ASV apņemas arī turpmāk sūtīt savus karavīrus uz Lietuvu

Ārvalstīs
LETA--BNS

Lietuva
Foto: kam.lt

Lietuva un ASV parakstījušas vienošanos par sadarbību aizsardzības jomā līdz 2024.gadam, kurā Vašingtona apņemas arī turpmāk sūtīt savus karavīrus uz Lietuvu, paziņojusi ASV Aizsardzības ministrija.

ASV apņemas arī turpmāk sūtīt savus karavīrus uz Lietuvu

Kā norādīts dokumentā, ASV turpinās dislocēt savus spēkus Baltijas valstīs, lai stiprinātu atturēšanas potenciālu un veicinātu Igaunijas, Latvijas un Lietuvas centienus turpināt attīstīt savu nacionālo aizsardzību.

Savukārt Lietuvas Aizsardzības ministrija apņemas sniegt visu nepieciešamo atbalstu ASV karavīru dislocēšanai.

Amerikāņu karavīri uz mācībām Lietuvā ierodas no Polijas. Loģistikas atbalsta bataljonā Marijampolē pastāvīgi dislocēti 25 ASV loģistikas speciālisti. Uz Lietuvu regulāri tiek sūtīti ASV speciālo operāciju karavīri, kuru skaits netiek izpausts.

Pa vienai ASV karavīru rotai visās trijās Baltijas valstīs atradās no Krimas aneksijas 2014.gadā līdz 2017.gada rudenim, bet tika atvilktas, kopš Lietuvā, Latvijā un Igaunijā dislocēti NATO starptautiskie bataljoni.

Lietuva un ASV vienojušās arī par sadarbību starptautiskajās operācijās un kiberdrošības jomā un par dalīšanos izlūkošanas informācijā.

Vašingtona solījusi arī turpmāk finansiāli atbalstīt Lietuvu prettanku un pretgaisa aizsardzības sistēmu iegādē un izlūkošanas potenciāla attīstīšanā.

Dalies ar šo ziņu