzsver Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Mācībās “Open Spirit 2019” piedalījās Baltijas valstu jūras eskadra (BALTRON) un NATO 1.pastāvīgās jūras pretmīnu grupa (SNMCMG1), kopā 14 kuģi un ūdenslīdēju atmīnētāju komandas no 10 valstīm – Beļģijas, Dānijas, Francijas Kanādas, Latvijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Polijas, Vācijas. Savukārt mācību vadības štābus atbalstīja ASV, Igaunijas un Zviedrijas karavīri, kā arī mācībās piedalījās novērotāji no Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

“Open Spirit” ir ikgadējas starptautiskas Jūras spēku mācības, kuras rotācijas kārtībā notiek kādā no Baltijas valstīm.

Dalies ar šo ziņu