Lietuvā pieaug bažas par obligātajā dienestā iesaucamo veselības stāvokli

Ārvalstīs
LETA—BNS

OMD
Foto: Mindaugas Milinis

Lietuvas aizsardzības nozares amatpersonas ir nopietni noraizējušās par iesaucamo jauniešu veselības stāvokli, kas liedz stāties obligātajā militārajā dienestā arī prāvai daļai puišu, kas to būtu gatavi darīt brīvprātīgi. Tas liek aizdomāties arī par vispārējo sabiedrības veselību un vienlaikus nozīmē, ka pieaugs to jauniešu skaits, kurus nāksies iesaukt obligāti.

Lietuvā pieaug bažas par obligātajā dienestā iesaucamo veselības stāvokli

Aizsardzības ministrija tikko izveidojusi jauniesaucamo sarakstus 2019. gadam. Jaunajos sarakstos, kas veidoti ar datorprogrammas palīdzību pēc nejaušas atlases principa, iekļauti mazliet pāri par 31 000 jauniešu vecumā no 19 līdz 26 gadiem. Šogad dienestā uz deviņiem mēnešiem paredzēts iesaukt 3827 jauniešus.

Lai gan Lietuvā joprojām vērojama diezgan liela interese par iespēju pieteikties dienestam brīvprātīgi un ik gadus tādu vēlēšanos izsaka aptuveni 2000 jaunieši, tomēr bruņoto spēku pārstāvji atzīst, ka aizvien biežāk viņu veselības stāvoklis neatbilst prasītajam. Kā vājās vietas tiek minētas iekšējo orgānu slimības, nervu kaites, redzes problēmas vai plakanā pēda.

"30% vismotivētāko Lietuvas jauniešu neatbilst veselības prasībām, un tas ir visai skumji, jo atspoguļo sabiedrības veselības reālijas," atzinis aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis.

Kā uzskata amatpersonas, problēmas sakne jāmeklē jau skolās.

"Jāpalūkojas atpakaļ uz skolu, jāpaskatās, kā notiek fizkultūras stundas, cik daudz laika jaunieši velta sportam un cik pavada pie datora," izteicies Lietuvas Bruņoto spēku Obligātā militārā dienesta komplektēšanas dienesta direktors Arūns Balčūns.

Daļējs obligātais militārais dienests Lietuvā pēc septiņu gadu pārtraukuma tika atjaunots 2015. gadā, pieaugot bažām par Krievijas aktivitātēm Ukrainā un Baltijas jūras reģionā.

Pēc Aizsardzības ministrijas datiem, pērn dienestā obligātā kārtā iesaukts 141 cilvēks, bet aizpērn - 53. Divos iepriekšējos gados jauniesaucamo skaits tika pilnībā nokomplektēts no brīvprātīgajiem. Tiesa gan, paredzētais iesaucamo skaits ar katru gadu palielinās.

Ministrija solījusi meklēt ceļus, kā pamudināt jauniešus aktīvāk pieteikties dienēt brīvprātīgi, bet Karoblis paudis šaubas, vai tas būtu darāms ar finansiāliem stimuliem.

"Manuprāt, mums jāstrādā arī ar mazāk motivēto jauniešu daļu," viņš norādījis.

Dalies ar šo ziņu