Kara gadījumā Igaunijas Aizsardzības spēki varēs mobilizēt 2700 tehnikas vienību

Ārvalstīs
Pēc news.err.ee materiāliem

Igaunija
Foto: pildid.mil.ee

Igaunijas Aizsardzības resursu aģentūra vairākos reģistros piemeklējusi vairāk nekā 2700 dažāda veida tehnikas vienību, kuru īpašnieki tuvākajā laikā saņems paziņojumu par to, ka tā atbilst valstiski svarīgumu uzdevumu veikšanai kara gadījumā. 

Kara gadījumā Igaunijas Aizsardzības spēki varēs mobilizēt 2700 tehnikas vienību

Tehniku, kuras īpašnieki ir privātās un juridiskās personas, iekļaus valsts rezervju sarakstā.

Tās iekļaušana sarakstā nerādīs lielu slogu tehnikas īpašniekiem – viņiem būs jāziņo attiecīgām institūcijām par tās norakstīšanu vai tās pārdošanu, valsts arī neplāno pārbaudīt tās pieejamību mācībās. Īpašniekiem būs jārīkojas vien tad, kad viņi saņems mobilizācijas pieprasījumu, un šādā gadījumā tehnika ar piepildītu degvielas tvertni noteiktā laikā būs jānogādā noteiktā vietā, lai to nodotu Igaunijas Aizsardzības spēkiem. 

Šī plāna mērķis ir pilveidot sagatavotību valsts apdraudējuma pārvarēšanai. Piemēram, Aizsardzības spēkiem var nepietikt to rīcībā esošo buldezeru vai cita veida tehnikas, lai būvētu barikādes vai tranšejas pretinieka spēku aizkavēšanai. Tāpat tiem varētu nepietikt kravas transportlīdzekļu un autobusu, lai evakuētu iedzīvotājus un valsts institūcijas. Šādā gadījumā Aizsardzības spēki mobilizēs tiem nepieciešamo tehniku.

Attiecīgs likums pirmo reizi spēkā stājās 1995. gadā, bet tam desmitiem gadu trūka normatīvo aktu likuma piemērošanai. Tikai nesen, pēc tam, kad Aizsardzības ministrija bija pasūtījusi piecas atsevišķas juridiskās analīzes ar nolūku novērst to trūkumu, tika izdoti nepieciešamie normatīvie akti.

Dalies ar šo ziņu